Düşük prim ödeyip emekli olana 'intibak' yok

Emeklilerin merakla beklediği "intibak'yasasından düşük prim ödeyerek emekli olanlar yararlanamayacak. ÇALIŞMA Bakanlığı yetkileri, 2000 yılı öncesinde emekli olanlardan özellikle düşük prim ödeyenlerin asgari aylık uygulaması ile zaten korunduğunu ve bunlara yüksek aylık ödendiğini belirterek, bu şekilde korunan bu grupların aylıklarının daha da yükseltilmesinin beklenen bir durum olmadığını söyledi.
Yetkililer, buna göre beklentilerin çok yüksek tutulmaması gerektiğini ifade ederek, ayrıca " intibak'ın 2.5 milyon civarında emekliyi kapsaması nedeniyle maliyet açısından verilecek zamların da çok yüksek olmayacağının tahmin edildiğini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 2000 öncesinde düşük prim ödeyerek emekli olanların aylıklarının yükseltilmesi söz konusu olmayacak. İyileşme, yüksek prim ödediği halde düşük maaş alan emeklileri kapsayacak.

ANKA'nın haberine göre intibak konusu özellikle SSK emeklileri tarafından 1990'lı yıllardan itibaren gündeme getirilen bir konu olarak karşımıza çıkıyor. 1987 yılında üst gösterge tablolarının devreye girmesiyle bu tarihten önce emekli olanlar için intibak talepleri oluşmuş, 2000 yılında aylık bağlama sisteminin 4447 sayılı Kanunla değiştirilmesinden sonra özellikle aylıkların hesaplanması ve artırılmasında TÜFE ve gelişme hızının kullanılması nedeniyle 2000 yılından önce emekli olanlar refah payından kendilerine de pay verilmesini istedi.

SSK mevzuatında aylık hesaplama sistemleri değiştikçe aynı çalışma süresi ve kazançlara sahip oldukları halde farklı aylıklar alan emekli grupları ortaya çıktı. Bu gruplar içerisinde 1987 yılında borçlanma yapan süper emekliler de bulunuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından, intibak sorununun hükümet programına girmesi ve kademeli olarak uygulanacağının öngörülmesi nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) konuyla ilgili olarak çalışmaların başlatıldığı, sosyal tarafların konuyla ilgili görüşlerinin alındığı kamuoyuyla daha önce paylaşılmıştı.

İlk etapta intibakın kimler için yapılacağı konusu diğer bir ifadeyle kapsamı belirlendi. Kapsam 2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2.5 milyon emekli ile sınırlı tutuldu. İntibaka ilişkin çalışmaların içeriği tam olarak açıklanmamakla birlikte, intibak talepleri ağırlıklı olarak gelişme hızından (refah payı) eski emeklilerin de yararlandırılması yönünde olduğu göz önüne alındığında, Çalışma Bakanlığı yetkilileri intibak çalışmalarının bu yönde ilerlediğini belirtti. Yine, intibak işleminin en erken 2013 yılında yapılabileceği de açıklanan bilgiler arasında.

Emekli MAAŞLARI NE KADAR?

SSK emekli aylığı bağlama sistemi 2008 yılında 5510 sayılı Kanunla yeniden değiştirildi. Yeni getirilen sistemde gelişme hızından yararlanma oranı yüzde 100'den yüzde 30'lara indirildi ve asgari aylık uygulaması kaldırıldı. Bu durum düşük prim ödeyen sigortalılara 2000 öncesinde emekli olanlara göre daha düşük aylık bağlanmasına neden oldu.

Bakanlık yetkilileri, 2000 öncesinde emekli olan ve bugün intibaka konu olan emeklilere bugün itibariyle en düşük 780 TL aylık ödenirken, 2008 yılından sonra emekli olanlara bağlanan aylıkların 660 TL civarında olup sürekli düştüğünün görüldüğünü, çünkü eski emeklilerden özellikle düşük prim ödeyenlerin asgari aylık uygulaması ile zaten korunduğunu ve bunlara yüksek aylık ödendiğini söyledi.

Yetkililer, bu şekilde korunan bu grupların aylıklarının daha da yükseltilmesinin beklenen bir durum olmayacağını, buna göre beklentilerin çok yüksek tutulmamasının gerektiğine dikkat çekerek, ayrıca kapsamın 2.5 milyon civarında emekliyi kapsaması nedeniyle maliyet açısından verilecek zamların çok yüksek olmayacağının da tahmin edildiğini belirtti.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI

Çalışma Bakanlığı yetkilileri, Anayasa Mahkemesi'nin 5 Şubat 2009 tarihli intibak davasında "Yasa koyucu, sigortalıların ödeyecekleri primlerin ve bağlanacak aylıklarının hesabında esas alınan kurallar konusunda Anayasa'da belirtilen ilkelere ve sosyal sigorta gereklerine uygun olarak adil ölçüler içinde düzenlemeler yapmak yetkisine sahiptir.

Öte yandan, farklı tarihlerde emekli olan sigortalıların, emekli aylığı bağlama tarihlerinde yürürlükte bulunan farklı kurallara tabi olmaları nedeniyle aralarında eşitlik karşılaştırması yapılamaz" yönünde karar açıkladığını anımsatarak, bu karar gereği de farklı tarihlerde maaş bağlanan emeklilerin maaşlarında tam bir eşitlik sağlanmasının zor göründüğünü söyledi.

E-Devlet - SSK Sorgulama