Dişeti İltihabı Nedir? Semptomlar ve Belirtiler Gingivitis Nedir? Gingivitis, dişeti hastalığının ilk ve tedavisi en kolay aşamasıdır. Dişeti iltihabının nedeni, sürekli olarak dişlerin ve dişetlerinin çevresinde oluşan yumuşak, yapışkan, renksiz bakteri filmi olarak tanımlayabileceğimiz plaktır.
Diş ipi kullanılmadığı ve dişler her gün fırçalanarak plak uzaklaştırılmadığı takdirde, plak dişeti dokusunu tahriş eden toksinler üreterek dişeti iltihabına neden olabilir. Dişeti hastalığının en erken aşaması olan bu dönemde hasar önlenebilir, çünkü dişi tutan kemik ve bağlı dokuları henüz etkilenmemiştir. Tedavi edilmediği takdirde, dişeti iltihabı, periodontitis'e dönüşebilir, dişlerinizde ve çenenizde kalıcı hasara yol açabilir.
Dişeti İltihabı Oluştuğunu Nasıl Anlarım?
Dişeti iltihabının klasik belirtileri, diş fırçalama sırasında kanayan kızarık, şişmiş veya hassas dişetleridir. Dişeti hastalığının bir başka belirtisi de, dişlerin uzun görünmesine yol açan dişeti çekilmesidir. Dişeti hastalığı, diş ve dişetleri arasında, plak ve yiyecek artıklarının toplanmasına yol açacak cepler oluşturabilir. Bazı insanlar, hastalık ilerlemese bile tekrarlayan kötü ağız kokusu veya ağızda kötü tatla karşılaşabilirler.
Dişeti İltihabını Nasıl Önleyebilirim?
Önemli olan iyi bir ağız bakımıdır. Diş hekimi tarafından profesyonel temizlik yapılması da son derece önemlidir; çünkü plak sertleştiğinde ve tartar halini aldığında, sadece diş hekimi tartarı temizleyebilir.
Aşağıdaki konulara dikkat ederek dişeti iltihabının oluşumunu engelleyebilirsiniz:
* Plak ve yiyecek artıklarını temizlemek, tartar oluşumunu kontrol etmek
amacıyla doğru şekilde dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak
* Çene kemiğiniz ve dişleriniz için doğru şekilde beslenmek
* Sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durmak
* Düzenli olarak diş hekimine giderek diş muayenesi yaptırmak.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname