Dikkat biri dizileri gözetliyor

Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) TV dizilerinde çalışan tüm ekibin sigortalı olup olmadığının araştırılması ve çalışanlara sosyal güvenece getirilmesi için Çalışma Bakanlığı'na başvurdu. Müfettişler dizileri tek tek izleyip, jenarikte isimleri geçen kişilerin sigortası var mı diye denetliyor

Sosyal Güvenlik Müfettişleri (GK) bugünlerde gündüz vakti mesaide TV dizisi seyrediyor. Sakın ola, 'Bu ne demek' demeyin. Sinema Emekçileri Sendikası yani Sine-Sen yöneticileri geçen yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü ve SGK Başkanı ile görüşüp, dizi-film setlerinin denetlenmesini istedi.
Sendika, çalışma süreleir, ücret ödemeleri ve yabancı işçi çalıştırma yönünden de kurallara uyup uyulmadığı konusunda kaygılarını bakanlık ve SGK ile paylaştı. Bunun takibi için de jeneriklere (Film ya da dizide emeği geçenlerin isim listesi) dikkat çekti.

DEFTER VE BELGELERİ İSTENDİ

İşte öğrendiğime göre şimdi Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri Bakan ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı'nın talimatı ile tüm dizileri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) istedi. Gelen dizilerin başlangıç ve sonunda yer alan jenarik bölümlerinde yer alan isimlerin listesi çıkarılmaya başlandı. Ardından da bu dizilerin yapımcı şirketlerine de tebligat çıkartarak tüm defter ve belgeleri istendi. İşte son günlerde bu nedenle müfettişler gündüz vakti hem de işyerinde dizi izliyor. Gerçi sadece başı ve sonunu izliyor ama olsun yine de süreli TV'nin başındalar.

SSK YAPTIRMALARI ZORUNLU

Normal şartlarda tüm dizi-film çalışanlarının tamamının SSK sigortasının yapılması gerekiyor. Bunlarda bazıları ise profesyonel sanatçılık faaliyeti nedeniyle serbest meslek vergi mükellefi ve aldıkları paralara karşın, dizi-film yapımcılarına serbest meslek makbuzu kesiyorlar ki bunlar da Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda.

Neredeyse tamamı sigortasız çalışıyor

Ülkemizde figüran, ışıkçı, sesçi gibiler de dahil olmak üzere sanatçıların daha doğrusu film ve dizilerde görev alanların hepsi sigortasız çalıştırılıyor. Bu gerçek karşısında da ara sıra sigortasız çalışan sanatçılar için geriye doğru "Sanatçı Borçlanması" düzenlemeleri yapılmakta. Öte yandan, tıpkı taksi-minibüs şoförleri gibi sanatçılar için de Torba Kanun ile ayda 10 günden az dizilerde-filmlerde çalışıyorlarsa SSK primlerini işverenlerin (yapımcıların) değil de sanatçıların kendi ceplerinden SSK primi ödeme uygulaması garabeti de başlamıştır.

Bir saatlik dizi için 7 gün çalışmak gerek

TV'lerde milyonlarca kitleyi ekran başına kilitleyen bir saatlik dizinin çekimi için tüm ekibin en az 7 gün günde 12 saatten fazla çalışması gerekiyor. Yani, sanatçılar hem çok çalışıyor hem de sosyal güvenceleri yok. İşte bu sebeple yılların sinema-dizi sanatçısı Yadigar Ejder, kirasını ödeyemediği evinden atıldığı için ocak ayı ortasında Taksim Parkı'nda uyumaya çalıştığı bankta donarak vefat etmişti. Benzer şekilde, sette saatlerce beklerken kalbi durup komada kalan Elif Develi, sette kalp krizi geçirip vefat eden Abdullah Baykal, aksiyon sahnesi çekilirken arabanın savrularak reji masasına dalması sonucu ölen Aslı Sevimli, ödeyemediği borçları yüzünden silahı başına dayayıp ateşleyen Yaman Tarcan'ı hatırlatmakta fayda var.