Plak, dişlerimizin çevresinde bakteriler ve yiyecek artıklarından oluşan yapışkan ve renksiz bir bakteri tabakasıdır. Çürüklerin ve dişeti hastalıklarının başlıca sebebi olan plak, her gün temizlenmediği takdirde sertleşerek tartar oluşturabilir.
Diş Plak Oluştuğunu Nasıl Anlarım?
Ağzımızdaki bakteriler sürekli çoğaldığı için herkesin ağzında plak oluşur. Bu bakteriler büyümek için beslenmemizde ve tükürüğümüzde bulunan bileşenleri kullanırlar. Yemek yedikten sonra plakta bulunan bakterilerin oluşturduğu asit dişlere saldırır. Tekrarlayan asit saldırıları ile diş minesi kırılarak çürük oluşabilir. Temizlenmeyen plak, dişlerinizin çevresindeki dişetlerini tahriş ederek gingivitis (kızarık, şişkin, kanayan dişetleri), periodontal hastalık ve diş kaybına neden olabilir.
Plak Birikimini Nasıl Önleyebilirim?
Doğru bir bakımla plak birikimini önlemek kolaydır. Şunları unutmayın:
Dişlerinizin tüm yüzeylerinden plakları temizlemek için dişlerinizi günde en az iki kere fırçalayın
Her gün diş ipi kullanarak, diş fırçasının erişemeyeceği dişlerinizin aralarını ve dişeti çizgisinin altını temizleyin.
Şekerli ve nişastalı gıdaları, özellikle yapışkan yiyecekleri azaltın
Profesyonel temizleme ve diş muayenesi için düzenli olarak diş hekiminize gidin.
Diş Plağı Nedir Video Röportaj
Diş Plağı Nedir ?
Yemeklerden sonra biriken yiyecek artıklarının temizlenememesi sonucu ağızımızdaki bakteri florasıyla beraber kalan yiyecek artıklarının kalsifi olmuş haline diş plağı denir.Diş plakları özellikle fırçalamamaya bağlı olarak gelişir veya fırçalanamayan bölgelerde.Benim ağzım diş plağı çok üretiyor gibi sorular var bunun durup dururken oluşması mümkün değildir mutlaka ağzın temizlenememesiyle ve kalan yiyecek artıklarıyla alakası vardır. Yemeklerden sonra özellikle ilk yarım saat içinde fırçalamadığımızda veya fırçalasakta ulaşamadığımız bölgelerde yiyecek artıklarıyla beraber bakterilerin çökmesiyle meydana gelir.