Okul Başarısızlığının Nedenleri

Başarısızlık,öğrencinin gerçek yeteneğiyle okul performansı arasındaki zıtlık olarak tanımlanır.Okul döneminde başarısızlık,ilkokuldan yükseköğretime kadar her dönemde görülen ,türlü nedenlerle ortaya çıkan bir sorundur.
Okuldaki başarısızlığın n nedenlerını üç kısımda toplarız:


1-Bireysel özelliklerden kaynaklanan nedenler

Her çocuk kendine özgü zeka,kişilik özelliğine sahiptir.Her çocuğun etkileşim alanı ile ilgi alanı birbirlerinden farklıdır.Zihinsel gelişim önemlidir .Ayrıcabedensel ,duygusal ve toplumsal gelişimin sağlıklı olması gerekmektedir.Bunun yanında dengeli ve düzenli bir aile ortamı gerekmektedir.

2-Öğretim Sisteminden Kaynaklanan Nedenler

Öğretim öğrencinin bireysel özelliklerine hitap etmiyorsa başarısızlık nedeni sayılır.Her çocuğun aynı şekilde öğretim görmesini gerektiren bir program öğrencinin bireysel özellikleri dikkate alınmaz.Ülkemizde eğitim sistemi orta düzeydeki öğrencinin kapasitesi ölçüt alınarak hazırlanmıştır.Yani,dersler bazı öğrencilere güç, bazılarına kolay gelmektedir.Bunun sonucu olarak öğrencilerin bir bölümü kırıklığa uğrarken,diğer bir bölümü tembelliğe alışmaktadır.

Okul başarısızlığını etkileyen koleje giriş yarışıdır.Öğretim programının ,öğrencinin,öğretmenin kolej hazırlık ders programına göre hazırlanmaları ders başarısını etkiler.

3-Yakın Çevre Özelliklerinden Kaynaklanan Nedenler

Yakın Çevre üç kısımda incelenir; Aile,Okul ,Öğretmen

AİLE;Aile çocuğun tüm gelişimlerinin etkili olduğu kadar, çocuğa ilk gelişim ve deneyim fırsatlarının hazırlanması açısından etkili ve önemli bir kurumdur.Ailedeki dengeli iletişim çocuğun başarısını,kendine olan güveni etkiler.Çocuğun başarısızlığı anlayışla karşılanır,nedeni araştırılır.

Çocuğun eğitiminde anne babanın eğitimi önemli olmakla birlikte,anne babanın çocuğa karşı tutumuda önemlidir.Anne babanın modeli sağlıklı bir model olmalıdır.Anne babanın kitap okuyan aile olması çocuğunda kitap okumasını etkiler.Ailenin okul başarısındaki bir başka etkisi,bebeklik döneminden başlayarak,çocuğa "kurala uyma "alışkanlığı kazandırılmasında etkilidir.

Yapılan araştırmada başarısız gruplarda aile içi eğitimin %45 anne, %21 baba hiç eğitim görmemiş.Araştırmalarda aile içi disiplin önemli bir etkendir.Aile içi şiddet arttıkça başarısızlığın arttığı görülmüştür.Aile içi ilgi ve sevginin önemli bir etken olduğu görülmüştür.

Başarısızlığın nedenlerinden biride anne babanın çocuklarını kendi istekleri doğrultusunda zorlamalarıdır.

Ortaokul ve lise yıllarında çocukta duygusallık artar.Bu dönem başarıyı etkiler.Anne babalaraın,karnedeki başarısıznotlara dayanarak çocuklarını katı bir dille suçlamamalarını,onları ,oyun ve tatil saatlerini ortadan kaldırarak ağır bir biçimde cezalandırmamalarını ortak çözümler aramalarını,çocuklara güvendiklerini söylemeliler,çocuklarının başarılarını ödüllendirmelilerdir.

OKUL:Okul,çocuğun ihtiyacına cevap vermelidir ve olumlu bir sınıf ortamı oluşturulduğu taktirde çocuk daha başarılı olur. Çocuk ,bireysel özelliklerine uygun,zenginleştirilmiş bir program,grup tartışmaları yolu ile aktif hale getirilmiş sınıf içi ortam oluşturulmalıdır.Yapılan araştırmada sınıf içi aktif çocuklar başarılarının %88 başarılı olduğu tespit edilmiştir.

ÖĞRETMEN:Okulda bilgi aktarma veöğrenim sürecini yöneten,sınıf içi düzen ve disiplini sağlayan en etkili kişidir.Grupların uyumunu sağlayan ve her öğrenciyi grup içinde etkili kılan ,yaratıcı,mutlu ve başarılı yapan kişidir.

Okul başarısızlığı nedeniyle evden kaçan,intihar eden öğrenci sayısı azımsanmıyacak kadar çoktur.Bu sorun devlet tarafından ,akademisyenler tarafından incelenmekte, öğrencilerin tümüne okul içinde katılacağı sosyal ortam hazırlanmaktadır.

Okul faaliyetleri her öğrencinin katılabileceği bir biçimde düzenlenmeli,öğrencilerin ilgi,beceri ve liderlik alanlarının saptanmasına ortam hazırlanmalıdır.

Eğitim,bir grup içinde yapıcı ve kalıcı olmasına yardım ederken ,bağımsız bir kişilik geliştirmesini de desteklemelidir.