4 B'li çalışan milletvekili danışmanı Olabilir mi ?
Cevap : 13/10/1983 tarihli ve 2919 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği Teşkilat Kanununun "Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Personelin Görevlendirilmesi" başlıklı 12 inci maddesinde "Genel ve Katma bütçeli dairelerle iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşlarında ve bunlara bağlı kuruluş ve müesseselerde çalışanlar, kurumlarının ve kendilerinin muvafakati ile Türkiye Büyük Millet Meclisi İdari Teşkilatında Sözleşmeli olarak istihdam edilebilirler.
Bu madde hükmüne göre çalışanlara Türkiye Büyük Millet Meclisi İdari Teşkilatında çalıştıkları süre, karşılığında herhangi bir mecburi hizmet yükletilmez.
Birinci fıkrada belirtilen kurumlarda görevli personel, aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenmek kaydıyla da Türkiye Büyük Millet Meclisi Teşkilatında görevlendirilebilirler. Ancak bu şekilde görevlendirilecek personel, (Emniyet hizmetleri sınıfında görevli olup Türkiye Büyük Millet Meclisinde sürekli görevle görevlendirilenler dahil) Türkiye Büyük Millet Meclisi personeline uygulanan fazla çalışma, özel hizmet tazminatı ve sağlık hizmetlerine ilişkin hükümlerden usulüne göre faydalandırılır. Ayrıca, kurumlarından farklı olarak ödenen zam ve tazminatlarla emsali Türkiye Büyük Millet Meclisi personelinin almakta olduğu zam ve tazminat miktarları kurumlarında ödenen zam ve tazminatlardan fazla ise aradaki fark Türkiye Büyük Millet Meclisince ödenir."denilmektedir.
Söz konusu hükümde yer alan "çalışanlar," ibaresi içerisine statülerine bakılmasızın;
1-Memur
2- Sözleşmeli
a- 4/B sözleşmeli
b- KİT sözleşmeli
c- Kuruluş kanunları çerçevesindeki sözleşmeli
3-geçici
4-İşçi
bütün çalışanları kapsamaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; kamu kurum ve kuruluşlarında 4/B sözleşmeli personel statüsünden çalışanlar kurumlarının ve kendilerinin muvafakati ile kurumundan aylıksız izinli sayılmak suretiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi İdari Teşkilatında Sözleşmeli olarak istihdam edilebilirler. Milletvekili danışmanları bu çerçevede istihdamlarının mümkün olduğu değerlendirilmektedir.
shçek 15 gün oldu atamaları açıklamadı?konuyla ilgili bilgisi olan var mı?
4/B'li personele milletvekili ne danışacak,o ne anlatacak,posta olarak kullanılmaktan başka bir şey yaptıkları yok,bir danışman ile tanışmıştım,
değil mevzuat bilmek insanlıkdan bihaber uçkur düşkünü biri idi.her unvanın olduğu gibi danışmanın da içini boşalttılar.
merhaba,Sayın Editör;
6111 sayılı kanun ile 25 şubat 2011 tarihinden itibaren hizmet sözleşmeleri damga vergisinden istisna edildi.
biz sözleşmelerimizi 1 ocak 2011 tarihinden geçerli olarak imzaladığımız için sözleşmelerden damga vergisi kesildi.(12 maaş ve 4 ikramiye için)
bu tutarları maliye geri vermiyor.
daire amirimiz haziran ve aralık aylarında alabileceğimiz teşvik ikramiyelerinden de sözleşme damga vergisi keseceğini ifade ediyor. sözleşme damga vergisi tamamen kalkmadı mı? 25 şubattan önce imzalanan hizmet sözleşmelerinde yazan teşvik ikramiyelerinden damga vergisi kesilmesi kanuni mi?
cevabınızı bekliyorum. iyi günler dlerim.
31 Mart 2011 15:12
diğdem adlı kullanıcıya;
arkadaşım bende 4/b li iken milletvekili danışmanlığı yaptım.kurumdan geçici görevli olarak ayrıldım ve Tbmm de işe başladım. mecliste görevlendirilen personeller geçici görevli olarak geldiklerinde kurumlarından sadece net maaşlaırnı alırlar başka bir ödeme alamazlar.maaşlarındaki bu kayba karşılık tbmm özel hizmet tazzminatı ödemektedir.bu da yaklaşık 1200 tl etmektedir.
ancak sözleşmeli personellere maaşlarının dışında bir ödeme yapılamadığından tbmm özel hizmet tazminatı ödeyememektedir.umarım işini görür.
28 Mart 2011 18:14
Karayollaında işçi statüsünde olupta mecliste çalışan tanıdığım var
kanun açıkca statü belirtmemiştir.
kanunda sınırlama yoksa başka şekilde sınırlama konulamaz.
27 Mart 2011 16:
Bende birşey sormak istiyorum maaş+ diğer haklar bakımından en iyi statüde çalışan hangisidir. mecliste Sözleşmeli kadro daha avantajlımı kadrolulardan. maaşlar nedir?? yardımcı olmanızı bekliyorum.
25 Mart 2011 10:
“çalışanlar”
Bu kanuna benzer olarak Başbakanlık Teşkilatı hakkındaki 3056 sayılı Kanunun 36.maddesi “çalışanların” kurumlarında “maaşsız izinli” olarak Başbakanlıkta çalışabileceklerini belirtiyor.
Aynı şekilde 3046 sayılı Kanunun 44.maddesi ilgili kuruluşlar ile bağlı kuruluşlarda “çalışanların” Bakanlık merkezlerinde “geçici görevli” olarak çalışabileceğini belirtiyor.
Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda 4/B Sözleşmeli Personele ücretsiz hakkı verilmemekte ve Devlet Personel Başkanlığının görüşleri de bu yöndedir.
Diğer yandan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 4.maddesinde "Madde 4- Personel, sözleşmelerinde belirtilen görev dışında çalıştırılamaz" deniliyor ve Devlet Personel Başkanlığı bu maddeyi dayanak alarak 4/B Sözleşmeli Personelin Başka Kuruma geçici görevlendirilemeyeceğini belirtiyor.
Öyleyse burada bir çelişki doğuyor.
Bu çelişkinin sebebi Kanun koyucunun 2919 sayılı, 3056 sayılı ve 3046 sayılı kanunların yürürlüğe girdiği tarihteki şartlar dahilinde çalışanlar ibaresini koyarken memur(657-399) düşünerek bu ibareyi koyduğu düşünülebilir.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname