Devlet Memurları Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı. Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN imzası ile dün Meclis Başkanlığına sunulan “torba” Kanun Tasarısında, kamu çalışanlarının sorunlarının çözümü konusunda uzun zamandan beri yaratılan yüksek beklentiyi karşılayacak düzenlemeler yerine, kayırmacılığa ve kadrolaşmaya imkan veren düzenlemeler yer aldı.
Kamu çalışanlarında hayal kırıklığı yaratan " Devlet Memurları Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" beklentilere cevap verecek hükümler içermiyor.
Kanun Tasarısında neler yok?
İlk düzenlemelere çıkacağı söylenerek kamu çalışanlarına verilen sözlerin hemen hemen hiç biri Tasarıda yer almadı. Bunlardan bazıları şöyle:
-Disiplin affı yok.
-1 derece yok.
- Yardımcı Hizmetler Sınıfına ek gösterge yok.
- Sözleşmeli personele kadro yok.
- Bazı unvanların ek göstergesinin yükseltilmesi yok.
-Mağdur edilen araştırmacıların sorununa çözüm yok.
-Kadın memurlara yönelik izin düzenlemeleri yok.
Kanun Tasarısında neler var?
1- "Adamını bulan" üst kadrolara atanabilecek
Üst düzey kadrolara kamu hizmeti hiç olmayanların atanması var. Yönetici olmak için; herhangi bir fakülteden mezun olmak ile nerede ve ne şekilde olursa olsun 5 yıl çalışmış görünmek yeterli olacak, bunun dışında ise başka hiçbir şart aranmayacak.
Memur olabilmek için sınavdan sınava koşturulan binlerce işsizde, işe girebilmeleri için türlü nitelikler aranırken, en üst kademelere oturacak ve yüksek maaş alacak personelde ise hiçbir niteliğin aranmamasının değerlendirmesini ziyaretçilerimize bırakıyoruz.
2- Müfettişlik, Uzmanlık gibi mesleklerin içi boşaltılıyor
Kariyer mesleklerde yardımcılık dönemi 3 yıldan 2 yıla düşürülürken, yeterlik sınavı aşamasında ve sonrasında aranan tez hazırlama ve belli bir düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olma şartları kaldırılıyor.
3- Dışişleri Bakanlığındaki atama yapısı değiştiriliyor
Fakülte mezunu olup çeşitli şekillerde 5 yıl (serbest çalışma da dahil) çalışmış olanların, Büyükelçi olarak atanmasına imkan sağlanırken, bunların merkeze dönmeleri halinde de Dışişleri Meslek Mensuplarının sahip olduğu haklardan yararlanmaları isteniyor.
4- Devlet memurluğundan çıkarılan bazı personel için özel düzenleme getiriliyor.
28 Şubat 1997 ile 14.02.2005 tarihleri arasında disiplin cezası ile memuriyetten çıkarılanların, kurumların takdirinde yeniden memuriyete dönmelerine imkan sağlanıyor.
Disiplin affı olmayan bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde, daha önce çıkarılan disiplin affı Kanunları kapsamındaki personelin tamamı değil, ancak "torpil" bulabilecek olanlar yararlanabilecek.
5- Üniversite öğrencilerinin gelir elde edebilmesine imkan veren hükümler, Tasarının olumlu denebilecek tek düzenlemesi.
Tasarı; önlisans, lisans ve lisansüstü diploma programlarına kayıtlı öğrencilerin sınav hizmetlerine yönelik geçici işlerde kısmi zamanlı olarak çalıştırılabilmesine imkan veriyor.
Bu olumlu düzenleme ile aynı maddede, ÖSYM Başkanlığına ilişkin hususlar da yer alıyor ve ÖSYM tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplarına ilişkin olarak, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bilgi edinme yolu kapatılıyor.
6-2011 yılında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin, Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen hükümleri yeniden düzenleniyor. Yeni düzenlemede, iptal edilen düzenlemelere ek bazı hususlar da ilgili Kanun ve KHK'lara ekleniyor
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname