Gençlerin 18 yaşına kadar, eğer öğrenci ise de öğrenciliği bitene kadar genel sağlık sigortası kapsamında olduğunu belirten Şimşek, "Ancak daha sonra maddi durumu, geliri elverişli olduğu zaman, cüzi bir prim alınarak sağlık kapsamında tutulmaya devam ediliyor. Dünyada uygulamalar bu çerçevede yürütülüyor. O açıdan Türkiye'deki uygulama çok aykırı bir uygulama değil. Bu bahsettiğimiz ilave prime rağmen, önümüzdeki sene sosyal güvenlik kurumuna 77 milyar lira bütçeden para aktaracağız. Türkiye'de yapılan toplam yatırımların iki katı bedeli, bütçeden sosyal güvenlik sistemine destek, prim veya açık finansmanı olarak aktaracağız" dedi.
Şimşek, vatandaşların emekli olduktan sonra tekrar iş hayatına dönmesi halinde prim kesintisi yapıldığını belirtti.
Bu uygulamanın 2008'den sonra getirildiğini ve bunun da doğru bir uygulama olduğunu ifade eden Şimşek, "Eğer çalışabilir düzeyde ise vatandaşın erken emekli olmamasında ülke ve kendileri açısından büyük fayda var" dedi.
Şimşek, 2 yıl önce Alman yetkililerin Türkiye'ye gelerek tek taraflı olarak çifte vergilendirme anlaşmasını iptal ettiğini belirterek, "(Durun bir saniye, ne yapıyorsunuz?) dedik. Onlar da dediler ki 'biz kendi ülkemizde artık emeklilerden de vergi alacağız' dediler. Biz itiraz ettik. Sonra oturduk tekrar müzakereler yapıldı ve anlaşma imzalandı, belli bir seviyeye kadar muaf tutuldu, sonra yüzde 10 getirildi. Çalışan emeklilerden değil, normal emeklilerden dahi vergi alan ülkeler var" diye konuştu.
"Mutlaka yaşı da doldurmak lazım
"Emeklilikte yaşa takılanlar" ile ilgili soruyu yanıtlayan Şimşek, "Türkiye'de ortalama emeklilik yaşı 44. Bu da Avrupa'daki ve OECD ülkelerindeki emeklilik yaşına göre 30 yıl daha düşük. Sosyal güvenlik sistemi bu şekilde gidemez. O nedenle emekli olabilmek için sadece prim gün sayısını doldurmak yetmiyor, mutlaka yaşı da doldurması lazım" dedi.
AA