Karı koca olarak nasıl emekli olabilirsiniz

Eşim 17 Kasım 1982 Almanya doğumlu. Kasım 1999’dan beri aralıksız çalışıyor. 2008’de Alman vatandaşı oldu. 2013’de bir hafta Türkiye’de sigortalı bir işte çalıştı.
Ben de 1 Ocak 1977 doğumluyum. Eylül 2004'ten beri Almanya'dayım. Mayıs 2006'dan bu yana aralıklı olarak çalıştım. Türkiye'de Nisan 1996'ta sigorta başlangıcım var. Toplamda 173 gün ödenmiş. Dövizle askerliğimi yaptım. Emekli olmak için neler yapmalıyız? * Şükrü Altıntaş

Önce eşinizle ilgili soruyu yanıtlayalım. Eşinizin, 20 sigortalılık süresi, 58 yaş ve 4 bin 500 gün şartlarına tabi. Eşinizin Türk vatandaşı olarak sadece 3 bin 240 günlük çalışmışlığı var. Bu süreyi şimdilik günlük 12.10 TL'den toplam 39 bin 204 TL ödeyerek borçlanabilir. Eksik kalan bin 260 günlük süreyi de, ilerde Türkiye'ye döndükten sonra yine 4/a sigorta koluna tabi olarak çalışmak veya isteğe bağlı sigorta primi yatırmak suretiyle tamamlayabilir. Aylığının bağlanması için gün şartının yanı sıra 58 yaş şartının da dolmasını beklemeli.

SÜREYİ DOLDURMALISINIZ

Siz de 56 yaş ve 5 bin 825 gün şartlarına tabisiniz. Emekli olmak için eksik olan 5 bin 652 günü tamamlamalısınız. Ancak sizin de Almanya'da sadece 2 bin 880 gün sigortaya tabi çalışmışlığınız var. Dövizle askerlik süreniz ise yurtdışı borçlanma kapsamında dikkate alınmaz. Siz de emekli olmak için mevcut günlerinizi 34 bin 848 TL ödemek suretiyle SGK'ya borçlanabilirsiniz. Eksik olan 2 bin 945 gün için ya ilerde, bu kadar süre çalıştıktan sonra, ikinci borçlanma yapmalısınız, ya da Türkiye'de bu süre kadar çalışmalısınız. Gün şartınızı doldurduktan sonra 56 yaşından itibaren emeklilik hakkınız doğar.

İki çocuklu annemin emeklilik hakkı var mı

ANNEM bizleri Almanya'da doğurdu. İki çocuk annesi olarak emeklilikten nasıl yararlanacak? Bu konuda bizi bilgilendirirseniz çok memnun kalacağız? * Filiz Öztürk – Londra

Sorunuzda, sizin ve kardeşinizin doğum tarihleri, annenizin Almanya'da kaç yıl ikamet ettiği gibi bir çok konuda bilgi eksik olduğu için tam yanıt veremiyorum. Ama genel olarak şu bilgileri verebilirim. 1 Ocak 1992'den önce Almanya'da çocuk doğuran ve en az bir yaşına kadar büyüten annelere Alman Emeklilik Sigortası'na birer yıl emeklilik primi yatırılıyor. Bu yıl yapılan bir düzenlemeyle, söz konusu tarihten önce doğum yapan annelere, her bir çocuk başına birer yıl daha sigorta primi verildi. Buna göre, eğer siz ve kardeşiniz, 1 Ocak 1992'den önce doğduysanız, annenizin emeklilik hesabına dört yıl süre işlenmiştir. Ancak emekli olması için en az beş yıl sigortaya tabi süresi olmalı. Eğer kendisi halen Almanya'da yaşıyorsa, eksik olan bir yılını borçlanma yoluyla tamamlayıp, cüzi bir aylık karşılığında emekli olabilir. Türkiye'de yaşıyorsa, bu mümkün değil. Annenizin emeklilik hesabına işlenen sigortalılık süresini öğrenmek için Alman Emeklilik Sigortası'nı 0921607518 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Eğer siz ve kardeşiniz, 1 Ocak 1992'den sonra doğduysanız, o zaman annenizin emeklilik hesabına üçer yıldan toplam altı yıl sigorta primi yatmış olur ki, bu da annenizin 65 yaşında emekli olmasına yetecektir.

3 yıl çalıştım ama sadece 95 gün kayıtlı gözüküyor

DOĞUM tarihim 26 Mart 1960. Türkiye'de sigorta giriş tarihim 1971. Üç yıl çalışıp (95 gün görünüyor). Nasıl emekli olabilirim? * Sadem Güner

Türkiye'den emekli olmak için 3 bin 600 gün ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Sigortada kayıtlı olan 95 gününü düşersek, eksik olan 3 bin 5 günü borçlanmalısınız. Almanya'da ev kadınlığında geçen veya sigortaya tabi çalıştığınız sürelerden 3 bin 5 günü SGK'ya borçlanırsanız 58 yaşını basacağınız 26 Mart 2018 tarihinde emeklilik hakkınız doğar. 3 bin 5 gün için, yıl sonuna kadar 36 bin 361 TL ödemeniz gerekiyor. Bir de üç yıl çalışıp, sadece üç ay beş gün sigorta primi yatmış olması da sizin açınızdan büyük bir haksızlık. Eğer çalıştığınız dönemlere ilişkin maaş bordrosu veya çalıştığınızı kanıtlayacak evraklarınız varsa, bunlarla iş mahkemesine başvurup, sigortalılık sürelerinizin kaydedilmesini talep edebilirsiniz. Bu durumda borçlanmanız gereken gün sayısı yaklaşık ‘bin' daha az olacaktır.

Dava yoluyla mı borçlansam acaba

2 Şubat 1972 doğumlu bir bayanım. 18 Ekim 1990'da Almanya'da çalışmaya başladım. Çeşitli aralıklarla çalıştım, hala çalışıyorum. 1995 ve 1996 doğumlu iki çocuğum var. Türkiye de çalışmadım. 21 Şubat 2003'te izinle Türk vatandaşlığından çıktım. Bu yıl izinde bir hafta SSK'lı olarak çalıştım. Türk vatandaşı olarak çalıştığım sürelerim veya çocuk yetiştirme sürelerim emekli olmam için yeterli mi? En erken kaç yaşında emekli olabilirim? Ne kadar aylık bağlanır? Dava yoluyla mı borçlanmak avantajlı olur? * Serap T.

Yazınızın ekinde göndermiş olduğunuz hizmet cetveline göre, Almanya'da 100 ay sigortaya tabi çalışmanız var ve iki çocuktan dolayı da ilaveten 72 aylık sigortalı süreniz var. Buna göre borçlanabileceğiniz toplam sigortalı süreniz, 172 ay, yani 5 bin 160 gündür. Bu süreniz emekli olmanıza yetmiyor. Eksik süreniz de sadece 290 gün.

Yıl sonuna kadar 62 bin 436 TL yatırarak, mevcut 5 bin 160 gününüzü borçlandıktan sonra, ileride Türkiye'ye döndüğünüzde 290 gün isteğe bağlı prim yatırırsanız, 47 yaşında emekli olmaya hak kazanırsınız. Bağlanacak aylık da yaklaşık bin 100 - bin 200 TL olacaktır.

Torba Yasa ile birlikte, izinle Türk vatandaşlığından çıkıp Mavi Kart sahibi olanlar, artık dava açmadan, yurtdışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları veya ev kadını olarak geçirdikleri sürelerini borçlanabiliyorlar.

Japonya'daki sigorta başlangıcım sayılıyor mu

JAPONYA'da üç yıl önce çalışmaya başladım. Türkiye'de herhangi bir sosyal güvencem yok. Sigorta başlangıç tarihimi üç yıl önce gösterip SSK başvurusu yapsam kabul edilir mi? * Osman Nuri Tuncel Türkiye ile Japonya arasında ikili sosyal güvenlik sözleşmesi yok. Dolaysıyla Japonya'daki iş başlangıcınız Türkiye'de de sigorta başlangıcı olarak kabul edilmeyecektir. Bu ülkede geçen çalışma sürelerinizi 3201 sayılı kanun çerçevesinde borçlanabilirsiniz.

Türkiye'de çalışmanız olmadığına göre, borcu ödeyeceğiniz tarihten itibaren, geri gidilerek sigorta başlangıcınız tespit edilecektir. Eğer Türkiye'deki çalışmanın başladığı tarihten önceki yurtdışı sürelerinizi borçlanmış olsaydınız, Türkiye'de ilk defa çalışılmaya başladığınız tarihten, borçlanılan gün kadar geriye gidilerek sigorta başlangıcınız belirlenecekti.