Biz 4 ortak A.Ş. kapsamında bir şirket kurduk. Dördümüz de Yönetim Kurulu’ndayız. Geriye dönük SSK başlangıçlarımız var. Hangi yöntemi kullanıp emekli olalım?
YANIT: Hemen konuya girdiğimde şunu belirteyim. Şirket ilintisi nedeniyle Bağ-Kur yani 4-b kapsamında tescil yasal bir zorunluluk. Yeni sistemle birlikte 4-b tescili yönünde kişilere sorumluluk vermenin yanında bağlı olunan teşkilatlara ve vergi dairelerin de bilgi verme zorunluluğu ve beraberinde idari yaptırımlar getirildi.
Biliyorsunuz 4-b Bağ-Kur emeklilik koşulları yönüyle SSK kapsamına göre emekli yaşı ve prim gün sayısı yönüyle ağır. Ayrıca bağlanan aylık miktarı da SSK 4-a’ya göre düşük. Genel bir açıklamadan sonra 6111 Sayılı Kanun geçen yıl 25.02.211 tarihinde yürürlüğe girdi ve sizlerin durumundakilere bir kolaylık sağlandı. Şirket ortağı veya sahipleri Bağ-Kur tescili yaptırma zorunluluğu var iken şirketle ilgili hiç bir devir yapmadan kendilerini bir başka işyerinde kendilerini sigortalı gösterirlerse yani 4-a kapsamında çalışır durumda iken BAG-KUR prim ödeme zorunluluğu SSK çalışması başladığı tarihten itibaren resen durdurulacağı dolayısıyla hem SSK yönünden prim ödemesi ve buna bağlı olarak erken emekli ve aylık miktarının yüksek olması hem de şirket ilintisinin devamında mahsur olmadığı hususunda hukuki zemin oluşturuldu.
16 yaş borçlanmada esas alınır mı?
Muttalip KENAROĞLU / ALMANYA
1972 İstanbul doğumluyum ve Türk vatandaşıyım. 16 yaşından yani 1988 yılından beri Almanya’dayım. Emeklilik için neler yapmam ve ne kadar ödemem gerekir? Bir soru da eşim için. Kendisi 1974 Balıkesir doğumlu. Aralık 1991 yılında evlendik ve 1994 yılından beri Almanya’da ikamet ediyoruz.
YANIT: 18 yaş sonrası çalışmaya başlamış iseniz 1990–2012 yıllar arası 22 yıl borçlanıp 7920 güne karşın 74.924 TL ödemeniz gerekli. Erkek sigortalının emekli olması için en az 25 yıl gerektiğinden eksik 3 yılı daha sonra tamamlar ve emekli yaşınız buna göre tespit olur. Eşiniz 1994– 2012 yıllar arası Almanya ikamet süresini belgeleyerek borçlanabilir.18 yıla karşın 6480 güne karşılık gelecek şekilde 61.301 TL ödemeniz gerekli. Emeklilik için eksik 2 yılı daha sonra tamamlarsınız.
Maluliyet aylığı kısa sürede sonuçlanır mı?
Şükrü YÖN / ALMANYA
ALMANYA’DAN alınmış yüzde 60 çalışamaz raporum var. Rahatsızlığım, böbrek yetmezliği. Askerlikten muafım. Almanya’da Ağustos 2008’de 2 yıllığına emekli oldum. Emekli olurken Türkiye’yle gerekli yazışma yapıldı. Ama ben şahsi olarak yazışmadım. 2010 yılında tekrar 2 yıl daha uzatıldı. Ağustos 2012 ayında ise tekrar kontrole çağrıldım. Tekrar uzatsalar mecburen süresiz malulen emekli olacağım. Türkiye benimle ilgili ne işlem yapacak? Gelen yazı ne anlama geliyor?
YANIT: Umarım önce sağlığınız, sonra beklentileriniz olumlu sonuç verir. Almanya ile maluliyet işlemi ortak olduğundan Almanya’dan gelen TR-12 dediğimiz rapor Ankara merkezde Maluliyet ve Sağlık Dairesi Başkanlığı’nca incelenmek üzere Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığı’na İstanbul tarafınca gönderilmiştir. Özellikle maluliyet konusunda Ankara yetkili. İnceleme sonunda ülkemiz mevzuatına göre çalışma gücünüzün yüzde 60’ını kaybettiğiniz anlaşılırsa, bizden de maluliyet aylığı alacaksınız. Gelen yazılar sizleri bilgilendirmeye yönelik ara yazı olduğunu biliniz. Beklemeniz gerekir.
Aylık miktarım neden düşük?
Güllü KOLAY / ALMANYA
10.10.1958 doğumluyum. 1976 yılında Hollanda’ya geldim, ev hanımıyım. 02.06.2011 tarihinde 7207 iş günü için 61259,50 TL yatırdım. 01.07.2011 tarihinde ise 4-b Bag-Kur’dan emekli oldum. Aylık miktarı düşük diye düşünüyorum. Neden?
YANIT: Tekrar hayırlı olsun. Allah iyi günlerde yemeyi nasip etsin. Aylık hesap edilir iken 2000 öncesine kayan süre, yaş ve ödenen günlük kazanç ile ailedeki birey sayınız dikkate alınmakta. Bu bilgileri tekrar tek tek incelediğimde ve buna göre manüel olarak hesap ettiğimde bağlanan aylık doğru. Kişilerin durumuna bağlı 70-120 TL arasında aylıklarda oynama olabilmekte.
Annemin aylığı geri dönmüş, ne yapalım?
Hıdır ŞAHİN / ALMANYA
Annem SSK’dan emekli. Emekli aylığı Duisburg Ziraat Bankası’na geliyordu. Ancak 6 ayı geçirdiği için adı geçen banka emeklilik parasını geri göndermiş SSK’ya. Annem nasıl ve nereye bir başvuru yapması gerekir ki aylık geri gelsin?
YANIT: Bankalar ve PTT ile yapılan protokol uyarınca 6 ay hareketsiz kalan aylıkların iadesi konusunda kesin hüküm mevcut. Bu nedenle annenizin aylığı merkeze iade edilmiş. Yapması gerekli işlem gayet basit. Aylığı bağlayan birimimize bir dilekçe yazıp ekine Vukuatlı Nüfus kâğıt Örneğini ekleyerek yaşadığını belgelemiş olarak tekrar aylığının düzenli olarak nereye istiyorsa talep etsin. Bundan böyle sorun yaşamamak için zamanında aylıklarının alınmasını tavsiye ederiz.
Yoklama belgesini her yıl göndermek şart mı?
Nazife SALİHOV / İSVEÇ
Benim tam aylığım Temmuz 2011 ayından geçerli bağlanmıştı. Bu arada aylığım her ay vekalet yoluyla çekiliyor. Aylık alanlara mahsus yoklama belgesini yeni öğrendim bunu göndermek zorunda mıyım ve ne zaman, nereye göndereceğim?
YANIT: 2012 yılının Eylül ayı sonuna kadar gönderiniz. Yoklama belgesini her yıl en geç Eylül ayı sonunda göndermek zorundasınız. Belgenin sonlarına doğru. Sosyal Güvenlik Kurumu ibaresinin altına hangi il aylık bağlamış ise, o ilin adı yazılacak. Örneğin SGK ZONGULDAK İL MÜDÜRLÜĞÜ.
Yurtdışında olanların ikramiye hakkı var mı?
Sezgin ERDEM / ALMANYA
Almanya’ya gitmeden önce 10 yıl 6 ay Emekli Sandığı’na tabi olarak çalıştım. İkramiye alma hakkım var mı? Emeklilik şartlarım oluştuğunda 3. derece 1. kademe ne kadar emekli aylığı alırım?
YANIT: 27 Ocak 2012 günlü Kanun ile Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda memuriyetten istifa edenlere ikramiye hakkı getirildi. Ancak İş Kanununa uygun bir düzenleme ile istisnalar dışında 15 yıl çalışmış olanlara bu hakkın verileceği hüküm altına alındı. 08.09.1999 tarihinden sonra istifa edenler faydalanabilir. Ayrıca SSK, BAG-KUR, Banka Sandığı gibi yerlerin yanında akit ülkeden de emekli olmanın da gerekli olduğunu vurgulamakta fayda bulunmakta. Düzenlemenin önemli bir özelliği ikramiyeni güncel rakamlara göre ödeneceği şeklindedir. Alacağınız tam aylık olsa idi 989,00 TL olurdu.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname