Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, darbelere zemin oluşturduğu belirtilen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde de değişiklik yapılmasını öngören tasarının, Meclis tatile girmeden önce yasalaştırmak istediklerini bildirdi.
TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, tasarının, bugün Milli Savunma Komisyonu'nda ele alınacağını anımsattı.
Tasarıyı, alt komisyona gitmeden bugün görüşüp bitirmeyi planladıklarını ve Meclis tatile girmeden önce yasalaştırmak istediklerini dile
getiren Yılmaz, "Niyetimiz Genel Kurul gündemine aldırmak" diye konuştu.
Tasarının Komisyonda görüşülmesine başlandı
TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde değişiklik de içeren Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülmesine başlandı.
Komisyon toplantısının başında tasarı hakkında bilgi veren Milli Savunma Bakanı Yılmaz, TSK'nın bazı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 18 kanunda değişiklik öngörüldüğünü ifade etti.
Tasarının, terörle mücadele nedeniyle alıkonulan ya da kaybolan sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmesinin uzatılmasını, ailelerine özlük haklarının ödenmesini, en az 7 yıl görev yapan sözleşmeli erbaş ve erlerin boş memur kadrolarına atanmasına imkan tanınmasının amaçlandığını anlatan Yılmaz, askerlik hizmeti sırasında çeşitli nedenlerle hayatını kaybedenlerin ailelerine, sakat kalanlara da tazminat öngörüldüğünü belirtti.
TSK'nın terörle mücadele faaliyetlerine İl İdaresi Kanunu kapsamında, valilerin isteğiyle kolluk makamlarına destek olacak şekilde katıldığını dile getiren Yılmaz, tasarıyla, birden fazla ili içine alan olaylarda, ilgili valilerin isteği üzerine askeri kuvvet tahsis edilmesi durumunda, iller ve kuvvetler arasında işbirliği, koordinasyon, emir komuta ilişkisinin belirlenme yetkisinin, Bakanlar Kurulu kararına bırakıldığını söyledi. Yılmaz, mevcut yasada bu durumun, İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasındaki protokolle belirlendiğini düzenlemeyle Bakanlar Kurulu kararına bağlandığını kaydetti.
İsmet Yılmaz, bu kapsamda görevlendirilecek askeri birlik ve personelin bu kapsamdaki faaliyetlerinin askerlik hizmet ve görevinden sayılmasının da öngörüldüğünü bildirdi.
Kanunda yapılan değişiklik
TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde, TSK'nın görevini tanımlayan 35. maddedeki değişikliğe de değinen Yılmaz, şöyle devam etti:
"Türk siyasi tarihinde demokrasiyi kesintiye uğratan darbelerin dayanağı olarak gösterilen 35. madde yeniden düzenlenmiş ve 'silahlı kuvvetlerin vazifesi yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, TBMM kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmak' şeklinde düzenlenmektedir. Silahlı kuvvetlerimiz, muhakkak ki diğer kanunlarda kendisine verilen görevlerin gereklerini de yerine getirecektir.
TSK'nın, her türlü siyasi tesir ve düşüncelerin dışında ve üstünde olduğu hükmü değiştirilerek, siyasi faaliyette bulunulamayacağı açık şekilde vurgulanmıştır."
Yılmaz, tasarıyla, YAŞ kararlarının Cumhurbaşkanı'nın onayıyla tekemmül edeceğinin hüküm altına alındığını, GATA komutanının korgeneral ya da koramiral olması uygulamasına son verildiğini ifade etti.
Tasarının, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş'ın, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin de TSK İç Hizmet Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair teklifiyle birleştirilerek görüşülmesi önergesi kabul edildi.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname