Sağlık Bakanlığı'ndan damacana sularla ilgili beklenen açıklama geldi. İlk açıklama İstanbul için yapıldı. Diğer illerdeki sonuçlar ise önümüzdeki günlerde açıklanacak. İstanbul için yapılan 61 su dolum tesisi denetiminden geçer not alamayan 5 marka 'Buzada', 'Erpınar', 'Alps', 'Kervansaray' ve 'Yalısu' oldu.
İçme kullanma sularının takibini düzenleyen mevzuatımız Avrupa Birliği standartlarında usul ve esaslar içermektedir. Ambalajlı içme suları da bu çerçevede, Halk Sağlığı Müdürlüklerimizce ve Bakanlığımız merkez teşkilatınca mevzuata uygun olarak denetlenmektedir. Bu denetimler esnasında su dolum tesislerinden ve piyasadan numuneler alınmakta ve analizleri yaptırılmaktadır.
Halk sağlığını tehdit eden bir olumsuzluk varlığında halkın bilgilendirilmesi için gerekli açıklamalar yapılmaktadır. Bakanlığımızın halkın güvenli suya ulaşmasına yönelik bu kararlılığı neticesinde son 10 yılda içme suyu kalitesiyle ilgili çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır.
81 İLDEN NUMUNELER İNCELENDİ
İçinde bulunduğumuz yaz mevsiminde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte içme suyu kullanımında artış gözlenmiştir. Bu durumun içme suyu ile ilgili kaliteyi olumsuz etkileme riski bilinmektedir. Bu sebeple Temmuz ayında 81 ilde rutin denetimlere ilave denetimler gerçekleştirilmiştir.
İŞTE SAĞLIKSIZ BULUNAN MARKALAR
Bu çerçevede;
1) Temmuz ayında yapılan denetimler esnasında ruhsatlı kaynaklar dışında izinsiz kaynak kullanımına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.
2) Denetimlerde, mevzuat hükümlerine uygun şartlarda numuneleri alınan ve tekraren yapılan analiz sonuçlarına göre İstanbul genelinde faaliyette olan 61 dolum tesisinden uygunsuzluğu tespit edilen damacana suyu markaları şunlardır:
"Buzada", "Erpınar", "Alps", "Kervansaray","Yalısu".
3) Piyasaya arz edilmiş sularda (piyasadaki satış şartları sebebiyle oluştuğu düşünülen) olumsuzlukların görüldüğü satış noktaları ise www.thsk.gov.tr internet adresinde duyurulacaktır.
Sağlık Bakanlığı kesintisiz denetimleri sırasında halk sağlığına zararlı olabilecek tespitleri halkımızla paylaşmaya devam edecektir.
BAKANLIK UYARDI: DAMACANA ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
Halkımızın damacana suyu alırken dikkat etmesi gereken başlıca hususlar aşağıda sıralanmıştır:
Damacanalar;
1) Yetkili bayi ve satıcıdan satın alınmalıdır.
2) Çizik, kirli ve suyun tabii rengini göstermeyecek matlıkta olmamalıdır.
3) Güneşte, yüksek veya çok düşük ısıda, tozlu ortamlarda bulundurulmamalıdır.
4) Tüp gaz ile aynı ortamda taşınmamalı ve depolanmamalıdır.
5) Kapak, emniyet bandı, etiket ve gövdesinde bulunması gereken marka isimleri aynı olmalıdır.
6) Üretim ve son kullanım tarihlerine dikkat edilmelidir.
Bu konuda duyarlılık gösteren başta medyamız olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Halkımızın sağlığına zarar verebilecek içme suyu ürünlerine asla müsamaha etmeyeceğimizi bütün ilgililere bir kez daha hatırlatıyoruz.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya bu sabah yaptıkları açıklamada, damacana sularında bakterilere rastlanmasına ilişkin, ‘Firma isimlerinin açıklanmasını bekliyoruz, o isimler açıklandığında yargıya müracaatımızı yapacağız’ dedi. Kaya, Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği'nin (TÜRKLAB) analiz ettiği 55 tanınmış firmanın sularından sadece 14'ünün temiz çıkmasının Türkiye için acı bir olay olduğunu anlattı.
ŞEBEKE SUYU DAHA TEMİZ
41 firmanın suyunda dışkı yoluyla bulaşan “koliform” gibi bakterilere rastlanıldığına işaret eden Kaya, “Şebeke suyunun kalitesini ölçmek için damacanaları da aldık ve bir analiz yaptık. Bu analizde şebeke suyunun daha temiz olduğunu gördük. İstanbul gibi bir yerde bile marka damacana sularında sağlığı tehdit eden maddeler çıkıyor” diye konuştu. “Firmalar, temiz suyu götürüp analizlerini yaptırıyor” diyen Kaya, şöyle konuştu: “Kalitesiz suya ozonu basarak berrak görüntü vererek insanları kandırıyorlar. Bunaltıcı kuyu suyunu arıtıp damıtıp bize kaynak suyu diye içeren işletmeler var maalesef. Sağlık Bakanlığı, bu konuda ciddi zafiyet geçirmiştir. Yanlış yapan kişiler ve firmalar bir an evvel açıklanmalıdır. En basiti 'sudan ucuz' deriz ama suda dönen oyunlar suyun ne kadar önemli olduğunu, pahalıya mal olduğunu, hayatımızda ne gibi olaylar doğurabileceğini ortaya çıkarıyor. Suyumuzu temizlememiz gerek. Firma isimlerinin açıklanmasını bekliyoruz, o isimler açıklandığında yargıya müracaatımızı yapacağız. Yargı yoluyla tüketicilerimizin hakkını arayacağız.”
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname