2821 sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 sayılı TİSGL Kanunu görüşmeleri sebebiyle Bakanlık ile araları açık olan sendikalar yeniden Bakanlık merdivenlerini aşındırmaya başladılar. Üst düzey bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre Bakan Çelik'in ilk önceliği 2821 ve 2822 sayılı kanunlarda yapılması gereken değişikliklermiş, buna da çok önem veriyormuş. Bu arada 3 yıldan beridir yayınlanmayan işkolu ve işçi istatistiklerinin yayınlanması için de sendikaların yüzde 10 barajı da tamamen kaldırılıyormuş. (Bolu toplantısında tüm sendikaların evet dediği gibi) Bu gerçekleşirse sendikal hareketin önündeki en büyük engellerden birisi de kalkmış olacak.
20 YILDAN BERİ İLK KEZ SORUNSUZ TİS İMZALANDI
Dikkat ettiniz mi bilmiyorum sessiz sedasız Türk-İş ile Bakan Çelik görüştü ve 2 yıllık Toplu
İş Sözleşmeleri (TİS) imzalandı. Geçmiş 20 yılda bu süreç hep sorunlu geçer ve iş sonunda başbakanın devreye girmesiyle neticelenirdi. Ayrıca, Hak-İş ile de yapılan görüşmelerde sona gelinmiş kısa süre içinde TİS imzalanacakmış.
Bakan Çelik, özgüveni yüksek bir kişilik ve sorunların üzerine gitmeyi, sağduyuyla oturup konuşmayı seven biri. Geçmişte yaptığı gibi bundan sonra da sorunları diyalog ve sosyal taraflarla görüşmeden çözmeyi de sevmeyen biri. Şimdi de aynı yöntemi izlemeye başladı ve Bakanlığı ile ilgili tüm sosyal taraflarla oturup konuşmadan çözüme geçmiyor.
KIDEM TAZMİNATI FONU ÖNCELİKLERİ DEĞİL
Bu arada TOBB'un ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın kamuoyu gündemine getirip tartışma yarattıkları ve çalışanların büyük tepkisini çeken Kıdem Tazminatı Fonu, Çelik'in öncelikleri arasında değil. Ayrıca bu sorunu, tüm sosyal taraflarla görüşmeden, çalışanların geçmiş ve gelecek haklarını koruyacak şekilde sonlandırmadan gündeme almayacaklarını da duyurdu.
Kıdem' durup dururken gündemimize gelmedi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma Bakanlığı'nın yok dediği prim affına, var ve yapıyoruz demiş ve yaptırmıştı. Şimdi de tartışılan Kıdem Tazminatı Fonu konusunda milleti rahatlattı. Şimdilik ortada bir şey olmadığını söyledi ama Fon tartışmasını basın başlatmadı ki, Bakanlar Kurulu üyesi Zafer Çağlayan ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu başlattı. Bize düşen de her şeyi apaçık ortaya dökmek oldu.
Babacan, Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili, "Çalışanlarımız rahat olsunlar biz onların kazanılmış haklarına ya da mevcut haklarına zarar getirecek bir çalışma yapmayız" dedi.
Hafta başında, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kutadgobilik'i ardında da, Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner ve beraberindeki heyeti kabul eden Babacan, Kıdem Tazminatı Fonu'yla ilgili konuya açıklık getirdi. İşgücü piyasasıyla ilgili, çalışma hayatıyla ilgili bir dizi reformun gündemlerinde olduğunu, bunların hükümet programında yer aldığını söyleyen Babacan, hükümet programındaki ifadeye atıfta bulunarak, programda Kıdem Tazminatı Fonu'nun sosyal taraflarla istişare edilerek uygulanmaya başlanacağı ifadesinin yer aldığını kaydetti.
ÇALIŞANLAR RAHAT OLABİLİRLERMİŞ
"Bizim Kıdem Tazminatı Fonu'yla ilgili çalışmamız mutlaka çalışanların haklarını koruyacak bir bazda oluşacaktır" diyen Babacan, "Çalışanların haklarını korurken işveren üzerindeki yükleri de daha makul, sürdürülebilir, daha öngörülebilir çerçeveye oturtmaktır, amacı budur" dedi .
Aynı konuşmada Babacan, hafta başında toplanan EKK'da bu konuyu değerlendirdiklerini,
çalışmaların tamamlanmasının ardından gereken açıklamaların yapılacağını belirterek "Bizden duymadıkça, hükümet kararı haline gelmedikçe hiçbir duyuma inanmayın.
Çalışanlarımız rahat olsunlar biz onların kazanılmış haklarına ya da mevcut haklarına zarar getirecek bir çalışma yapmayız" dedikten sonra nereden çıkarıyorlar bu haberleri diye de ekledi. Sanırım, Babacan basında çıkan ve özellikle yazı dizisi şeklinde çevirdiğimiz Kıdem Tazminatı Fonu'nun tartışılmasından rahatsız olmuş. Ancak, unutmasın basın bu konuyu durduk yerde gündeme getirmedi. Seçimden hemen sonra, önce Zafer Çağlayan, ardından da geçen hafta Çağlayan ile birlikte TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuyu gündeme getirip, Fonu desteklediklerini ifade etti. Hatta haber gazetemizde manşetteydi. Bir klasik haline gelmiş olan kıdem tazminatının kaldırılması ve yerine devasa bir fon getirilmesi hiç tartışılmadan olur mu?
Kaynak: Ali Tezel Bloomberg HT