Biz uyarımızı yaptık yapmasına ama uyarımızdan önce borçlanma yapmış olan bayanlar için iş işten geçmişti. İsteğe bağlı sigortalıyken borçlanmışlar ve geç emeklilik sonucuyla karşı karşıya kalmışlardı. Neyse ki bu durumdaki bayanlar için SGK bir adım attı ve yönetmelik değişikliğine gitti. Yeni düzenlemeye göre, daha önce borçlanma yapmış olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere borçlanma tutarını
SGK'dan geri alabilecekler. Düzenlemenin ne anlama geldiğini özetleyelim;
- Daha önce isteğe bağlı sigortalıyken yaptığınız borçlanmayı geri alacaksınız.
- İsteğe bağlı sigortadan çıkıp, bir işyerinden sigortalı olacaksınız.
- SSK'lı olduktan sonra tekrar borçlanma talebinde bulunacaksınız. Böylece Bağkurlu gibi geç değil, SSK'lı olarak erken emekli olabileceksiniz.
Bu arada yeni düzenlemeden yararlanabilmeniz için, henüz emekli aylığınızın bağlanmamış olması gerekiyor. Daha önce borçlanma yaptınız ve emekli aylığınız da bağlandıysa, borçlanmadan vazgeçemeyeceksiniz.
Yurtdışı borçlanmada evli olmak şart değil
Soru: Sadettin Bey, ben yaklaşık yirmi yıldır yurtdışında yaşıyorum. Bu sürenin yaklaşık on iki yılı evli olarak geçti, daha sonra boşandım. Bildiğim kadarıyla bayanlar yurtdışı hizmet borçlanması yapabiliyorlar. Acaba sadece evli olarak geçen süreleri mi borçlanabiliyoruz yoksa tamamı borçlanma kapsamında mıdır? N. Ekin
Cevap: Değerli okurum, yurtdışı borçlanmada bayanlar 'ev hanımı' olarak borçlanma talebinde bulunabiliyorlar. Ancak buradaki ev hanımlığından illaki evli olarak geçen süreler kastedilmiyor. Bekâr da olsanız bir bayan olarak yurtdışında geçen sürenizin tamamını borçlanabilirsiniz.
Fason ibraname geçersizdir
Soru: Sadettin Bey, çalıştığım firmada işe başlarken bir belge imzaladım. Belgede '..... tarihi itibariyle işverenden olan her türlü kıdem, ihbar, ücretli izin, fazla mesai, hafta tatili ve genel tatil günleri çalışma ücretlerimi aldım' şeklinde ifade var. İleride işten çıkarıldığımızda hiçbir hakkımızı vermemek için böyle yapıyorlar. Bizler de mecburen imzalıyoruz. Bu belge hukuken geçerli midir? Bizim yasal haklarımız yok mu? İsmi mahfuz.
Cevap: Değerli okurum, bahsettiniz belge maalesef kimi kötü niyetli işverenlerce imzalatılıyor. Buna fason ibraname diyoruz. Ancak Yargıtay, bu tür genel ifadelerin yer aldığı ibranamelerin geçersiz olduğu yönünde karar veriyor. Dolayısıyla söz konusu ibranameyi imzalamış olsanız bile iş mahkemesinde dava açabilir, Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikâyette bulunabilir, kıdeme bağlı haklarınızı ve ücret alacağınızı talep edebilirsiniz.