Sınavlar sağlı sollu geliyor. Biri bitiyor, öteki başlıyor. Geçen cumartesi SBS’yi tamamladık. Yaklaşık 1 milyon 100 bin öğrenci bu sınava katıldı. İlköğretim son sınıftaki öğrencileri şimdilik tatile çıkardık. Şimdilik diyorum çünkü 12 Temmuz’da sonuçlar açıklanacak, esas koşuşturma o tarihten sonra başlayacak. Gelelim ortaöğretim son sınıflara, yani 12’nci sınıflara...
Onlar ilk deneyimi 1 Nisan’da yaşadılar. Yaklaşık 1 milyon 40 bin aday, üniversiteli olma yolundaki ilk adımı bu sınavla attı.
YGS moralleri bozdu
Yükseköğretime geçmenin ilk adımı, pek yüzleri güldürmedi. İşler pek beklenildiği gibi gitmedi.
Eee, neticede bu bir sınav. Öyle elimizi kolumuzu sallayarak gireceğimiz türden basit bir sınav değil. Adı üzerinde ‘Yükseköğretime Geçiş Sınavı.’ Belli bir zorluğu olacak. Bunu baştan kabullenmek gerekiyor.
Türkçe soruları paragraf ağırlıklıydı. Okuma alışkanlığımız olmadığından zorlandık, yorulduk, sıkıldık.
Zamanı yetiştiremedik. Bu durum diğer testleri de etkiledi, derken işler sarpa sardı. Sınavdan sonra kara kara düşünmeye başladık. Bir düşüncedir aldı bizi: ‘YGS’de yapamazsak, LYS’de nasıl yaparız?’
YGS ile LYS’lerin arası yaklaşık 2.5 ay. Bu 2.5 ayın neredeyse yarısında ‘karalar bağladık’, felaket tellallığı yaptık. Moralimiz bozuldu, çalışamadık.
Neden?
YGS beklediğimiz gibi gitmedi de ondan!
Büyük parça önümüzde
Her yıl bu süreç sancılı geçer. Çocukları toparlamak için akla karayı seçeriz. İkna etmek için canımız çıkar. ‘İkna’ dedim. ‘İkna’ deken neyi kastettim acaba?
Şunu: YGS ile LYS’lerin formatı birbirinden farklı, ikisinin istediği birbirinden farklı. Şöyle basit bir mantık yok: YGS’de yapamayan, LYS’de hiç yapamaz!
1’le 1’in toplamı matematikte 2 yapıyor. Gerçek hayatta, sınavda böyle olmuyor. Biz, YGS’de beklentisini bulamayıp da LYS’de sonucu tam 12’den vuran çok öğrenci gördük. Gördük ama bu öğrencilerin ortak bir yönü vardı: Hiçbiri YGS’den sonra çalışmaya ara vermedi, sınava ve hayata küsmedi. Oturdu, muhasebesini yapttı, çalışmaya devam etti.
Gençler, kendinize gelin; siz, çocuk değilsiniz!
Bazen işler yolunda gitmeyebilir; gayet doğal, hayat bu! Bazen bizden kaynaklanan bazen de karşı taraftan kaynaklanan bir takım sorunlarla karşılaşacağız. Önemli olan, işler yolunda gitmediği zaman ne yapacağımızdır. Pes mi edeceğiz, yoksa devam mı edeceğiz?
Benim size tavsiyem, hayatta hiçbir zaan işin kolayına kaçmayın, yenilseniz bile güzel yenilin.
Sınav başarısı önemli
Sınava 3 hafta kala kafamızı bulandırdılar, pişmiş aşa su kattılar! Akıllara ziyan bir son dakika değişikliği oldu.
N’oldu?
AOBP dediğimiz saçma uygulamaya son verildi. Uygulamaya son verilmesi doğru da uygulamaya son verilme tarihi yanlış!
Neyse, konumuz şimdi bu değil; biz, işimize bakalım...
AOBP’nin kalkmasıyla bireysel başarı ön plana çıktı. Yani öğrencinin okulundaki bireysel başarısı daha önemli hale geldi. Başarı düzeyi yüksek okulların öğrencileri mağdur olacak. Ne yazık ki durum böyle! Bir başka önemli nokta daha var; okul başarısının sınava katkı payı yüzde 15’ten yüzde 12’ye düşürüldüğü için sınav başarısı bu yıl daha belirleyici olacak. Benim size uyarım: Bu yıl yerleştirmelerde belirleyici rolü oynayacak unsur, sizin sınavlardan alacağınız puanlar olacak. Bunu aklınızdan çıkarmayın!
Sınav takvimi
2012-LYS toplam 5 oturumda tamamlanacak. İlk sınav 16 Haziran Cumartesi günü LYS-1 Matematik ve LYS-5 Yabancı Dil sınavlarıyla maratonun ikinci turu başlıyor. Cumartesi günü 619 bin 133 aday LYS-1 Matematik sınavına, 49 bin 543 aday da LYS-5 Yabancı Dil sınavına katılıyor. 17 Haziran Pazar günü LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı var. Bu sınava 385 bin 659 aday katılacak. Bir hafta sonra, 23 Haziran Cumartesi günü bu kez LYS-3 Edebiyat-Coğrafya sınavı var. Bu sınava katılacak aday sayısı 666 bin 163.
24 Haziran Pazar günü sınav maaratonu LYS-2 Fen Bilimleri sınavıyla tamamlanıyor. LYS-2 Fen Bilimleri sınavına katılan aday sayısı 308 bin 702 olacak. Böylelikle sınavlara toplam 871 bin 313 aday katılacak.
YARIN
- LYS öncesi yapılması gerekenler
- 2011-LYS ham puan dağılımları
- Puan türlerine göre üniversite kontenjanları
- Kısa yoldan puan hesabı
E-Okul İlgili Bağlantılar