Yerel yönetimlerde e-devlet uygulamaları yaygınlaşıyor. Türkiye'de belediyeler ile il özel idarelerinde e-devlet uygulamalarının yaygınlaştığı belirlendi.
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, il özel idareleri ile belediyelerin E-Devlet uygulamalarıyla ilgili anket çalışması yaptı. Ankette, 2 bin 666 belediye ve 81 il özel idaresi katıldı. Ankete katılan belediye nüfusu 60 milyon 643 bin 114 olarak belirlendi. Ankette, e-devlet uygulamaları kapsamında verilen hizmetlere ilişkin belediyelere 43, il özel idarelere de 26 soru yöneltildi.
"Belediye/il özel idareye ait web siteniz var mı" sorusuna, katılımcıların yüzde 97'si "evet", yüzde 3'ü ise "hayır" yanıtını verdi. Bu soruya, "evet" yanıtı veren belediyelerin nüfusu 59 milyon 92 bin, "hayır" yanıtı veren belediyelerin nüfusunun ise 1 milyon 551 bin 112 olduğu görülüyor. 2 bin 666 belediyeden bin 981'i web sitesinin olduğunu, 685 belediye ise henüz web sitesi sahibi olmadıklarını bildirirken, 81 il özel idaresinin tamamında web sitesinin bulunduğu tespit edildi.
Bölge bazında değerlendirildiğinde, web sitesi bulunan yerel yönetim sayısı Akdeniz Bölgesinde 288, Doğu Anadolu Bölgesi 198, Ege Bölgesinde 410, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 118, İç Anadolu Bölgesinde 432, Karadeniz Bölgesinde 383 ve Marmara Bölgesinde de 233 olduğu görülüyor.
"Belediyede/il özel idarede katılımcılığı arttırıcı işlemler web sitenizden sunuluyor mu" sorusuna da ankete katılan belediyeler nüfus bazında değerlendirildiğinde, katılımcıların yüzde 87'si "evet" yanıtını vererek, katılımcılığı arttırıcı işlemlerden birini web sitesinde sunduklarını belirtti.
"Belediyede/il özel idarede istek ve şikayet başvuruları elektronik olarak sisteme kabul edilip ilgili birime iletilerek takibi yapılmakta mıdır" sorusunun da yöneltildiği ankette, belediyelerden bin 246'sında, il özel idarelerden 76'sında istek ve şikayet başvurularının elektronik olarak sisteme kabul edildiği ve ilgili birime iletilerek takibinin yapıldığı, bin 420 belediye ile 5 il özel idaresinde ise bu işlemin yapılmadığı anlaşıldı.
"Resimli istek ve şikayetler belediyeye/il özel idareye internet ortamında ulaştırılabilmekte midir" sorusuna ise ankete katılan belediyelerden 985'i ve il özel idarelerden 57'sinin "evet", bin 680 belediye ve 24 il özel idaresinde ise bu işlemin internet ortamında yapılmadığı yönünde yanıt verdiği ortaya çıktı.
"Belediyeye/il özel idareye elektronik olarak yapılan başvurunun; safhası, sonucu ve yargı yolunu gösterme yolları elektronik olarak yapılıyor mu" sorusuna da ankete katılan belediyelerden 417, il özel idarelerinden 49 tanesi "evet" derken, 2 bin 249 belediye ile 32 il özel idaresi ise "hayır" yanıtını verdi.
Ankette, belediyelere, vatandaşların internet üzerinden hangi sorgulama işlemlerini yapabildiğine ilişkin soru da soruldu. Web sitelerinde, istek ve şikayet takibi sorgulamasının yapıldığı belediye sayısı bin 115, randevu talep takib sorgulamasına yer veren belediye sayısı 227, çöp toplama saati sorgulamasının yapıldığı belediye sayısı 247 olarak belirlenirken, çevre temizlik vergileri bin 550, inşaat maliyet bedeli 923, arsa rayiç bedeli bin 474, sicil arama için bin 467 belediyenin web sitesinde sorgulama yapılabildiği tespit edildi.
"Biriminizce aşağıdaki vergi türlerinden hangilerinin borç sorgulaması internet ortamında yapılabilmektedir" şeklindeki soruyu da yanıtlayan belediyelerin 324'ü ilan reklam, 235'i eğlence vergisi, 433'ü emlak vergisi, 408'i de çevre temizlik vergisi borcunu internet ortamında sorgulama imkanı sunduğu belirlendi.
Anket sonuçlarına göre, ayrıca belediyelerin mobil imzayı, il özel idarelerin ise daha çok elektronik imzayı kullanıldığı gözlendi.
e-devlet uygulamalarıyla gelen tasarruf
Ankette, "belediyede/il özel idarede e-devlet uygulamaları ve bilişim teknolojilerinin kullanılması sonucunda elde edilen yıllık tasarrufu ölçmeye yönelik bir etki analizi çalışması yapıldıysa tasarruf miktarı yıllık ne kadardır" şeklinde soru da soruldu. Ankete katılan toplam 2 bin 666 belediyeden 2 bin 545 belediye, bu soruya "böyle bir çalışma yapılmamıştır" diye yanıt verirken, 121 belediye ise çeşitli oranlar verdi. 81 il özel idaresinden Kütahya İl Özel İdaresi'nin 35 bin lira, Samsun İl Özel İdaresi'nin 70 bin dolar, Yozgat İl Özel İdaresi'nin ise 50 bin lira tasarruf sağladıklarını bildirdi.
Anket sonuçlarının değerlendirildiği raporda, Türkiye'de yoğun olarak hizmet veren ve halkın en çok başvurduğu kurumlardan olan yerel yönetimlerin artık hizmet alanlarını genişletmek, verimliliği arttırmak, hizmet kalitesini yükseltmek amacıyla bilgi teknolojisine yatırım yaptığı belirtildi.
e-Devlet uygulamalarının sadece yönetim mekanizmasını değiştirmekle kalmadığı, çevrenin korunmasını da sağladığı ifade edilen raporda, bu sistemler sayesinde, bilgisayar aracılığı ile vergi borçlarını öğrenebildiği, hatta ödemelerin internet üzerinden yapılabildiği, kişilerin veya kurumların belediyeye yapmış olduğu müracaatların sonuçlarını yine internet ortamında takip edilebildiğine dikkat çekildi.
Vatandaşların bazı bilgileri elektronik ortamda alabilme özgürlüğü dolayısıyla, çalışanların da yoğunluğunun azaldığı, hem çalışanlar, hem de vatandaşlar açısından, yapılacak işlemler bazında zaman, emek ve bütçe tasarrufu sağlandığı vurgulandı.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname