SGK'dan Hastalara Denetim

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 yılda 10’un üzerinde hastaneye giden vatandaşları tespit edip uyaracak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 yılda 10'un üzerinde hastaneye giden vatandaşları tespit edip uyaracak.

Sağlık harcamalarını düşürmeyi hedefleyen SGK, 2013 yılında ilk olarak broşürle hastaları uyaracak, ardından gerekirse evlere giderek hastalara neden doktora sık gittiklerini soracak. 2002 yılından itibaren genişleyen ve kolaylaşan sağlık sistemi ile birlikte vatandaşların hastaneye gitme oranının ciddi anlamda artış gösterdiğini belirten Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Aksaray İl Müdürü Saffet Çalışkan, SGK tarafından yapılan araştırmalar kapsamında bir vatandaşın 1 yılda 10'dan fazla hastaneye gittiğinin tespit edildiğini ifade etti.
İlaç konusunda da ciddi miktarda ilacın israf edildiğine dikkat çeken Çalışkan, "Kanser ve benzeri gibi kronik hastalıkları saymazsak yılda yaklaşık 2 milyon vatandaşımızın hastaneye 10 seferden daha fazla gittiği anlaşılmıştır. Kurum olarak şu anda ülke nüfusumuzun tamamı Genel Sağlık Sigortalımız.

Bu sağlık harcamaları içerisinde 2011 yılı içerisinde ilaca ödediğimiz para 15.9 milyar lira olarak gerçekleşti. Ancak bu ilaç kullanımı içerisinde yapılan araştırmalara göre hane başına 1 yılda 4 onda 7 kutu ilacın israf edildiği de anlaşıldı. Dolayısıyla ilaç tüketiminde, akıllı ilaç tüketimini vatandaşlarımıza anlatmak üzere bir çalışma başlatmış durumundayız. 2013 yılı itibari ile öncelikle broşürler dağıtarak akıllı ilaç kullanımını, akıllı ilaç kullanımı konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalışacağız" dedi.

TÜRKİYE'DE 72 MİLYON KUTU İLAÇ İSRAF EDİLİYOR

Türkiye genelinde yılda 72 milyon kutu ilacın israf edildiğine dikkat çeken Çalışkan, "Yapılan araştırmalarda ülke genelinde 72 milyon kutu ilacın israf edildiği görülmekte. Kurum olarak, vatandaşların doğru ilaca doğru maliyetle ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz. Yine ilaca ayrılan bütçenin en doğru dağılımla en rasyonel ve optimal biçiminde kullanılmasını sağlamayı ve yersiz ilaç kullanımını önlemeyi hedefliyoruz.

2002 yılı içerisinde ortalama olarak 1 kişi yılda 2 defa hekime gitmekteyken, yapılan bu düzenlemeler ve iyileştirmeler sonucunda 2011 yılı içerisinde 1 kişinin hekime gitme oranı yaklaşık 10 keze çıkmış durumda. Kurum olarak 1 yılda 10 ve daha üzeri hekime giden vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla 2013 yılı içerisinde öncelikle broşürlerle bunları bilgilendirmeyi hedefliyoruz. Daha sonra da risk odaklı denetim çalışması başlatmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

İNSANLAR KENDİ KENDİNİ TEDAVİ ETMEYE BAŞLAR

2013 yılında uygulanmasına başlanılacak olan sistemi değerlendiren Aksaray Eczacılar Odası Başkanı Hasan Büminhan Yavuz ise, uygulamanın birçok riski de beraberinde getirdiğini belirterek, hastaneye gidemeyen vatandaşların kendi kendini tedavi etme yollarına başvuracağını ve bunun da büyük bir risk oluşturduğunu kaydetti.

Yavuz, "Umarım gerçek değildir. Bu gerçekse bu seferde biraz önce dediğimiz hekime danışmadan, hekime gitmeden ilaç alma tekrar artacaktır. On anlamda da bu konuyu da çok ciddi düşünüp hamleler atması gerektiğini düşünüyorum Sosyal Güvenlik Kurumu'nun. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ilaç harcamaları artı tedavi harcamalarının çok ciddi rakamlara ulaşması sebebiyle hastaların, çok sık hekime gidenlerin, yani bizim tabirimizle, halk tabiri ile hastalık hastası dediğimiz insanların kontrol altına alınarak daha az doktora gitmeleri sağlanması gibi bir amaç güdülmekte gibi bir şey. Muhakkak tabii ki gereksiz doktora gidişlerin, gereksiz ilaç tüketiminin önüne geçmek lazım. O konuda hem fikirim ama bunu yaparken de o ince çizgiyi korumak lazım. Bunu bir yerde zorlamaya başladığınızda bu seferde insanlar kendi kendilerine tedavi olmaya çalışacaklar, doktora gitmeden ilaç almaya çalışacaklar.

Eczane ayağını kapatacak olursanız bu sefer günümüz teknolojisinde internet ortamından kendi kafalarına göre insanların yazdıklarıyla bilgiler edinip onunla kendilerini tedavi etmeye çalışacaklar. Bu da çok doğru bir şey değil. Bunun riskleri daha fazla. Bildiğiniz üzere ilaç tamam tedavi edici bir şey ama belli dozda ve belli oranda kullanılırsa tedai edici bir şey" dedi.

İHA