Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Ünlütürk, "Çocuklarda Obezitenin Önüne Geçmek İçin Neler Yapılabilir" hakkında sorularımızı video sunum eşliğinde yanıtladı.
Çocuklarda obezite vücutta ki yağ birikiminin artması ve vücut ağırlığının artması olarak tanımlanabilir.Aynı zaman da yağ kitlesinin artması obezite olarak değerlendirilebilir.Tabii çeşitli nedenleri olmaktadır.Her kilo artışı obezite mi? Hayır değil.Çocuğumuzun kilosunun normalden ağır olması obezite olarak tarif edilebilir mi? Hayır.Çünkü boya göre de bir oran olması gerekiyor bu ağırllığın. Örneğin, bunu tespit etmek için beden kitle indeksi dediğimiz bir indeksle hesaplayabiliyoruz.
Yani boya göre çocuğumuzun ideal olması gereken kilo %20 daha fazlaysa bunu obezite olarak adlandırabiliriz.Yine bu beden kitle indeksi dediğimiz hesapla ağırlık/boyun karesini alarak belli bir oranın üzerinde çıktığı zaman bunu obezite olarak değerlendiriyoruz.Çocuklarda her kilo artışı obezite olarak görülmemelidir.
Aynı zamanda çocuğun yaşı kilosu cinsiyeti de bunda etkili olabilmektedir.Ve biz bunları tabii çocuk hekimleri olarak persantil değerleriyle de hesaplıyoruz ölçüyoruz aynı zamanda beden kitle indeksiyle de hesaplayıp sonucu değerlendiriyoruz.
Obezite eğer görülmüşse ve obezite riski varsa ona göre çocuğa belli bir program dahilinde diyet egzersiz programları başlatabiliyoruz. Ve bunları uyguluyarak ileriki yaşlarda oluşabilecek obezite riskini çocukluk döneminde tedavisini veyahutta bu egzersiz ve diyet programlarıyla bilinçlendirerek yaşam şeklini şekillendirerek ileriki yaşlarımızda obezite riskini en minimum düzeye indirmeyi düşünüyoruz.