Okul Öncesinde Aile Rolü

Okul Öncesi Eğitim denildiğinde hemen hepimizin aklına bir kurum gelir. Oysa okul öncesi eğitim ailede başlar. Çocuklarımızın, beslendiği,barındığı,esirgendiği,öğrendiği,eğitildiği ilk toplum aile çevresidir. Endüstri toplumuna geçilmeden önce çocuklar büyük aile ortamında büyürlerdi. Zaman içinde ekonominin dayatması ile aileler küçüldü ve tüm bireyler çalışmak zorunda kaldı.
O zaman da çocuklarımıza erkenden okul yolu göründü. Ancak zorunluluk olarak başlayan bu eğitimin ne denli yararlı olduğu ortaya çıktı ama tek başına değil. Mutlaka ailenin de katılımıyla. Okul öncesinde, öğrenmeyi öğrenmek ve yaratıcılıklarını keşfetmek için evden ayrılan çocuklarımızın tek desteği salt okul değil,okulun aile ile de olan işbirliğidir.Okul öncesi eğitim veren kurumlarda,okul ve aile işbirliği çeşitli programlarla sürdürülmektedir. Ben,aile katılımı konusunda,sizlere en yakından bildiğim Banvit Çocukevinden örnekler vermek istiyorum.

Tanışma.

Bizimle birlikte olacak olan çocuğumuz, daha gelmeden biz veli ile buluşuyoruz.Anne ve babanın çalışma koşulları ve evde yaşayan diğer fertler hakkında bilgi alıyoruz. Çocuğu tanımaya çalışarak nelerden hoşlanır,ne yer ne içer ve aile çocuğunu nasıl tanımlar öğreniyoruz.Yuvamızda uyguladığımız eğitimi anlatıyoruz veliye.Yuvamızı da gezdiriyoruz. İkinci ziyaret için de aile ile çocuğun gelmesini istiyoruz ve gene yuva ve kalacağı grup,bir yakını ile birlikte çocuğa tanıtılıyor.

Başlama

Vakit geldiği zaman da aileden biri ile yuvaya gelen çocuk grubuna yalnız girmiyor ve yuvanın ilk gününde yarım gün kalıyorlar. Bir hafta içinde de zaten her şey yoluna giriyor. Ailenin istediği zaman gelip görme ve birlikte oyun oynama şansı tabii ki var ve zaten böyle olmasını da istiyoruz.Çocuğunun nerede olduğunu ve nasıl karşılandığını bilmek ve istediği saatte onu ziyaret edebileceğinin bilgisi veliye güven veriyor. Huzurlu oluyor.