Beyninize İyi Bakın

Vücudunuzdaki hastalık belirtilerini hemen fark ediyorsunuz, çözüm için bir şeyler yapıyorsunuz. Peki, bütün sırları ve işlevleri tam olarak keşfedilemeyen beynimize ne kadar iyi bakıyoruz.

Araştırmalar her gün uygulayacağımız bu yöntemlerle alzheimer gibi hafızayla ilgili hastalıkların riskini en aza indirebileceğimizi gösteriyor.

GÖBEĞİNİZDEKİ CAN SİMİDİNDEN KURTULUN

O aslında sizin can simidiniz değil. Göbeğinizde oluşan simit şeklindeki fazlalıklar sadece vücudunuza değil beyninize de zarar veriyor.

Yine bilimsel araştırmalar sağlıklı bir kiloda kalmanın beynimizi bunama ve hafıza bozukluklarından koruduğunu gösteriyor. Kısacası sağlıklı beslenin, göbek çevresinde yağlanmaya izin vermeyin.

YÜRÜYÜŞE ÇIKIN

Oksijenin bütün hücrelerin en temel besin kaynaklarından biri olduğunu düşünürsek, bunun doğruluğuna kanaat getirmiş oluruz.

Bilimsel araştırmalar haftada en az 5 gün ve en az yarım saat yürüyüşün günlük zihinsel aktivitelerimizi arttırdığını gösteriyor. Sevdiklerinizle beraber yürüyüş yaptığınızda daha iyi vakit geçirerek stresten de arınmış olabilirsiniz.

OKULLU OLUN

Okula gitmek, ders çalışmak, anlamaya çalışırken kafa yormak, bunama riskini ve hafızayla ilgili türlü hastalıkların riskini yüzde 63 azaltıyor. Okula gitmenin bir diğer faydası ise bunun bize sosyalleşme şansı vermesi. Sosyalleşmekte beyin aktivitelerini canlandıran, olumlu etkileri olan bir eylem. Yeni insanlarla tanışın, değişiklik yapın.

NASIL HATIRLAYACAĞINIZI ÖĞRENİN

Hatırlamamız gereken şeyleri hafızada tutmaya yardımcı olan stratejiler hafızayı harekete geçiren, tazeleyen egzersizlerdir. Ayrıca yapılacaklar listesini yazdığınız not defterinizi de unutmayın.

BEYNİNİZE YOL GÖSTERİN: DÜZENLİ BİR HAYAT YAŞAYIN

Ne kadar uyuduğumuz, stresten ne kadar kaçtığımız gibi günlük yaşamsal tercihlerimiz hafızanın performansını da etkiliyor. Hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklarla mücadeleniz de hafızayı etkileyen, bunama riskini düşüren bir diğer etmen.

PAC-MAN OYNAYIN

Her geçen gün edindiğimiz yeni bilgiler entelektüel yeteneklerimizi geliştiriyor. Yeni bir isim öğrenmek, hızlıca düşünmek, odaklanarak çalışmak, zihinsel faaliyetleri olumlu yönde etkileyen şeyler. Örneğin zamana karşı yarıştığınız 90'ların en ünlü oyunu Pac-Man gibi video oyunları oynayın.