Bağkur 2003 Yılı Sözleşme Protokolü

2002 yılının sonuna yaklaşırken, ilimiz sınırları içinde faaliyet gösteren (2.320) eczane Bağ-Kur ile anlaşmalı olup, bu Kurumun emekli ve çalışanlarına verdikleri sağlık hizmetlerini son derece zor koşullarda olmalarına rağmen sürdürmektedirler.
Tarih: 21.12.2002
Sayı : 5533
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
MERKEZ HEYETİ BAŞKANLIĞI
ANKARA
2003 YILI BAĞ-KUR SÖZLEŞME PROTOKOLÜ İLE
İLGİLİ GÖRÜŞLERİMİZ

2002 yılının sonuna yaklaşırken, ilimiz sınırları içinde faaliyet gösteren (2.320) eczane Bağkur ile anlaşmalı olup, bu Kurumun emekli ve çalışanlarına verdikleri sağlık hizmetlerini son derece zor koşullarda olmalarına rağmen sürdürmektedirler.
2002 yılı başından itibaren bu eczanelerimizin Bağ-Kur’da yaşamakta oldukları ödeme gecikmeleri bugün normal ilaçlarda (115) gün, ithal ilaçlarda ise (70) günü bulmuş olup, meslektaşlarımızın sürdürmeye çalıştıkları eczane hizmetleri bu gecikmeler sonucu aşırı daralan eczane ekonomilerinden ötürü durma noktasına gelmiş olup, bir çoğu kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalmışlardır.

2003 yılında yürürlüğe girecek olan Bağ-Kur Sözleşme Protokolü, sürekli yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldırmadığı takdirde, İstanbul ilinde önümüzdeki yıl eczanelerimizin Bağ-Kur hizmetini sürdürmeleri mümkün olmayacaktır.
Bu nedenle, Yönetim Kurulumuz 2003 yılı Bağ-Kur Sözleşme Protokolünde son derece önemli gördüğümüz üç temel noktada aşağıda yer alan önerilerimiz doğrultusunda yeniden düzenleme yapılması gerektiği kanaatindedir:
1.Bağ-Kur reçetelerinde normal ilaç ve ithal ilaç ayrımı ortadan kaldırılarak, ödeme süresi (45) gün olarak belirlenmelidir. Bu sürenin üzerinde olan hiçbir ödeme zamanına onay verilmemelidir.

2.Bağ-Kur’un 2003 yılı Sözleşme Protokolü süresince de, ödemelerde gecikmelere sebebiyet verebileceği göz önüne alınarak, sözleşmeye “Zamanında ödenmeyen reçete bedelleri için yasal faiz uygulanır.” ibaresi kesinlikle konulmalıdır.

3.2003 yılı Bağ-Kur Sözleşme Protokolü meslektaşlarımızın 31.12.2002 tarihi itibariyle gecikmiş olan tüm alacakları hesaplarına yatmadan önce imza altına alınmamalıdır. (2002 yılı protokolü hazırlanırken Bağ-Kur Genel Müdürlüğü o yılda gecikmiş bulunan alacaklarımızın tamamını yıl sonuna kadar ödeyeceğini sözlü olarak taahhüt etmiş ancak bilindiği gibi bu sözünü yerine getirememişti. Bu nedenle kurum tarafından bu yılda verilebilecek benzeri taahhütler dikkate alınmamalıdır.)

Meslektaşlarımızın Bağ-Kur ile sorunların büyük bir kısmını ortadan kaldıracak, yukarıda belirttiğimiz üç temel noktanın dışında, Sözleşme Protokolü görüşmelerinde dikkate almanız dileğiyle diğer önerilerimizi de aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.
a. “2003 yılında Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti tarafından kurulacak olan reçete kontrol ünitelerinde Bağ-Kur reçeteleri de kontrol edilecektir.” şeklinde bir ibare protokolde yer aldığı takdirde, bu hizmetin maliyeti meslektaşlarımızın verdiği reçete bedellerinden düşüleceği için sözleşme protokolünde yer alan (% 2.5) indirim oranı (% 1) olarak yeniden düzenlenmelidir.

b. 2002 yılı Bağ-Kur Sözleşme Protokolünün 13. maddesinin 2. paragrafında yer alan “Hekim tarafından, reçeteye dört kalemden fazla ilaç yazılması halinde Kurum reçetenin sadece ilk dört sırasında kalan ilaç bedellerini öder.” ifadesi “Hekim tarafından, reçeteye dört kalemden fazla ilaç yazılması halinde Kurum reçetede yer alan ilaçlardan dört tanesinin bedellerini öder.” olarak düzeltilmelidir.

c. 2002 yılı Bağ-Kur Sözleşme Protokolünün 17. maddesinde yer alan “Bilgisayarla reçete kabul edilmesi sonucunda eczane tarafından reçetelerin hatalı girildiğinin, reçete aslı üzerinde yapılan kontrol sonucunda fark edilmesi halinde bu ilaçların bedelleri ödenmez.” ibaresi “Bilgisayarla reçete kabul edilmesi sonucunda eczane tarafından reçetelerin hatalı girildiğinin, reçete aslı üzerinde yapılan kontrol sonucunda fark edilmesi halinde bu reçeteler düzeltilmek üzere eczaneye iade edilir.” olarak düzeltilmelidir.
Gereğini bilgilerinize saygılarımızla arz ederiz.
İSTANBUL ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU