Boğaziçi Üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi Fath Sultan Mehmet köprüsü yakınında muhteşem boğaz manzarasına sahip 1971 yılından bu yana faaliyet gösteren Öğrenci Seçme Sınavları'rında en yüksek puanları alan öğrenciler tarafından tercih edilen devlet üniversitelerden biridir.

Boğaziçi Üniversitesi Haritası, İletişim, Yol Tarifi ve Adresi Nerede

Boğaziçi Üniversitesi Haritadaki Konumu

Boğaziçi Üniversitesi İletişim ve Yol Tarifi

34342 Bebek/Istanbul Türkiye
Telefon Numarası : +90 212 359 54 00
Faks : +90 212 265 63 57

Seçme sınavlarında bölüme son giren öğrencinin puanı, gelecek yıl için "bölüm puanı" adı altında seviye belirtir. Örneğin; 2006, 2007 ve 2009 yıllarında, ÖSS'de tüm puan türlerinde en fazla tercih edilen üniversiteler kategorisinde 1. olmuştur.

Boğaziçi Üniversitesi Tarihçe

Okulun tarihi 1863'te kurulan Robert Kolej'e dayanır. Robert Kolej'in erkek bölümü, 1971'e kadar Bebek'teki kampüsünde eğitim vermiştir. Ancak 1971'de çıkarılan bir kanun nedeniyle Robert Kolej, eğitim verdiği seviyeyi, 'kolej'den 'lise'ye çevirmek zorunda kalmıştır. Bununla beraber, okulun kendi standartlarında eğitime devam etmesi için iki cinsiyete de eğitim vermesi gerektiği düşüncesiyle, Robert Kolej, kendi düşüncelerine uyan bir biçimde eğitim veren, 1890'dan beri varlığını koruyan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'yle birleşmiştir. Robert Kolej, bu olayın ardından, Bebek'teki kampüsünü, üzerinde bir üniversitenin kurulması şartıyla devlete bağışlamış, böylece Boğaziçi Üniversitesi'nin temelleri atılmıştır.

Boğaziçi Üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi Logosu.jpg

Kuruluş tarihi 1863 (Robert Koleji)
1971 (Boğaziçi Üniversitesi)
Tür Devlet Üniversitesi
Rektör Kadri Özçaldıran
Öğrenciler 11160
Konum İstanbulTürkiye 
Adres 34342 Bebek / Beşiktaş
Ağ sayfası www.boun.edu.tr
Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi binası, Güney Kampüs Robert Koleji bir eğitmen, mucit, teknisyen, mimar ve kurucu olan Dr. Cyrus Hamlin ile tanınmış hayırsever ve zengin bir tüccar olan New York'lu Mr. Christopher Rheinlander Robert tarafından İstanbul, Türkiye'de kurulmuştur.

Kurucular
Kurucular
Boğaziçi Üniversitesi’nin temelleri 1863 yılında bir eğitmen, mucit, teknisyen ve mimar olan Dr. Cyrus Hamlin ile tanınmış hayırsever ve zengin bir tüccar olan New York'lu Mr. Christopher Rheinlander Robert tarafından Birleşik Devletler sınırları dışındaki ilk Amerikan koleji olan Robert Koleji’nin İstanbul’da kurulması ile atılmıştır. 

Mr. Robert finansal yükü üstlenirken, Dr. Hamlin ise Birleşik Devletler'den kaynak sağlayarak Kolej'i kurma sorumluluğunu eline almıştır. Yeni kurulan Yönetim Kurulu'nun aldığı kararlar doğrultusunda, Kolej'in kapıları ırk, milliyet, din gözetilmeksizin önyargısızca ve ayrım yapılmadan tüm öğrencilere açık olmasına, hiçbir koşulda herhangi bir politik eğilim göstermemesine, hiçbir politik düşünceye dahil olmamasına ve eğitim dilinin İngilizce olmasına karar verilmiştir. 

Bağışlar ve yardımlarla finanse edilen Robert Kolej’in ilk binası Hamlin Hall’un inşaatı 1871 yılında tamamlanmıştır. Bugün Güney Kampüs dediğimiz kampüsteki tüm tarihi binalar Birinci Dünya Savaşı'ndan önce inşa edilmiş ve inşalarında kampüste bulunan ocaktan çıkarılan mavi kireçtaşı kullanılmıştır. 

Zaman zaman ciddi finansal kaynak sıkıntısı çeken Robert Kolej’in ekonomik durumu, 1930’lu yıllarda savaş öncesi Türkiye ekonomisinden ve Birleşik Devletler'deki ekonomik krizden oldukça etkilenmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin tarafsızlığını korumasına rağmen, savaş sona erene kadar pek çok problem çözümsüz kalmıştır. 1960’lara gelindiğinde Robert Akademi'nin bugün Güney Kampüs olarak bilinen Hisar Kampüsü'nü tamamen yükseköğrenime bırakarak, Arnavutköy'deki kampüse taşınması, oradaki Amerikan Kız Koleji ile karma bir eğitim kurumu oluşturacak şekilde birleşmesi düşünülmeye başlanmıştır. 

Mart 1971'de dönemin başkanı Dr. Everton, Robert Kolej'in üzerine herhangi bir kampüs üzerinde bağımsız bir üniversitenin kurulması için Türk hükümetini teşvik eden önergenin 26 Ocak 1971'de Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiğini açıklamıştır. Çalışmalar 1971 yazında sonuçlandırılmıştır. Binaları, kütüphanesi, laboratuvarları, tüm imkanları ve personeliyle 118 dönümlük bugünün Güney Kampüsü 10 Eylül 1971'de tamamen Türk hükümetinin üzerine geçmiştir. Boğaziçi Üniversitesi, yüz yıldan fazla Robert Koleji'nin kampüsü olarak kullanılan alana resmi olarak kurulmuştur. 

Robert Kolej mezunu olan Prof. Dr. Aptullah Kuran, Üniversite'nin ilk rektörü olmuştur (1971-1979). Prof. Dr. Kuran'ın yerini önce Prof. Dr. Semih Tezcan devralmış (1979-1981) daha sonra da Prof. Dr. Ergün Toğrol rektör olmuştur (1981-1992). 1992'de rektör seçilen Prof. Dr. Üstün Ergüder 2000 yılında görevini Prof. Dr. Sabih Tansal'a bırakmıştır. 2004-2008 yılları arasında rektörlük görevini Prof. Dr. Ayşe Soysal yürütmüştür. 2008’den beri Prof. Dr. Kadri Özçaldıran Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi Yerleşkeler

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs

Üniversitenin beşi İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, biri de Anadolu Yakası'nda olmak üzere altı kampüsü bulunmaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi Güney Yerleşkesi

Üniversitenin ana yerleşkesidir. Rumelihisarı ile Bebek arasında yer alır. Rektörlük, İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi, Fen – Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, Natuk Birkan Binası, Konferans ve Konser Merkezi (BTS), Öğrenci Faaliyetleri Binası (ÖFB), Zeynep-Ayşe Birkan Kız Yurdu ve 1. Erkek Yurdu bu yerleşkededir. Bunların çoğu 19. yy'da inşa edilen kâgir binalardır. Okuldaki geleneksel çarşamba Klasik Müzik Konserleri "Saatli Bina" olarak da bilinen yerde, Büyük Toplantı Salonu'nda (BTS) Albert Long Hall'de gerçekleştirilmektedir.

Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Yerleşkesi

Bu yerleşkede Eğitim Fakültesi, Eğitim Teknolojileri binaları, Bilgisayar Mühendisliği binası, Fen ve Mühendislik Bilimleri laboratuarları, kütüphane, 2. kız yurdu, 2. erkek yurdu, 3. kuzey yurdu ve Yabancı Diller Yüksek Okulu (YADYOK) bulunmaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Yerleşkesi

Uçaksavar semtinde yer alan bu yerleşkede; atletizm pisti, spor salonları, lojmanlar, "Superdorm" öğrenci yurdu ve Garanti Kültür Merkezi bulunmaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi Hisar Yerleşkesi

Rumelihisarüstü semtinde yer alan bu yerleşkede, Çevre Bilimleri Enstitüsü ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu yer alır. Ayrıca, Ağaç Ev adı verilen bahçe içinde bir restoran ile Hisar Yerleşke Kapalı Yüzme Havuzu ve fitness center da yerleşkenin içerisinde yer alır. Binanın içinde ayrıca kantinler bulunmaktadır. Yerleşke arazisi Boğaziçi Üniversitesi'ne ait olmakla birlikte, 1983-1989 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ne tahsis edilmiştir. 1989'dan itibaren tekrar Boğaziçi Üniversitesi tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Yerleşkesi

Yerleşke Kilyos'ta, Karadeniz kıyısında yer alır. Yabancı Diller Yüksek Okulu, 2 adet Öğrenci Yurdu, Sosyal Tesisler binası ve üniversiteye ait bir plaj olan Burç Beach bu yerleşkede bulunmaktadır. 2008-2009 verilerine göre yaklaşık 700 ögrenci burada eğitim görmektedir. 1. yurtta her odada internet, telefon, banyo ve mutfak bulunmaktadır. 2. yurtta ise banyo, mutfak ve tuvaletler her katta ortak kullanılır; buna karşın diğer yurttan daha sosyal bir ortama sahiptir. 2. yurdun alt katında büyük bir tv odası vardır ve isteyen öğrenciler kimliklerini bırakmak koşuluyla monopoly, tabu gibi oyunlardan yararlanabilir. Ayrıca 1. yurtta ögrencilerin kullanımına açılmış bir fitness salonu ve bilgisayar odası vardır. 2009'da 2. yurda da fitness açılmıştır. Her iki yurtta da fitness kullanımları ücretsizdir. Yerleşkede bulunan çamaşırhane ise 1. yurdun altındadır. Öğrenci yurtları modern ve konforlu olmasına rağmen üniversiteden ve şehirden uzaklığı yüzünden düzenli otobüs servisi isteyen öğrencilerin eylemlerine neden olmuştur. Sosyal faaliyetler bakımından çok kısıtlı bir çevreye sahiptir.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Yerleşkesi

Tarihi Kandilli Rasathanesi ile Deprem Araştırma Enstitüsü bu yerleşkededir.

Lisans eğitimi veren bölümler

Eğitim Fakültesi
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Eğitim Bilimleri
İlk Öğretim Alanları Eğitimi
Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi
Yabancı Diller Eğitimi


Fen-Edebiyat Fakültesi
Batı Dilleri ve Edebiyatları
Çeviribilim
Felsefe
Fizik
Kimya
Matematik
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Psikoloji
Sosyoloji
Tarih
Türk Dili ve Edebiyatı

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binası
İktisat
İşletme
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Mühendislik Fakültesi [değiştir]
Bilgisayar Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği
Kimya Mühendisliği
Makine Mühendisliği

Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu
Turizm İşletmeciliği
Uluslararası Ticaret
Yönetim Bilişim Sistemleri

Yabancı Diller Yüksek Okulu
Almanca, Fransızca, İspanyolca Birimi
İleri İngilizce
İngilizce Hazırlık

Lisansüstü eğitim veren enstitüler

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
Biyo-Medikal Mühendisliği Enstitüsü
Çevre Bilimleri Enstitüsü
Fen Bilimleri Enstitüsü
Bilgisayar Mühendisliği (M.S., Ph.D.)
Elektrik- Elektronik Mühendisliği (M.S., Ph.D.)
Endüstri Mühendisliği (M.S., Ph.D.)[1]
Finans Mühendisliği (M.S.)
Fizik (M.S., Ph.D.)
Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Yüksek Lisans Anabilim Dalı (M.S.)
İnşaat Mühendisliği (M.S., Ph.D.)
Kimya (M.S., Ph.D.)
Kimya Mühendisliği (M.S., Ph.D.)
Makina Mühendisliği (M.S., Ph.D.)
Matematik (M.S., Ph.D.)
Moleküler Biyoloji ve Genetik (M.S., Ph.D.)
Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi (M.S.)
Nükleer Mühendislik (M.S., Ph.D.)
Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi (M.S., Ph.D.)
Otomotiv Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Sistem ve Kontrol Mühendisliği (M.S.)
Tıbbi Sistemler ve Bilişim Tezsiz Yüksek Lisans Programı (M.S.)
Yazılım Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı (M.S.)
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü [değiştir]
Deprem Mühendisliği
Jeodezi
Jeofizik


Sosyal Bilimler Enstitüsü
Avrupa Çalışmaları (M.A.)
Bilişsel Bilim (M.A.)
Çeviribilim (Ph.D .)
Dilbilim (M.A.,Ph.D.)
Eğitim Bilimleri (M.A., Ph. D.)
Eleştiri ve Kültür Araştırmaları (M.A.)
Ekonomi ve Finans Tezsiz Yüksek Lisans Programı (M.A.)
Executive MBA Programı- Işletme Bölümü
Felsefe (M.A.)
İktisat (M.A., Ph.D.)
İngiliz Dili ve Edebiyatı (M.A.,Ph.D.)
İşletme (M.A.,Ph. D.)
İşletme Bilişim Sistemleri Programı (M.A.)
Konferans Çevirmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı (M.A.)
Psikoloji (M.A.)
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (M.A., Ph.D.)
Sosyoloji (M.A.)
Tarih (M.A., Ph.D.)
Türk Dili ve Edebiyatı (M.A., Ph.D.)
Yabancı Diller Eğitimi (M.A., Ph.D.)
Yazılı Çeviri Yüksek Lisans Programı (M.A.)
Yönetim Bilişim Sistemleri (M.A.)

Otelcilik Meslek Yüksek Okulu
Turizm İşletmeciliği İÖ (İkinci öğretim)

Diğer birimler

Beden Eğitimi
Güzel Sanatlar

Öğrenci Toplulukları

  • Atatürkçü Düşünce Kulübü
  • Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları
  • Bilişim Kulübü (Compec)
  • Briç Kulübü
  • Çeviri Kulübü
  • Çevre Kulübü
  • Dağcılık Kulübü
  • Dans Kulübü
  • Edebiyat Kulübü
  • Eğitim-Araştırma Kulübü
  • Elektro-Teknoloji Kulübü
  • Etik Değerler Kulübü
  • Folklor Kulübü
  • Fotoğraf Kulübü
  • Gerçek Macera Oyunları Kulübü
  • Güzel Sanatlar Kulübü
  • Havacılık Kulübü
  • İşletme ve Ekonomi Kulübü
  • Karikatür ve Mizah Kulubü
  • Kadın Araştırmaları Kulübü
  • Mağara Araştırma Kulübü
  • Makina Teknoloji Kulübü
  • Mühendislik Kulübü
  • Müzik Kulübü
  • Münazara Kulubü
  • Radyo Kulübü
  • Satranç Kulübü
  • Sinema Kulübü
  • Spor Kurulu
  • Sosyal Bilimler Kulübü
  • Sosyal Hizmet Kulübü
  • Sualtı Sporları Kulübü
  • Türk Müziği Kulübü
  • Tarih Araştırmaları Kulübü
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler K.
  • Yapı Kulübü
  • Yöneylem Araştırma Kulübü
Kapılar Dahili
Bebek Kapı 6549
Danışma Kapı 4480
Yeşil Kulübe 4549
Etiler Kapı 4449 / 6749
Hisar Kapı 6489
Kale Kapı 6449
Kuzey Kampüs A Kapı 4459
Kuzey Kampüs B Kapı 6559
Birimler E-Posta Dahili
Bilgi İşlem (BİM) bim 4700/6445
Burs Ofisi
finaid
7143
BÜMED [email protected] 6640
BÜREM burem 7139
BUZEM
uzem
7505
Diş Kliniği
6780
Güney YADYOK yadyokmd 4500/4501/4542
Halkla İlişkiler Müdürlüğü
halkilis
6703
Kayıt İşleri Şube Müdürlüğü registr 4408
Kitabevi
kitabevi
7178
Kuzey YADYOK yadyokmd 4592/4593
Kütüphane
bulib
4422/6530/6739
Lise Tanıtım Koordinatörlüğü tanitim 7116/4498
Öğrenci Faaliyetler Koordinasyon Kurulu (ÖFKK) 

4554
Öğrenci İşleri Şube Müdürlüğü
4543
Öğrenci Kafeteryası ve Kantinler
6729/7110
Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimi
6898/6731/7214
Postane
4434
Revir
4440
Spor İşleri
4545
Uluslararası İlişkiler Ofisi intloff 6708
Yabancı Uyruklular Danışmanlığı onalp 7092
Yaşamboyu Eğitim Merkezi buyem 7260 / 4740 /4741
Yayınevi bupress 4406
Yaz Okulu Koordinatörlüğü summer 7142
Yurtlar Müdürlüğü
4544