Bedelli Askerlik ve Dözvizli Askerlik Burdur'u Vurdu

Ekonomisi büyük ölçüde bedelli askerliğe bağlı olan Burdur, yeni bedelli askerlik uygulamasında temel eğitimin kaldırılmasından büyük zarar görecek.
Bedelli Askerlik ve Dövizle Askerlik yapanların yılda dört dönem geldiği Burdur, 21 günlük eğitimin sona ermesiyle birlikte askerlerin şehre sağladığı ekonomik katkıdan mahrum kalacak.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Kevik, “Burdur ekonomisinde ticari sektörler büyük ölçüde bedelli askerliğe dayalı. Bedelli askerlerle, Burdur’un otelleri, restoranları, konaklama ve gezi sektörü büyük ölçüde canlanıyordu. Ancak şimdi yeni uygulamayla birlikte, şehrin ekonomisi büyük ölçüde zarar görecek” diye konuştu.

Kevik, “Hükümetin bu kararı, Türk ordusundaki modernleşme adına olumlu bir gelişme. Kanun henüz resmileşmiş de değil. Bakıp göreceğiz ancak bizim için net olan bir şey var ki, Burdur ekonomisi büyük ölçüde zarar görecek" dedi.

KİŞİ BAŞI 750 TL KAZANÇ SAĞLIYORLARDI

Bedelli Askerlerin Burdur ekonomisine 21 günlük bir dönemde, toplam 2 milyon 500 bin lira kazandırdığı belirtilirken, bu rakam şehirde kişi başına 750 TL gelire denk geliyor.

Özellikle fotoğrafçılar, lokantalar, oteller, hediyelik eşya satanlar askerliğini bedelli olarak yapanlardan büyük kazanç elde ediyordu.

Bedelli döneminde çevre illerden dilencilerin bile Burdur’a akın ettiği gözlemleniyordu.

ESNAF NE DİYOR?

Bedelli askerliğin kent ekonomisinin can damarını oluşturduğunu belirten esnaf, kararın bu kent için yıkım olacağını söyledi.

DHA'nın haberine göre, Burdur’da şekerci Mustafa Kemal Bilgiç, "Burada asker olmadığı zaman esnaf açısından bir yıkım olacak. Esnaf odaları, milletvekilleri, boşluğu doldurmaları için çalışma yapması gerekiyor. Çarşı esnafı mağdur olacak. Ben yıllık yüzde 25 kayıp yaşayacağıma inanıyorum. Dövizli Askerlik kaldırıldığı zaman bur çok esnaf kepenk kapatacaktır" diye konuştu.

Fotoğrafçılık yapan Göksel Ediz ise "Burdur’da fotoğrafçıyım. Bizim için şok edici bir karar. En azında bedelli olarak 21 gün askerlik yapsın. Yeşil elbiseyi giysin. Bütün esnaf zarar edecek. Sadece fotoğrafçılar için değil. Asker gelmediği zaman dükkana kilit vurup iş aramaya başlayacağız" dedi.

Diğer bir fotoğrafçı Sadık Duman ise "Dövizli askerlerin Burdur’a gelememesi en çok fotoğrafçıları etkileyecek. Bütün esnaf etkilenecek, ayakkabı boyacısına kadar. Burdur bir yılda 25 milyon liralık ekonomik kayıp yaşayacak. Türk vatandaşının askerlik yapması gerektiğine inanıyorum. O elbiseyi giyip tüfeği eline alması gerekiyor" diye konuştu.

Askeri giyim ve diğer malzemeleri satan Doğan Kızılkaya ise, "Bedelli askerliğin kaldırılması esnafa çok zarar verecek. Ekonomik yönden çok sıkıntı yaşacağız. Askerliğin devam etmesini diliyorum" dedi.

Lokanta işleten Turgay İnce şunları söyledi: "Bedelli askeriliğin kaldırılması bizi çok üzdü. Esnafımızın tek gelir kaynağı. Taksicimizi, otelcimizi, bakkallarımızın kısacası esnafımızın geçim kaynağı asker. Lokantacı bugün 30 kişi çalıştırıyorsa asker gittiğinde bu 15’e düşecek. İstihdam sorunu yaşanacak. Esnafın yarısı kepenk kapatacak. Maddi açıdan büyük kaybımız olacak. Para verip askerin yurda gelmemesi yanlış olur. Bir dönemde ortalama 6 bin asker Burdur’a geliyor. Ailesiyle geldiği zaman 12 bin kişi yapar. Bu da Burdur’un tek geçim kaynağı anlamına geliyor."

Bedelli Askerlik ile ilgili linkler