Kurum tarafından kapsama alınmayan, kapsama alındığı halde kısmen karşılanan, yani cepten ilave ücret ödenmesi yapılan ya da bireylerin daha yüksek standartlarda sağlık hizmeti talep ettiği durumlarda devreye giren özel sağlık sigortası türüdür.
Yıllardır birçok gelişmiş dünya ülkesi (Almanya, Hollanda, Fransa vs.) tarafından uygulanmakta ve sağlık harcamalarının sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktadır.
Türkiye'de 2000'li yılların başından itibaren yoğun şekilde tartışılmaya başlanmıştır. İlk kez 5510 sayılı Kanunun 98. maddesinde konu edilmiştir. 2011 Ekim ayında yayımlanan Orta Vadeli Programda (2012-2014) "tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sigortası modellerinin geliştirileceği” konusuna yer verilmiştir.
Kanunun 98. maddesinde, konuyu sigortacılık ilkeleri çerçevesinde düzenleme görevi Kurumun uygun görüşü alınmak koşulu ile Hazine Müsteşarlığına verilmiştir.
Önceden ilave ücret, otelcilik ücreti gibi hastalar tarafından cepten ödenen kısımların sigorta şirketleri tarafından ödenmesi sağlanmıştır. Yani, Kurum tarafından ödenmesi gereken sağlık hizmetleri Kuruma, ilave ücret ise özel sigorta şirketine fatura edilebilecektir. Ayrıca, sigorta şirketi ve hastane bir sağlık hizmetinin fiyatı konusunda kendi arasında anlaşma yaptığı takdirde, sağlık hizmet bedelinin SUT fiyatı Kuruma, SUT'un üzerinde kalan kısmı da sigorta şirketine fatura edilebilecektir
Halihazırdaki uygulamada var olan ancak herhangi bir düzenleme bulunmadığı için özellikle Kurumumuzdaki geri ödeme uygulamalarında sıkıntı yaşanmasına yol açan bir konuydu. Genelge ile uygulamadaki farklılıklar ortadan kaldırılmıştır.
Hayır. Genelge mevcut durumdaki uygulamayı Kurumumuz açısından düzenlemekte ve Kurum tarafından karşılanan sağlık hizmetleri aynı şekilde karşılanmaya devam edilmektedir.
Hayır. Tamamen isteğe bağlıdır.
a- Kurumca finansmanı sağlanmayan sağlık hizmetleri (estetik girişimler, akupunktur gibi alternatif tedaviler vs.),
b- Özel Sağlık Kurumları tarafından alınabilecek yasal Fark ücret tutarları,
c- Otelcilik ücreti gibi hastadan alınabilecek tutarlar,
d- Sağlık hizmet sunucusu ile sigorta şirketi arasında yapılabilecek anlaşmaya göre, Sağlık Uygulama Tebliği fiyatları üzerinde kalan tutarlar,
Hayır. Kanun gereği hasta katılım payları özel sigorta konusu yapılamaz.
Hayır. Sadece önceden hastalar tarafından ödenen ilave ücretler, artık sigorta şirketleri tarafından ödenebilecek.
Evet. Sigorta şirketi ve hastane bir sağlık hizmetinin fiyatı konusunda kendi arasında bir anlaşma yapabilir. Bu durumda, sağlık hizmet bedelinin SUT fiyatı Kuruma, SUT'un üzerinde kalan kısmı da sigorta şirketine fatura edilebilir.
SGK'lı olarak hastanede işlem yaptırdığınızda SGK'nın ödemediği işlemler için kalan farkı TSS'nız ile ödeyebilirsiniz. Nakit ödeme yapmak yerine TSS kullanabilirsiniz. Hem SGK hem de TSS'nızı birlikte kullanabilirsiniz.
Medical Park, SGK ile anlaşması olan A grubu segmentinde, Türkiye'nin 5 coğrafi bölgesinde 14 hastane, 2 hastane kompleksi, 2 tıp merkezi ile hizmet veren bir sağlık hizmet sunucusudur.
Başka bir kurumun anlaşması olmadığından Medical Park haricinde bir sağlık hizmet sunucusundan yararlanmak mümkün değildir.
SGK tarafından karşılanmayan tüm hizmetler TSS kapsamının dışındadır. Ancak TSS poliçesi olan sigortalılarımız bu hizmetlerde Medical Park Hastanelerinden hizmet almaları durumunda cari fiyatlardan %20 indirim alacaklardır. Bu nedenle bu poliçe aynı zamanda MPG Hastanelerinde indirim kartı olarak da geçerli olacaktır.
Örnek: Güzellik merkezleri, diş tedavileri, estetik işlemler, epilasyon, el ve ayak bakımı
Çalışanların bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk ve 60 yaş altı anne, babaları içinde ürün alabilirler.
Sınırsız ve katılımsız geçerlidir. Yatarak tedavilerde yatış gün sayısı dahil hiçbir kısıt bulunmamaktadır. Ana kural SGK tarafından karşılanabilir hizmet olmasıdır. Ör: Özel sağlık sigorta poliçelerinde genelde Yoğun Bakım için 90 gün normal yatışlarda 180 gün gibi kısıtlar bulunmaktadır. TSS ürününde bu kısıtlar söz konusu değildir.
Evet.
Ödeme seçenekleri peşin nakit ve kredi kartı ile 10 eşit taksittir.Peşin indirimi yoktur.
ÖSS dan TSS mevcut hakları ile geçiş yapılamamaktadır. Ancak TSS bekleme süresi olmaması nedeniyle yeni poliçe olsa bile 1 yıl bekleme süresi yoktur.
SGK tarafından karşılanan tüm hizmetler (sadece IVF ile ilgili hizmetler hariç) tüm branşlar kapsamdadır.
Hayır.
Çalışanlar bireysel olarak TSS yaptırabilir. TSS yaptırmanız durumunda;
- Kurumsal aidiyet artar.
- Turnover oranlarının azalmasına yardımcı olur.
- Sağlık hizmeti alan kişilerin hekim ve hastane seçme konusundaki imkanları genişler.
- Çalışanlara sunulan ÖSS için ödenen maliyetten daha az bir maliyet ile sağlık hizmeti sunmayı sağlar.
ÖSS için harcanan maliyetten daha az bir maliyet ile çalışanlarınıza TSS yaptırabilirsiniz.
Kurumun seçimi doğrultusunda bu mümkün olup istenen plan ve teminat kapsamında poliçe düzenlenebilir.