Üçüncü Boğaz Köprüsü Yavuz Sultan Selim

8 karayolu, 2 demiryolu şeritli 59 metre genişliği ve 320 metre kule yüksekliğiyle Dünya'nın en geniş ve en yüksek asma köprüsü Üçüncü Boğaz Köprüsü Yavuz Sultan Selim'in temeli atıldı. Üçüncü köprünün video, resim, teknik bilgiler, köprü geçiş ücreti, ne zaman tamamlanacak, Yavuz Sultan Selim köprüsü nerede, bağlantı yolları, teknik bilgiler ve daha fazlası için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Birinci boğaz köprüsünün hemen yanına karşılıklı ikişer ayaktan bir köprü geçişi daha

İstanbul trafiğinin en önemli kilitlenme noktası olan birinci boğaz köprüsünün hemen yanına karşılıklı ikişer ayaktan bir köprü geçişi daha yapılamaz mı acaba, öneri olarak söylüyorum, e5 üzerindeki atatürk köprüsünde yan yana 4 ayrı geçiş mevcut?

Birinci köprüyü yıkmadan, trafiği aksatmadan, orman alanlarını istila etmeden demiryolu geçişi de olan adını da cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü adını vereceğimiz, San Franciso Golden Gate köprüsü kadar İstanbul'u simgeleyecek bir köprü. Şehzade Mustafa'yı katlederek belki de Osman'lının Amerika'yı fethetme yolunu kapatsa da hatalarıyla sevaplarıyla Kanuni bir Cihan padişahıdır.

3. köprünün adı Yavuz Sultan Selim oldu

Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayacak 3. köprünün temeli atıldı. İstanbul'a yapılacak 3. boğaz köprüsünün adı Yavuz Sultan Selim oldu. Yavuz Sultan Selim köprüsünün 29 Ekim 2015'te bitirilmesi hedefleniyor.

Üçüncü köprü üzerinde 10 şerit olacak, araçlar için 8 şerit, tren için de 2 şerit ayrılacak. 

Transit geçişler bu köprüden yapılacak. Özellikle yük taşıyan TIR'lar ve kamyonlar 3. köprüden geçecek. 

Köprü, 59 metreyle dünyanın en geniş köprüsü olacak. (Diğer iki köprü ise 40'ar metre genişliğinde). Bir ucu Poyrazköy'de diğer ucu ise Sarıyer Garipçe'de yer alacak köprünün uzunluğu ise 1875 metre. 

Geçiş ücreti olarak, otomobiller için 3 dolar yani yaklaşık 5 buçuk lira ödenecek. İlk çıkışlar Avrupa Yakası'nda Uskumruköy'de, Anadolu Yakası'nda ise Riva'da olacak. Maliyetin ise, yaklaşık 2 buçuk milyar dolar olması bekleniyor. 

Köprü inşaatıyla birlikte bu köprüden geçişi sağlayacak diğer yollar da yapılacak. 

Avrupa Yakası'nda Eyüp-Odayeri, Anadolu Yakası'nda Sancaktepe-Paşaköy arasında yer alacak bu yolun uzunluğu yaklaşık 60 kilometre olacak. 

Bütün bu projede 9'u köprülü 19 kavşak, yayalar için 45 alt geçit ve 63 üst geçit yer alacak.

Yavuz Sultan Selim 3. Köprü Geçiş Ücreti

Yavuz Sultan Selim Köprü geçiş ücretleri şöyle; belirlediğimiz tavan ücretleri var. Otomobil eşdeğeri oluyor. Kamyonsa, TIR’sa 3-4 otomobile eşdeğeridir. Dingil sayısına göre değişiyor. Yolda kilometre başına 0.8 cent, doların 10’da birinden az. Köprü geçiş ücreti de 3 dolar karşılığı Türk lirası olacak. Bunlar tavan ücretlerdir. Trafik durumuna göre bu ücretleri aşamaz ancak bu ücretlerin altında bir tarife uygulamasına da mani bir hal yok. İşletmecinin kendi kararıdır. İşletmeci, trafiği artırıp sürümden kazanmak için tarifeyi belirlenen sınırların altında tutabilir.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü Kore'liler Yapacak

Proje hakkında bilgi veren Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, ihaleyi alan ortak girişim grubunun Korelilerle anlaştığını belirterek, "3. köprünün temelden üstteki kısmını yani kuleleri, tabliyeleri, kabloları, askı halatları dahil Koreli firma Hyundai ve SK firmalarıyla anlaştılar. Koreliler şu anda şantiyede çalışıyorlar. Firma, temellerin kazılarını tamamladı. Temel kotu, zemin seviyesine geldiğinde kayar kalıpla beton işlerini ve diğer köprünün kesimlerinin beton dökümüne başlanacak" diye konuştu.

Dünyada ilk olacak

Turhan, köprünün teknik özelliklerine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:

"3. köprünün boyutları, ölçüleri ve hizmet bakımından diğer köprülerden farklılık arz ediyor. Köprütabliyesi, çok şeritli olacak. Tabliye üzerinde (2x4 araç yolu, 2x1 raylı sistem) 8 şerit araç yolu, 2 hat demiryolu yer alması nedeniyle 59 metre tabliye genişliğiyle dünyanın ilk köprüsü olacak. Raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle deköprü dünyada ilk olacak. Köprünün kule yüksekliği ise 320 metre olacak."

Dünyadaki son teknolojinin kullanılacağı 3. köprüde bin 408 metre açıklıklı ve tek tabliye olarak inşa edilmesi nedeniyle köprünün hem asma hem de eğik kablolarla takviye özelliğinin olacağını bildiren Turhan, "Köprünün tabliyesini askı halatlar taşırken, eğik kablolarla tabliyenin rijitliği yani sağlamlığı pekiştirilecek. Yük altında deformasyon olmaması sağlanacak. Tabliyeden gelen yükler arasında denge sağlanacak ve yükler ana kuleye aktarılmış olacak" diye konuştu.

E. Çağrıcı

E-posta Adresi : e.cagrici@turkiye-rehberi.net - Çağrıcı Google+ Yazıları İçin »
SEO Uzmanı Yazar Çağrıcı'nın "Yavuz Sultan Selim Köprüsü" ile ilgili yazılarını ve Youtube sayfalarından takip edebilirsiniz.
DMCA - Osmanlı Tarihi