Fatih Projesi Tanıtıldı: 570 Bin Dersliğe Akıllı Tahta Konulacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Fatih Projesi’nin dünyada örnek bir proje olduğunu belirterek, bütün dünyanın heyecanla bu projenin geleceğini izlediğini söyledi.
Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığında (MEB) düzenlenen Fatih Projesi tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, projenin nihayet gerçekleşme aşamasına geldiğini belirtti.
Fatih Projesi’nin sadece MEB’in eğitimde devrim sayılabilecek bir proje olmadığını, aynı zamanda, Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm projesi olarak gördüklerini ifade eden Bakan Yıldırım, bu proje sayesinde Türkiye’nin bilgi toplumu hedeflerinin, 2023 hedeflerinin de üzerine çıkacağını kaydetti. Bilişimde 2023 hedeflerini koyarken Fatih Projesinin Türkiye’ye ve Türk insanına fırsatları tam olarak öngöremediklerini belirten Yıldırım, ”Bu proje başlı başına hedeflerimizi yeni baştan gözden geçirmemizi gerektiriyor. Gerek iletişim otobanları, gerek yazılımla ilgili çalışmalarımızı, gerekse bilişimi, internetin toplumsal hayatımızda, ticari hayatımızda, yönetimde, üretimde kullanımıyla ilgili çok daha geniş kapsamlı bir hedefi, programı tekrar oluşturmak, inşa etmek ihtiyacı olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Fatih Projesinde tebeşirli tahtanın da, sonrasındaki kalemle yazılan tahtaların da durduğunu ve bunların yanına iki tarafla çalışan bilgisayarın konulduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, ”Adına ister etkileşimli tahta deyin, ister akıllı tahta deyin, bu iki taraflı çalışan bir bilgisayar. Bilgisayardan bilgileri alıyorsunuz, kendinizde katkı sağlıyorsunuz. Öğrenciler, öğretmenler ister sınıfta, ister evde ister dışarıda bir sistem içinde işlem yapabiliyor” dedi.
-”4 yıl devam edecek”-
Projenin başından bu yana okullara tesis edilecek alt yapı ve akıllı tahtalarla diğer teçhizatların temini konusundaMEB ile birlikte çalıştıklarını anlatan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
”Bu çok büyük bir proje, 4 yıl boyunca devam edecek. Yaklaşık değeri 8 milyar liraya kadar ulaşabilecek büyük, muazzam bir projedir. Bu projenin bileşenleri var. Altyapı, donanım bunun sadece bir tanesi. Ayrıca bunun 3-4 bileşeni daha var.
Hakikaten bu proje dünyada örnek bir projedir ve heyecanla bütün dünya bu projenin geleceğini izlemektedir. Bu proje, bütün ülkelerin gündeminde olan bilgi toplumuna dönüşüm hedeflerinin gerçekleştirmede gençlerin ne kadar önemli rol oynadığını bir kez daha ortaya koyacak ciddi bir adımdır.
Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar okur-yazar oranını artırmak için cahilliğin belini kırmak için uğraştık, didindik durduk. Allah’a şükür yüzde 90′ların üzerinde alfabe okur-yazarlığına eriştik. Ancak bilgi toplumunda alfabe okur-yazarlığı yetmiyor. Bilgisayar okur yazarlığı önem kazanıyor. Bir baktık ki her şeyi hallettiğimizi zannetiğimizde bilgisayar okur-yazarlığı gibi önümüzde bir hedef oluştu. Tam bu sırada Fatih Projesi imdada yetişti. Ahir zaman,eskiden büyükler küçüklere öğretiyordu. Şimdi bilgi çağında, bilgi toplumunda da küçükler büyüklere öğretir hale geldi. Çünkü yavrularımız, gençlerimiz bilgisayarla doğdular. Onlar bilgi çağının nesilleri. Onlar öğreniyor, onlardan da bizler mecburen öğreniyoruz. Yoksa artık bu toplumdan kopma ihtimalimiz var. Eğer bu işi öğrenmezsek biz kapsam dışı kalacağız. Offline olarak yaşamak gibi bir durumla karşı karşıyayız. O bakımdan Fatih Projesine emeği geçenherkese teşekkür ediyoruz.”
Bakan Yıldırım, projenin sayılı günler içerisinde uygulamaya gireceğini bildirdi.
Proje çok büyük olduğu için topyekün başlatmanın da belirli riskler içerdiğine dikkati çeken Yıldırım, bu nedenle bir deneme faslı yapılmasınını uygun bulunduğunu, ilk kısım tedarikin de buna göre yapıldığını ifade etti.
Deneme kısmında sistemin kurulup çalıştırılacağını ve her yeni sistemde olduğu gibi eksiklerin tespit edileceğini anlatan Yıldırım, ”Buna göre süreç içerisinde olgunlaştırarak projeyi, en mükemmel hale getireceğiz. Bu proje, hem bilişim altyapımızın kapasitesini artıracak, hem yazılımla ilgili çok ciddi bir sıçrama yapacağız, hem de e-devlet ile ilgili uygulamaları çok hızlı yaygınlaştırmayı bu proje sayesinde başarmış olacağız. Dolayısıyla bu projeyle bir taşla 10 kuş vurma imkanı yakalamış oluyoruz” diye konuştu.
570 bin dersliğe akıllı tahta konulacak
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, şubat ayında 17 ilde 52 okulda pilot uygulamayla projeyi hayata geçireceklerini belirterek, ”Etkileşimli tahtalar da bu okullarımızda yerlerini alacaklar. Tabletler için de çok uzun ve titiz çalışmalar yaptık” dedi.
2011-2012 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde bazı pilot illerde uygulamaya başlanacak FATİH Projesi’nin tanıtımı, Milli Eğitim Bakanı Dinçer ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı basın toplantısıyla gerçekleştirildi.
FATİH Projesi’ne ilişkin bilgi aktaran Dinçer, ”Amacımız, ülkemizin her yerindeki öğrencilerin sosyo ekonomik durumu ve şartları ne olursa olsun bilişim teknolojilerinden yararlanabilmelerini sağlamak ve fırsat eşitliğini onlara sunmaktır” diye konuştu.
FATİH Projesi’nin beş temel bileşenden oluştuğunu anlatan Dinçer, ilk bileşenin donanım ve yazılım altyapısının sağlanması olduğunu, Türkiye genelinde toplamda 570 bin dersliğin etkileşimli tahta ve internet altyapısına kavuşacağını belirtti.
Ayrıca her okula birer adet çok amaçlı yazıcı ve doküman kamera verileceğini de bildiren Dinçer, örgün eğitimdeki öğrenciler ile öğretmenlere tablet bilgisayar sağlanacağını kaydetti.
Dinçer, ”Okullarımızdaki donanım alt yapısının iyileştirilmesi konusunda LCD panel etkileşimli tahta, çok amaçlı fotokopi makinesi, doküman kamera şartname çalışmaları tamamlanmış, sözleşme imzalanmıştır. 3 bin 657 ortaöğretim kurumumuzdaki kurulumlar, 2012 Eylül ayı sonuna kadar gerçekleştirilmek üzere planlandı” diye konuştu.
Etkileşimli tahta ve tablet bilgisayarlarla ilgili pilot uygulamalara yönelik alt yapıların şu anda büyük oranda tamamlandığını belirten Dinçer, FATİH projesi hayata geçirilirken kamuoyunda çok ciddi tereddütlerin olduğunu söyledi.
Dinçer, projenin diğer bileşenlerinin ise öğretim programlarıyla uyumlu ve derslerde kullanılabilecek ses, video, animasyon gibi çoklu bileşenlerle zenginleştirilmiş, dersi destekleyen bilgisayar tabanlı e-içeriklerin hazırlanması, her ders için hazırlanan öğretmen kılavuz kitaplarının bilişim ve teknoloji kullanımına yönelik olarak güncellenmesi, hizmet içi eğitim ve bilinçli, güvenli, yönetilebilir ve ölçülebilir internet kullanımı sağlanması olduğunu anlattı.
Bakan Dinçer, ”Önümüzdeki şubat ayında 17 ilimizde 52 okulumuzda pilot uygulamayla bu projeyi hayata geçireceğiz ve etkileşimli tahtalar da bu okullarımızda yerlerini alacaklar. Tabletler için de çok uzun ve titiz çalışmalar yaptık. Çocuklarımıza ve öğretmenlerimize hangi nitelikleri taşıyan tabletlerin verileceğini uzun çalışmalarla ortaya koyduk” diye konuştu.
Pilot uygulamanın sonuçları kadar, dünyadaki değişim ve dönüşümlere paralel olarak sürekli gözden geçirilmesi, geliştirilmesi gereken bir alandan söz ettiklerini belirten Dinçer, şunları kaydetti:
”Dolayısıyla yenilik ve değişime sürekli açık olacağız ve bu değişime kendimizi uydurabilecek esnekliği kaybetmeyeceğiz. Proje tüm okullarımızda hayata geçtiğinde her okulda çok fonksiyonlu yazıcı ve doküman kamera; her derslikte etkileşimli tahta ve kablolu internet bağlantısı olacak. Her öğretmenin ve öğrencinin de tablet bilgisayarı olacak. Öğrencilerimiz de tablet bilgisayarlarını yine evlerinde de internet hizmeti alacak şekilde kullanabilecekler.”
Basın toplantısında bakanlık yetkililerince akıllı tahta ve içeriği anlatıldı, tablet bilgisayar örnekleri salonda dağıtılarak içeriklerinin incelenmesi sağlandı.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname