Alınan bilgilere göre, 2007 yılında cumhuriyet savcısına müracaat eden Z.K, kurulan hayali bir şirketin çok sayıda sigortalı işçi çalıştırıyormuş gibi göstererek SGK'yı zarara uğrattığını iddia etti.
SGK müfettişlerinin, 2007 yılında yaptığı 4 aylık çalışmada, kentteki iş yerlerinin kayıtlarının tamamı incelendi.
Yapılan kontrollerde birçok iş yerinin belirtilen adreslerinin ya boş olduğu ya da başka bir iş kolunda faaliyet gösterdiği, Malatya'da aynı yöntemle SGK'yı zarara uğratan çok sayıda iş yerinin bulunduğu tespit edildi.
Haklarında yasal işlem yapılan şüphelilerle ilgili başlatılan soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Amil, iş yerleri ve şüpheliler arasında "örgütlü bir bağ bulunmadığını" ancak "resmi belgede sahtecilik", "yalan beyan" ve "TCK 206/1" suçlarının işlendiğine kanaat getirdi.
Suçlamaların aynı olması nedeniyle birlikte yürütülen soruşturma kapsamında büyük bölümü Malatya dışında yaşayan şüphelilere bir bir ulaşarak ifadelerini alan savcı, hazırladığı 145 sayfalık iddianameyi Malatya Sulh Ceza Mahkemesine sundu.
Mahkeme tarafından kabul edilen iddianameyle ilgili davanın görülmesine önümüzdeki hafta içinde başlanacak.
Sanık sayısının fazla olması nedeniyle duruşmalara sanıkların belli bir sıralamaya göre çağrılması bekleniyor.
Malatya Sulh Ceza Mahkemesince kabul edilen 145 sayfalık 853 sanıklı iddianamenin 135 sayfası yalnızca sanık isimlerinden oluşuyor.
KADIN İNŞAAT İŞÇİLERİ
Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, kağıt üzerinde birçok şirket kuran şüphelilerin, fiziksel güç kullanımının fazla olduğu inşaat sektöründe birçok kadını işçi gibi göstererek sigortalı yaptığı belirtildi.
Daha önceden başka bir işten emekli olanların da SGK'lı gibi gösterildiği kaydedilen iddianamede, 8 Nisan 2007 ile 31 Temmuz 2007 tarihleri arasında SGK müfettişlerince yapılan kontrollerde, kağıt üzerinde şahısların 'sigortalı' gözüktüğü, prim ödenmediği ve paravan şirketlerin kurulduğu iddia ediliyor.