Ben halen belediye başkanıyım. SGK, belediyenin ve şirketinin prim borçlarının belediye tarafından ödenmediği gerekçesiyle tüm mallarıma ve emekli maaşımın 4'te birine el koydu. Bana gönderilen icra taleplerine icra mahkemesinde itiraz ettim fakat dava henüz sonuçlanmadı.
Benim gibi yüzlerce belediyenin SGK'ya borcu varken bağımsız belediye başkanı olmam emekli maaşıma icra konmasında rol oynamış olabilir. Benden önceki belediye başkanının bıraktığı borcu dahi ödeyemedik. Eski belediye başkanına da icra yazısı geldi ama o da emekli fakat maaşına haciz koymadılar. 2009'dan önce belediyeye nüfus sayımlarında dışarıdaki ilçeliler ilçede oturuyor şeklinde yazılmışlar.
Ayrıca belediyenin yapılanması 10.000 nüfusa göre personel ve işçi ile doldurulmuş. Ödeme imkânımız kalmadı benim bu hususta hiçbir günahım yokken bu muamele gücüme gidiyor. Çalıştığım bu 5 yıl içinde personelin yarısından fazlasını başka kurumlara gönderdik veya çıkardık. Bu hususta bana nasıl yardımcı olabilirsiniz. ■ İsmi Saklı
Sayın başkanım, maalesef mevzuat gereğince belediyenin en yetkili kişisi siz olduğunuzdan kamu kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sizin tüm mal varlığınıza ve emekli aylığınız varsa 4'te birine, ücretinizin de 3'te birine haciz getirme hakkına sahip. Yargıtay'ın 2010'da aldığı bir karar da bu konuda SGK nın elini güçlendirdi. Her hafta 2-3 belediye başkanından maaşa hacizle ilgili şikâyet telefonu ve mail'i alıyorum.
En son 2012 verisine göre belediyelerin SGK'ya ödenmesi gereken birikmiş prim borcu lira. Arada bir prim borçlarına taksitlendirme hakkı geliyor ama ona başvuranlar da primlerini düzenli ödemeyince konu maaşa ve varlıklara haciz noktasına kadar geliyor. Borçlu belediyeler arasında açık ara önde olan belediye, geçmiş dönemlerin birikmesinden de etkilenen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. Parti ayrımı olmaksızın hemen her belediyenin prim borcu kronikleşmiş durumda.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin en son 2013'te yayınlanan listeye göre 167.3 milyon lira prim borcu var ancak İzmit Merkez İlçe'nin de 54.3 milyon liralık borcu listede ayrı gösterilmiş. Yani toplamda Kocaeli Belediyesi, 221 milyon lira borçla diğer belediyelere büyük fark atmış durumda. Ardından 30 Mart'taki seçimde büyük çekişmeye sahne olması beklenen Şanlıurfa Belediyesi 84.8 milyon lira borçla geliyor.
Sonuç itibarıyla proje kredilerindeki gibi Hazine garantisi olmasa da, belediyelerin prim ve vergi borçları da dönüp dolaşıp Devlet Hazinesi'nin sırtına yük olarak biniyor.
EŞİT DAVRANIYORLAR MI?
Maaşa hacizde sorun ise SGK’nın belediye başkanları arasında farklı muamele yapması. Zira, birçok belediye SGK’ya borçlu olduğu halde sadece bazı belediye başkanlarına haciz uygulanması adaletten uzaktır. Çünkü, haciz işlemini yapan yerler Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ile Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri’dir.