2b rayiç bedel tespiti nasıl yapılır?
Halk arasında 2-B olarak bilinen ‘Orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi ve hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin değerlendirilmesi ile hazineye ait tarım arazilerinin satışı hakkındaki ‘kanun tasarısı meclisten geçti. En çok merak edilen konulardan bir tanesi de 2-B ‘ ye sahip vatandaşın hangi değer üzerinden ve ne kadar ödeme yaparak tapu sahibi olacağı konusu. Bahsi geçen 2-B’ler rayiç bedel üzerinden hesaplaması yapılarak satılacak.
Rayiç Bedel'lerin belirlenmesinde satılacak taşınmazların; 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre tespit ve takdir edilen bedel bulunacak. Buna göre il ve ilçelerdeki takdir komisyonları 2-B alanları ile ilgili değer tespitinde bulunacak ve bulunacak rakama göre hak sahiplerine satışı yapılacak.
Rayiç Bedeli tespit edecek olan Değer Tespit Komisyonu;
Bakanlar kurulunca satış kapsamına alınan Hazineye ait taşınmaz malların değer tespit işlemlerini yapmak üzere taşınmaz malın satışının yapılacağı il veya ilçelerde; il defterdarının başkanlığında, milli emlak dairesi başkanlığı kurulan yerlerde milli emlak dairesi başkanı ve emlak müdürü, olmayan yerlerde milli emlak müdürü, taşınmaz mal mülhak ilçede ise ilçe mal müdürü, bayındırlık ve iskan il müdürü, tarım il müdürü, kültür il müdürü, turizm il müdürü, orman işletme müdürü, orman ve köy ilişkileri baş mühendisi, tapu sicil müdürü, kadastro müdürü, ilgili belediye başkanı, Türk mühendis ve mimarlar odaları birliği il koordinasyon kurulu sekreteri (taşra teşkilatı olmayan illerde Birlik tarafından önerilen temsilci) ve il emlakçılar odası veya derneği başkanından oluşan komisyon tarafından rayiç bedel bulunacaktır.