Nasıl emekli olursunuz ? Emeklilik gelir planı, Emeklilik Yatırım Fonları, Emeklilik Gelir Planı'nda Sunulan Geri Ödeme Seçenekleri, Ara Ödeme Tutarı, Ödeme Dönemi ve Ödeme Şekli Bilgileri, Emeklilik Gelir Planı Haklarının Kullanımı
Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olabilmek için en az 10 yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız yeterlidir.
Emekliliğe hak kazandığınızda birikiminizle ilgili birden fazla alternatifiniz bulunmaktadır. Emeklilik döneminizi erteleyebilir, birikiminizi belirli periyotlarda maaş olarak almayı tercih edebilir ya da toplu para olarak almayı seçebilirsiniz.
Mutlu bir emeklilik dönemi için birikim yaptığınız bireysel emeklilik sisteminde emekliliğe hak kazandığınızda, bu hakkınızdan esnek ve kapsamlı Emeklilik Gelir Planımız ile yararlanabilirsiniz.
Emekliliğe hak kazandığınızda, almak istediğiniz maaş tutarını ve emeklilik maaşı almak istediğiniz süreyi seçebilirsiniz. Tercihinize göre aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık dönemlerde maaş alabilir; isterseniz maaşınızı enflasyona endeksleyebilir, ara ödeme talep edebilirsiniz.
Birikimlerinizin hangi fonda değerlendirileceğine, emeklilik yatırım fonlarının geçmiş performansını inceleyerek kendiniz karar verebilirsiniz.
Emeklilik Yatırım Fonları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
Belirlenmiş Süre: Bu ödeme seçeneğinde emeklilik maaşı alacağınız süreyi kendiniz belirleyebilirsiniz. Alacağınız ödeme tutarları yıllar itibarıyla fon getirilerinize göre değişiklik gösterebilir.
Belirlediğiniz süre veya ödeme periyodunu değiştirmeniz durumunda ise tarafınıza ödenecek yıllık maaş tutarınız tekrar hesaplanır.
Ayrıca dilerseniz, maaş tutarı üzerinden artış veya azalış talep edebilirsiniz.
Belirlenmiş Maaş: Bu ödeme seçeneğinde almak istediğiniz emeklilik maaş tutarını kendiniz belirleyebilirsiniz. Birikiminizi geri aldığınız süre, emeklilik fonlarınızın getirilerine göre değişiklik gösterebilir.
Sözleşme yıl dönümlerinizde, ödeme tutarının aşağıdaki seçeneklerden biri oranında artırılmasını sağlayabilir veya ödeme tutarında herhangi bir artış yapılmamasını tercih edebilirsiniz.
1. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE): Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her yıl Aralık ayında açıklanan yıllık endeks artış oranıdır. Artış oranı olarak TÜFE seçilmiş ise, yıllık maaş tutarı güncel TÜFE oranı kadar artırılır.
2. Maaş Değişim Oranı (Sabit Oran): Sizin belirleyeceğiniz yıllık artış/azalış oranıdır. Artış oranı olarak sabit oran seçilmiş ise, yıllık maaş tutarı sizin tarafınızdan belirlenmiş olan sabit oran kadar artırılır ya da azaltılır.
3. Ödemeler TÜFE endeksi üzerine belirleyeceğiniz sabit bir artış veya azalış oranı ile de değişebilir.
Artış oranı olarak TÜFE ile birlikte sabit oran seçilmiş ise, yıllık maaş tutarı güncel TÜFE oranı ve katılımcı tarafından belirlenmiş olan sabit oran toplamı kadar artırılır ya da azaltılır.
Beklenen Ömür: Sözleşme başlangıç anında, katılımcının yaşı ve cinsiyeti esas alınarak kullanılacak parametreler doğrultusunda beklenen ömür süresi bulunur. Beklenen ömre ve ödeme periyoduna uygun olarak maaş ödeme tutarları belirlenir.
Sözleşme yıl dönümlerinizde fon getirilerinize, yaşınıza ve cinsiyetinize göre tespit edilen beklenen ömür esas alınarak ödeme ve ara ödemeler tekrar hesaplanır.
Ayrıca dilerseniz, maaş tutarı üzerinden artış veya azalış talep edebilirsiniz.
Geri ödeme seçeneğinde maaş ödemeleri dışında ara ödemeler yapılmasını da talep edebilirsiniz. Ara ödemeler sözleşme süresi boyunca olabileceği gibi, belirleyeceğiniz dönemlerde de yapılabilir.
Maaşınızı alacağınız dönemi tercihinize göre kendiniz belirleyebilirsiniz.
Maaş ödemelerinizi aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık dönemlerde talep edebilirsiniz. Ara ödemelerinizi, yılda bir, iki, üç, dört veya altı kez yapılabilirsiniz.Bireysel emeklilik sözleşmesi ödemeleriniz; belirttiğiniz banka hesabına yapılır. Tüm ödemeler TL olarak iş günlerinde yapılmaktadır. Geri ödemenizin tatil gününe denk gelmesi durumunda, ödeme ilgili tarihi takip eden ilk iş gününde yapılır.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname