9 milyon emekliye müjde

Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'dan emekliye sevindirici haber çıktı.
Orta Vadeli Program'a rograma göre bu yıl sonunda 10 bin 363 dolar olması beklenen kişi başı milli gelir ise 2 bin 49 dolara artarak 2014 yılı sonunda 12 bin 412 dolara ulaşacak. Ekonomideki büyümenin ise yıl sonunda yüzde 7.5, 2012'de ise yüzde 4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 2013 ve 2014 yıllarında ise büyümenin yüzde 5 düzeyine ulaşması hedeflenirken büyümenin özel tüketim ve özel yatırım kaynaklı olması öngörülüyor.

OVP'deki taahhütler içerisinde emekliler arasındaki maaş uçurumunu giderecek düzenleme de yer aldı. Programa göre kamuoyunda İntibak Yasası olarak bilinen sistem kademeli olarak hayata geçirilecek.

İNTİBAK ORTA VADELİ PLAN'A GİRDİ

Orta Vadeli Program'da (OVP) emekliler arasındaki maaş uçurumunun giderilmesini öngören ve kamuoyunda İntibak Yasası olarak bilinen düzenleme de bulunuyor. Buna göre 9 milyon emekli için adil bir intibak sistemi kademeli olarak hayata geçecek. Böylece emekliler arasındaki maaş uçurumu giderilecek. OVP'de yer alan diğer düzenlemeler şöyle:

ÖZEL VE KAMUDAKİ İSRAFA ÖNLEM

- Kamu ve özel kesimde israfı azaltmaya yönelik politikalar uygulanacak.

- İşgücü piyasasının esnekliğini ve işgücünün niteliğini yükseltecek düzenlemeler hayata geçirilecek, aktif işgücü politikalarıyla ekonominin istihdam yaratma kapasitesi artırılacak.

- Sosyal yardım sisteminden işgücü piyasasına geçişleri kolaylaştıracak ve özendirecek çalışmalara hız verilecek.

TEŞVİKLERE YENİ DÜZEN

- Sağlık hizmetleri ve harcamalarında gereksiz ilaç ve hizmet kullanımını önlemek üzere ilaç ve tedavi harcamaları daha akılcı hale getirilecek.

- İstihdama ilişkin teşvik düzenlemeleri sade ve etkin yapıya kavuşturulacak.

YENİ HEDEF AFRİKA

- İhracatta pazar çeşitliliğinin artırılması amacıyla Afrika ülkeleri, Asya-Pasifik ve Latin Amerika ülke gruplarıyla ticaretin geliştirilmesine dönük adımlar atılacak.

YERLİ MALINA TEŞVİK

- Yurtiçi katma değer oranı yüksek ve kaliteli malları kullanma bilincinin geliştirilmesine yönelik olarak etiketleme başta olmak üzere özendirici tedbirler alınacak.

- Kamu alımlarında yerli ürünlerin tercih edilmesi sağlanacak.

- Bölünmüş yol yapımı çalışmalarına devam edilecek, bitümlü sıcak karışım kaplama yapım çalışmalarıyla karayolu standartları iyileştirilecek, karayolları ağı ile kent içi ulaşımda akıllı ulaşım sistemlerinin kullanımı yaygınlaştırılacak.

- Yenilikçi fikirlere ve Ar-Ge'ye dayalı katma değeri yüksek ürünlerin ticarileştirilmesi ve pazarlanması desteklenecek.

GELENEKSEL MESLEKLERE DESTEK

Tekstil, hazır giyim, deri, seramik, cam, mobilya, kuyumculuk gibi geleneksel sektörlerde özgün tasarım faaliyetleri özendirilecek, ulusal ve uluslararası marka oluşturulması desteklenecek.