AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Dalbay, e-Devlet Kapısı'nın 7,1 milyon kullanıcısı bulunduğunu, 6 milyon 900 bininin PTT Genel Müdürlüğünden e-Devlet şifresi, diğerlerinin ise e-imza ve
mobil imza kullandığını bildirdi.
Dalbay, yurt dışında yaşayan vatandaşların konsolosluklardan e-Devlet şifresi alabildiklerini, Mart ayından bugüne kadar, çoğu Almanya'dan olmak üzere, 2 bin 500 kişinin
e-Devlet Şifresi aldığını bildirdi.
En çok kullanılan hizmetlerin dava dosyası, trafik ceza puanı,
SGK hizmetleri ve tapu bilgileri sorgulama olduğunu bildiren Dalbay, toplam 262 hizmeti e-Devlet Kapısı'ndan sunduklarını belirtti.
SGK dökümlerinin, ilgili kişi tarafından yetki verilen kişi veya kurumlarca
e-Devlet Kapısı'ndan görülebilmesine imkan sağlayan bir hizmeti hayata geçireceklerini anlatan Dalbay, bu hizmetin gelecekte dava dosyaları, askerlik bilgileri gibi kişisel bilgiler için de kullanılabileceğine dikkati çekti.
Emlak işlemlerinin e-Devlet Kapısı'ndan yürütülmesine ilişkin bir hizmeti pilot olarak devreye soktuklarını ifade eden Dalbay, uygulamanın bütün belediyelere yaygınlaştırılmasına yönelik düzenlemeyi İçişleri Bakanlığının hayata geçireceğini kaydetti.
e-Devlet Kapısı üzerinden sıfır araç alımında kullanılabilecek Araç Satış Bilgi Sistemi'nin test çalışmalarının başarıyla tamamlandığını belirten Dalbay, bu uygulamanın da İçişleri Bakanlığınca sunulacağını söyledi. Uygulama sayesinde sıfır aracı satan acentenin yetkilisine Emniyet Genel Müdürlüğünce yetki verileceğini ve gereken bilgilerin bu yetkili tarafından sisteme girildiğini belirten Dalbay, böylece bir hafta içinde ücret ödemeden ve vekalet vermeden ilgili emniyet müdürlüğünden plaka ve ruhsat alınabildiğini, bunların teslim alınamaması durumunda postayla adrese teslim edildiğini kaydetti.
Dalbay,
E-Devlet Kapısı'na yönelik düzenlemeleri içeren torba yasasının yürürlüğe girmesiyle
PTT'ye kayıtlı elektronik posta uygulamasını (e-Tebligat) hayata geçireceklerini de bildirdi.