Eşi veya babası 10 yıllık memuriyeti doldurmadan vefat ettiği için emekli maaşı alamayan 30 bin dul ve yetim, maaşa kavuştu.
Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlüğe girmesinin ardından kuruma başvuran bu kişilere, maaş bağlandı. Maaş almaya hak kazananlar arasında çok sayıda '70′lik nine' de bulunuyor. Kamu çalışanlarının yakınlarının ölüm maaşına hak kazanma şartlarının zorluğu, yıllardır tartışma konusuydu.
SSK ve Bağkur'da 5 yıllık sigorta ile ölüm maaşına hak kazanılırken bu süre Emekli Sandığı mensuplarında 10 yıldı. Bu nedenle erken yaşlarda hayatını kaybeden çok sayıda memurun yakını mağdur oluyordu. Bu kişiler, hiçbir sosyal güvenceleri olmadığı gibi herhangi bir aylık da alamıyordu.
Bu kişi, Çelik'in verdiği bilgiye göre 1962 yılında vefat eden eşinin maaşına, yasanın değişmesinin ardından 46 yıl sonra kavuştu. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, maaşa kavuşan kişilerin isimlerini açıklamaktan kaçınıyor. Sosyal Güvenlik Reformu ile memurların ölüm aylığına hak kazanma imkanları iyileştirildi. 1 Ekim'den önce memurlarda ölüm maaşına hak kazanabilmek için 10 yıl prim ödeme şartı aranıyordu. Bu nedenle 10 yıl çalışmadan vefat eden memurların eş ve çocukları ölüm maaşı alamıyordu.
1 Ekim'de yürürlüğe giren reform ise ölüm aylığına hak kazanmak için gerekli olan süreyi 5 yıla indirdi. Bu uygulama, en çok eşi ya da babası 10 yılı doldurmadan vefat ettiği için ölüm maaşı alamayan kişileri sevindirdi. Yasa geriye doğru da yürütülerek daha önce vefat eden memurların yakınlarına maaş bağlandı. Benzer durumda olup da halen maaşına kavuşmamış kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekiyor. Yapılan düzenleme ile bugüne kadar aylık bağlanamayan memur eş ya da çocukları maaşa kavuştu. Bu kişilerin ölüm aylığı alabilmesi için ölen sigortalının 5 yıl prim ödemiş olması yeterli oluyor. Ayrıca erken yaşta ölen memurların askerlik süreleri de borçlanılarak sigortalılığa sayılabiliyor. Böylece askerlik hariç 3,5 yıl sigortası olup vefat edenlerin eş ve çocukları maaş alabiliyor. SGK'nın kayıtlarına göre bu durumda yaklaşık 30 bin kişi bulunuyor. Bunların büyük kısmı maaşına kavuşurken SGK yetkilileri, halen başvurmayanların da bir an önce kuruma müracaat etmesi gerektiğini belirtiyor.
Emekli Sandığı'nda ölüm maaşına hak kazanabilmek için sigortalının 10 yıl çalışmış olması şartı, mağduriyetlere yol açıyordu. Bununla ilgili en çarpıcı örneklerden biri, 2 yıl önce yaşanmıştı. Kalp krizi sonucu 2 Aralık 2006′da vefat eden Muş'un Bulanık ilçesi Kaymakamı Mehmet Aydın'ın eşi Derya Aydın ile çocuğuna maaş bağlanamamıştı. 7 yıllık hizmeti bulunan Aydın'a maaş bağlanamaması, kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı. Kaymakam'ın ailesine yardım için kampanya düzenlenmişti. Mehmet Aydın'ın eşi ve çocuğu, 1 Ekim'den sonra maaşa kavuştu.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname