Cumhurbaşkanlığı Seçimi Seçmen Sorgulama

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri oy kullanma işlemi yurtdışı ve gümrük kapılarında kurulan sandıklarda başladı. Türkiye'de seçmenlerin nerede oy kullanacakları adreslerine iletilmeye başladı. Nerede oy kullanacağım, Cumhurbaşkanlığı seçim sorgulama, sandık sorgulama, ysk seçmen listeleri ve seçmen sorgulama işlemlerini YSK 2014 Seçmen sorgulaması ekranında öğrenebilirsiniz.

NEREDE OY KULLANACAĞIM

YSK nerede oy kullanacağım ekranında sizden istenen Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl, T.C. Kimlik Numarası, Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No ve Resim Doğrulama bilgilerini girdikten sonra "Sorgula" butonuna tıklayın.

Sorgulama sonunda Oy Vereceğiniz Yer, Sandık Numarası, Sıra Numarası ve aynı hanede oy kullanacakların sandık kayıt bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.

nerede oy kullanacağım

1. turu 10 Ağustos 2014 Pazar günü, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 2. turu 24 Ağustos 2014 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçiminde;

Not: Oy verme günü; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, avukat kimliği, sürücü belgesi gibi, kimliğinizi tereddütsüz olarak ortaya koyan resimli ve resmî nitelikteki belgelerden birini yanınızda bulundurun.

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri kimliğin tespitinde geçerli değildir.

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşımayan kimlik belgelerine itibar edilmez.

Yüksek Seçim Kurulunda (YSK) çekilen kuraya göre, oy pusulasının ilk sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ikinci sırasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son sırasında ise Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adı yer alıyor.Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sırayla birer birer alınacak. Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verecek. Sandıkta görevlendirilen güvenlik görevlileri ve yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilecek.Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi Oy Pusulası

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Oy Pusulası Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi gerekecek.

"TERCİH" veya "EVET" MÜHÜRÜ

Sandık kurulu başkanı tarafından seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce, birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine, aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührünü basması, ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü dışında herhangi bir yerine imza atmaması veya işaret koymaması, aksi halde oyunun geçersiz sayılacağı, birleşik oy pusulasını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyması ve yapıştırması gerektiği belirtilecek.

Seçmenin; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğu ve cezasının bulunduğu, bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiği hatırlatılacak.

Oy zarfına oy pusulası dışında herhangi bir şey konulması durumunda oy geçersiz sayılacak. Seçmenlere oy kullanırken hata yapmaları durumunda, yeni bir oy pusulası verilmeyecek. Bu durum seçmene oy pusulası verilirken açıklanacak.

"SÜREÇ ÇOK KISA"

Bağcılar Kemalpaşa mahallesi muhtarı Yücel Çalışkan ise listelerin asıldığına ilişkin vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlere, kahvehane ve berberlere yazı astıklarını belirtti. Muhtar Çalışkan, "Çok ilgi olmadığı gözüküyor ama zamanla ilginin artacağını umuyorum" dedi. Bazı vatandaşlar listelerde adını ararken, tatil için memleketlerine gidecek bazı vatandaşlar ise oylarını gittikleri yerde nasıl kullanacakları konusunda muhtarlıktan bilgi aldı. Bağcılar 100.Yıl Mahalle muhtarı Cem Çankaya da, "Teknolojinin gelişimi ile beraber muhtarlıkları eskisi gibi ziyaret etmiyorlar. Mümkün olduğunda internetten ulaşabiliyorlar. Arzu edenlere biz de yardımcı oluyoruz" diye konuştu.

Muhtarlıkların bu hafta Cumartesi-Pazar da çalışacağını belirten Çankaya "Listeler kalktıktan sonra 1 hafta, 10 gün içinde seçmen kağıtlarını dağıtmamız gerekiyor. Çünkü süreç çok kısa" dedi.

SEÇMEN LİSTELERİ ASKIYA ÇIKTI

Alibeyli Mahalle Muhtarı Hülya Önal, seçmen kütüğünün güncelleştirilmesine yönelik muhtarlık bölgesi askı listelerinin 2 Temmuz Çarşamba günü saat 08.00'de askıya çıkarılacağını, 9 Temmuz 2014 Çarşamba günü saat 17.00'den sonra askıdan indirileceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Seçimi Kanununun 2. maddesi uyarınca halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanının seçimi tarihinin belirlendiği bildiren Muhtar Hülya Önal, "Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilk oylamanın 10 Ağustos 2014 Pazar günü, seçimin 2. oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos 2014 Pazar günü olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda; seçmen kütüğünün güncelleştirilmesine yönelik muhtarlık bölgesi askı listeleri 2 Temmuz 2014 Çarşamba günü saat: 08.00'de askıya çıkarılacak 9 Temmuz 2014 Çarşamba günü saat 17.00'den sonra askıdan indirilecek, 20 Temmuz 2014 Pazar günü kesinleştirilecektir. Herhangi bir nedenle yerleşim yeri adresi değişen vatandaşlarımız; yapılacak olan seçimde, yaşadıkları yerde oy kullanabilmeleri için 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinde belirtildiği şekilde İlçe Nüfus Müdürlüklerine müracaat ederek yerleşim yeri değişikliğinde bulunabileceklerdir. Ayrıca oy kullanacak olan vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamamaları bakımından; nüfus cüzdanlarında T.C. kimlik numarası olmayanlar, nüfus cüzdanını kaybedenler ile 18 yaşını doldurduğu halde nüfus cüzdanında fotoğrafı bulunmayanların nüfus cüzdanlarını değiştirmeleri gerekmektedir. dedi

MUHTARLARDAN "SEÇMEN LİSTESİ" UYARISI

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Cumhurbaşkanı seçim takvimi kapsamında seçmen listelerinin 2 Temmuz tarihinden itibaren askıya çıkacağını belirtrek, "Vatandaşlarımız Cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak istiyorsa listede isimlerinin olup olmadığını doğru kontrol etmelidir" dedi.

Akdeniz, İlk turu 10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanı seçim sürecinin başladığını hatırlattı.

Seçim süreci kapsamında seçmen listelerinin 2 Temmuz tarihinden itibaren askıya çıkacağını kaydeden Akdeniz, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımız ilk tur olan 10 Ağustos'ta oy kullanmak istiyorsa listede isimlerinin olup olmadığını doğru kontrol etmelidir. Listede ismi olmayan vatandaşlarımız, belli süre içerisinde işlemleri gerçekleştirmezlerse maalesef bu seçimde oy kullanma şansını kaybedecek. Listeler 2 Temmuz Çarşamba günü Sabah saat 08.00'da askıya çıkarılmış olacak. 9 Temmuz Çarşamba günü saat 17.00'da ise bu listeler askıdan inecek. Vatandaşlarımız seçmen listelerini başta muhtarlık binasının önünde, cami ve okul duvarlarının yanı sıra kahvehane önlerinde bulabilirler. Cumhurbaşkanlığı gibi önemli bir seçimin olması açısından bu sürecin önemli olduğunu belirtmek istiyoruz."

LİSTEDE İSMİ OLMAYANLAR NE YAPACAK?

"Bu listelerin askıya çıkarılmasındaki yegane amaç Cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanacak vatandaşlarımızın seçmen kütüklerinde isimlerinin olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olabilmektir" diyen Akdeniz, 2-9 Temmuz tarihleri arasında askıda kalacak olan listelerden tüm vatandaşların isimlerini kontrol etmelerini istedi.

Listede ismi bulunmayanların bağlı bulundukları ilçe nüfus müdürlüklerine gidip oturdukları haneyle ilgili su, elektrik, telefon faturası veya kira sözleşmesini ibraz etmeleri gerekmektiğini bildiren Akdeniz, şöyle devam etti:

"İlçe nüfus müdürlüklerinde kütüğe kendilerini kaydettiren vatandaşlarımızın alacakları belgeyi ilçe seçim kuruluna götürmeleri durumunda isimleri listeye kaydedilecek. Bu noktada vatandaşların mutlaka asılacak listelerde kendi isimlerinin olup olmadığını doğru bir şekilde araştırmalarını öneriyoruz."

Akdeniz, geçmiş seçimlerde bir çok vatandaşın gerekli işlemleri zamanında yapmadığı için oy kullanamadığını, vatandaşların aynı sorunla karşılaşmamaları için hassasiyet göstermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

YSK oy pusulasına ilişkin usul ve esasları belirledi

Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak oy pusulasında "Cumhurbaşkanı Adayları" ibaresi ile YSK tarafından çekilen kuraya göre sırası belirlenen adayların adı ve soyadının yer alacak.

Cumhurbaşkanı seçiminde, sadece baş harfleri büyük olan beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi renk üzerine "Hayır" ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak oy pusulasına ilişkin usul ve esasları belirledi.

Resmi gazetede yayımlanan YSK kararına göre, cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak filigranlı birleşik oy pusulasında "Cumhurbaşkanı Adayları" ibaresi ile YSK tarafından çekilen kuraya göre sırası belirlenen adayların adı ve soyadının yer alacak. Oylamanın referandum şeklinde yapılması halinde beyaz üzerine "Evet", kahverengi üzerine "Hayır" ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak.

Cumhurbaşkanı seçimine katılacak adayların birleşik oy pusulasındaki sıralaması, YSK tarafından çekilecek kurayla belirlenecek ve sıralama seçimin ikinci oylamaya kalması halinde de geçerli olacak.

Oy pusulaları, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından basılacak.

Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak, YSK tarafından özel surette imal ettirilen ve "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan birleşik oy pusulaları, cumhurbaşkanı adayına ait bilgilerin yer alacağı alanın genişliği 4 santimetre olacak şekilde ve aday sütunları arasında 0,75 santimetre ve iki çizgiyle belirlenmiş aralık bırakılarak bastırılacak.

Birleşik oy pusulasının en üstüne "Cumhurbaşkanı Adayları" ibaresi 17 punto ile başlık olarak büyük harflerle yazılacak.

Cumhurbaşkanı adaylarının kendilerine ayrılan sütun içine 3,8x4,6 santimetre ebadında arka fonu beyaz (arka fonda bayrak, resim, dini sembol olmayan) vesikalık renkli fotoğraflarının altına nüfus kayıt örneğindeki ad ve soyadları 13 punto ve büyük harflerle yazılacak.

Cumhurbaşkanı seçiminde oylamanın referandum şeklinde yapılması halinde 17x7,5 santimetre ebadında bakış vaziyetine göre sol yarısı beyaz, sağ yarısı kahverengi, iki renk arasında ayırıcı herhangi bir çizgi bulunmayan, sadece baş harfleri büyük harf olan beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi renk üzerine "Hayır" ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluşan, 30 punto siyah renkle yazılı birleşik oy pusulası bastırılacak.

Birleşik oy pusulaları, YSK tarafından bastırılarak, her seçim çevresi için sandık sayısına göre 420'lik paketler halinde ilçe seçim kurullarına gönderilecek.

Gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulaları 400'lük paketler halinde hazırlanarak, yeteri kadar paket ilgili geçici gümrük kapısı seçim kurullarına, yurt dışı temsilciliklere kullanılacak birleşik oy pusulaları ise 720'lik paketler halinde hazırlanarak, yeteri kadar paket yurt dışı temsilciliklere gönderilecek.