İşte, serbest meslek çalışanları arasındaki bu farklı uygulama, sosyal güvenlik reformu ile düzeltiliyor. Buna göre; kendi bürosunda serbest çalışan avukatlarla noterler diğer serbest meslek erbabı gibi 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı olacaklar.
Anonim şirketlerin kurucu ortakları Bağ-Kur'lu olmayacak
Sosyal güvenlik reformuyla birlikte, anonim şirketlerin kurucu ortakları Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda kalmayacak. Sadece, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi ortakları Bağ-Kur'lu olacak.
Anonim şirketlerin kurucu ortaklarından daha önce Bağ-Kur kanunu kapsamında sigortalı olanlardan sigortalılıklarını devam ettirmek isteyenlerin 5510 sayılı kanunun yürürlük tarihinden (1 Ekim 2008) itibaren 6 ay içinde yazılı talepte bulunmaları halinde sigortalılıkları aynen devam ettirilecek.
Bu süre içerisinde talepte bulunmayanların sigortalılıkları ise 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle sona erecek.
Dernek yöneticileri SSK'lı olamaz
Derneklerde yönetici olanların, yöneticisi oldukları derneklerden sigortalı olup olamayacakları konusunda tereddütler olmaktadır. 2908 sayılı Dernekler Kanunu'nun 19. maddesinde; her dernekte;
- 1. Genel Kurul,
- 2. Yönetim Kurulu,
- 3. Denetleme Kurulu,
oluşturulmasının zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.
Dernekler Kanunu'na göre, Dernek Başkanlarıyla derneğin yönetim ve denetim kurulu organlarında, görev alan kimseler seçimle iş başına gelmeleri nedeniyle, bir hizmet sözleşmesine istinaden çalıştırılma durumu mevcut olmadığından, yöneticisi oldukları derneklerden bu görevleri için ücret alsalar dahi bu çalışmalarından dolayı sigortalı sayılamayacaklardır.
Ancak, dernek yöneticilerinin başka işyerlerinde çalışması ya da kendi Bağ-Kur çalışmalarından dolayı sigortalı olabilecektir.
Ağır ve tehlikeli işlerde mesleki eğitim almayanlar çalışamayacak
16 yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ile çalıştığı işle ilgili mesleki eğitim almamış işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak.
Hangi işlerin ağır ve tehlikeli işlerden sayılacağı, kadınlarla 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin hangi çeşit ağır ve tehlikeli işlerde yönetmelikte gösterilecek.
Ağır ve tehlikeli işlerde 16 yaşından küçükleri çalıştıran veya yönetmelikte gösterilen yaş kayıtlarına aykırı işçi çalıştıran işveren veya işveren vekiline her işçi için 1.000.-YTL, mesleki eğitim almamış işçi çalıştıran işveren veya işveren vekiline de her işçi için 500.-YTL idari para cezası verilecek.