Türkiye ile arasında sözleşme olan ülkelerdeki işe giriş tarihi Türkiye için de işe giriş tarihidir ama bunu SGK geçerli saymaz. Bu sebeple doğum borçlanması veya yurtdışı borçlanması ile İsviçre başlangıç davası açarak SGK’dan mahkeme ile hemen emekli olursunuz...
Hacer Hanım, verdiğiniz bilgilerde bir tarih hatası olmalı. 1983-1992 arası 9 yıl eder ve 3840 gün (11 yıl gibi) olmaz. Buna göre, 1983'ten sonraki İsviçre çalışmalarınızdan 3840 günlük yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz ve SGK bu ödemeyi, 2009 yılındaki Türkiye girişinizden geriye götürerek 1998 yılını sizin için başlangıç sayar. Bu durumda da 58 yaşında Türkiye'den SSK'dan emekli olursunuz. Dava açmanıza da gerek kalmaz. Tabandan yani en düşükten borçlanırsanız da bugünkü rakamlarla 58 yaşında 680 lira emekli aylığınız olur.
Hemen emekli olabilmek için ise dava açmanız gerekir. Bu davanın iki konusu olacak; birincisi 1983 yılı İsviçre işe giriş tarihiniz, İsviçre ile Türkiye arasındaki sosyal güvenlik sözleşmesi sebebiyle Türkiye içinde başlangıçtır davası olacak. İkincisi de, 1983 yılı başlangıcıyla Türkiye'den emekli olabilmeniz için 5000 güne ihtiyacınız var ve 5000 günü de 1983 yılından sonra yaptığınız doğumları (mahkemeyle) borçlanmakla elde edebilirsiniz.
DAVA AÇARSANIZ HEMEN EMEKLİOLURSUNUZ
Önce tarih seçerek, 1983 sonrası İsviçre çalışma sürenizi ve varsa ev kadınlığısürenizi yani 3840 günü borçlanıp ödeyin. Ardından, SGK'ya 1983 yılından sonra yaptığınız doğumları borçlanmak için dilekçe verin. SGK, 2009 yılındaki Türkiye SSK'sından önce doğum yaptığınız için reddedecek; ret yazısını aldıktan sonra, "İsviçre 1983 başlangıcım Türkiye için de başlangıçtır, bu sebeple reddedilen doğum borçlanmasının kabulü" davası açın. Bu davayı kazanınca doğum borçlanmasını yapıp İsviçre 1983 başlangıcıyla SSK'dan 5000 gün sayısıyla emekli olursunuz. Tarih seçtiğiniz için en düşükten ödeseniz bile 1200 lira gibi emekli aylığınız olur. Daha detaylı bilgi almak için web sayfamdan (www.alitezel.com) en yakın iletişim adresimdeki faksıma belgelerinizi gönderiniz.
SGK ve iş müfettişleri de uzman olabilecek
Torba Kanun, TBMM'de kabul edildi ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasının "f" ve "s" bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"f) İş Güvenliği Uzmanı: Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, işsağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere bakanlıkça yetkilendirilmiş,iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanı.
s) Teknik eleman: Teknik öğretmen, fizikçi, kimyager ve biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları... "
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname