Tarihi af olarak nitelendirilen torba kanun tasarısı mali af yasası kapsamı hakkında bilgiye haberde bulabilirsiniz. Hangi borçlar af kapsamına giriyor?
SGK Prim Borçları-Trafik Cezaları-Elektrik Borçlarına Torba Yasası Affı haberimizde genel borç affı ile ilgili ilk bilgilendirmeyi yapmıştık.
Son zamanların tartışma kaynağı "Torba Yasa Tasarısı" pek çok maddesi ile konuşuluyor, tartışılıyor ve ilgi ile takip ediliyor. Vatandaşın merakla “torbadan” çıkmasını beklediği yasalrdan biri de “Mali Af Yasası”. Merak edilen ise: Torba yasa tasarısında mali af hangi borçları kapsıyor?
Torba Yasa'nın maddeleri hakkında yapılan yorumlarda mali af hakkında pek çok sorunun hangi borçların af kapsamına gireceği konusunda geldiğini gördüm. Bu bağlamda her yorumu ayrı ayrı cevaplamak yerine genel bir yazı yazılmasının daha faydalı olacağını düşündüm.
TORBA YASA TASARISI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?
31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, idari para cezaları, gümrük vergileri, belediyelerin beyannamelere ilişkin vergileri, 2010'da tahakkuk eden vergileri, ödenmemiş ücret, su kullanım, büyükşehir belediyelerinin su ve atık su bedeli alacakları yeniden yapılandırma kapsamında yer alıyor.
Kesinleşmiş borçlar ne olacak?
Torba Yasa'da kesinleşmemiş ve ihtilaflı borçlar için de önemli düzenlemeler var. Buna göre ihtilafın bulunduğu safha esas alınacak. Alacak asıllarının yüzde 20′si veya yüzde 50′si, asla bağlı olmayan cezaların yüzde 25′i veya yüzde 10′u esas alınacak. Gecikme faizi yerine de TÜFE ve ÜFE güncellemesi yapılacak.
Ya ödemezse?
Taksit ödeme süresince, her bir vergi türü itibariyle bir takvim yılında ikiden fazla kez vadesinde ödemez ya da eksik öderse düzenlemeden yararlanamayacak.
E-Devlet Sorgulama İşlemleri