Sosyal Güvenlik Kurumu ile Adalet Bakanlığı protokol imzaladı. Artık SGK’ya borçlu olanların banka hesaplarındaki paralara 10 dakikada haciz konulacak.
Elektronik haciz sistemi
Kağıt ortamındaki yazışmalarla en erken bir haftada biten icra ve hacizler artık dakikalar içinde tamamlanacak. Prim borçları için otomatik icra sistemine geçen SGK, elektronik haciz uygulaması da başlatacak.
12.4 milyon liralık tahsil
Adalet Bakanlığı ile imzalanan protokol sayesinde, SGK’ya borçlu olan kişilerin haciz işlemleri 10 dakikada sonuçlanacak. Elektronik haciz sistemiyle SGK, yaklaşık 12.4 milyon liralık alacağını tahsil edecek.
100 binden fazla kişi üzülecek
Elektronik haciz sistemi, borçlu işverenler ve Bağ-Kur’lular başta olmak üzere 100 binden fazla vatandaşı üzecek. SGK’ya borcu olanların banka hesaplarındaki paralar 10 dakikada buharlaşabilecek.
İşte Sadettin Orhan'ın kaleminden yeni protokolün detayları
10 dakikada icralıksınız
Bildiğiniz gibi Türkiye tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması geçtiğimiz yıl gerçekleşti.
Devlet, vergi ve sigorta primi başta olmak üzere pek çok alacağı için vatandaşla uzlaştı. Açıkçası, bu uzlaşmaya yanaşmayan borçlular için sıkı bir takibin başlayacağını bekliyorduk.
Zira ekonomi yönetimi "borcunu yapılandırmayanın canına okuruz" anlamına gelen mesajlar veriyordu. İşte bu mesajı uygulamaya dönük ilk adımları Sosyal Güvenlik Kurumu attı.
Prim borçları için otomatik icra sistemine geçen SGK, şimdi de elektronik haciz uygulamasını başlatıyor.
Protokol tamam
Elektronik haciz için SGK ile Adalet Bakanlığı bir protokol imzaladı. Protokole göre SGK'ya borçlu olan kişilerin haciz işlemleri, resmi yazışmalar ve bürokratik süreçlere gerek kalmadan 10 dakika içinde sonuçlandırılabilecek.
Daha önce kağıt ortamında yapılan yazışmalarla en erken bir haftada bitirilebilen icra ve haciz işlemleri, bundan sonra dakikalar içinde tamamlanacak. Ayrıca elektronik haciz uygulamasıyla SGK'nın 12,4 milyon TL tasarruf sağlayacağı tahmin ediliyor.
Paranız buharlaşırsa...
Yeni sistem SGK için hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlarken, prim tahsilat oranını da artırmış olacak. Fakat elektronik haciz sistemi, borçlu işverenler ve Bağ-Kur'lular başta olmak üzere SGK'ya borcu olan 100 binden fazla vatandaşı üzeceğe benziyor. Biz şimdiden uyarmış olalım. Hesabınıza yatırdığınız paranın 10 dakika içinde buharlaştığını görürseniz, aklınıza ilk önce SGK'ya olan borcunuz gelsin.
Ablanız çift maaş alamaz
Soru: Bir aile dostu ablamız Ziraat Bankası'ndan emekli oldu. Kendisi daha önce annesiyle yaşıyordu, annesi ölünce tek kaldı. Annesi de Emekli Sandığı'ndan emekli idi. Ablamız kendi aylığıyla birlikte annesinden de aylık alabilir mi? Bu konuda bir yargı kararı olduğundan bahsediliyor. Fuat S.
Cevap: Fuat Bey, bahsettiğiniz ablamız kendisi Emekli Sandığı haricinde bir kurumdan emekli olsaydı, kendi maaşıyla birlikte annesinden yetim aylığı da alabilirdi. Fakat şu haliyle hem kendi maaşını hem de yetim aylığını bir arada alamaz. Bahsedilen yargı kararı kendisi emekli olmayıp, eşinden dul, anne/babasından da yetim aylığı alanlarla ilgilidir.
Çiftçi belgesi yetmez
Soru: Sadettin Bey, eşimin hiçbir sigorta kaydı yok. Kendisini tarım Bağ-Kur kapsamında sigortalı yapmak istiyorum. 2001 yılına ait çiftçi belgesi var. Bu belgeyle geriye yönelik borçlanmak mümkün mü? Bize ne tavsiye edersiniz? Mustafa E.
Cevap: Değerli okurum, eşinizin çiftçi belgesi olduğuna göre Ziraat Odası kaydı da yapılmıştır. Eğer eşiniz adına bu çiftçi belgesiyle ürün satışı yaptıysanız, satışın yapıldığı tarihten bugüne kadar borçlanma yapıp ödeyebilirsiniz. Ancak ürün satışı yoksa sadece çiftçi belgesiyle borçlanma yapamazsınız.
Sosyal Güvenlik Haftanız kutlu olsun
14-20 Mayıs tarihleri arasında tüm Türkiye'de Sosyal Güvenlik Haftası kutlanacak. Ben de 75 milyon vatandaşımızın ve onlara hizmet veren SGK camiasının Sosyal Güvenlik Haftası'nı kutluyorum.
Bugün
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname