Adalet Bakanlığı Teknoloji Yaklaşımları ve Projeleri’ başlığı altında 8 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirildi. ‘Adalet Bakanlığı Teknoloji Yaklaşımları ve Projeleri’ e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’na; Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı yetkililerinin yanı sıra Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, HSYK, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik TÜBİTAK ve TÜTED yetkilileri ile destekleyici şirketler Cisco, HP, IBM, Netapp, Netaş, McAfee, Microsoft’un yöneticileri katıldılar.
Toplantının moderatörlüğünü yapan İnterpromedya Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, İnterpromedya’nın gelişen teknolojilerin aktarılması konusunda köprü görevi gördüğünü vurgularken, İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir de “İnterpromedya olarak; STK’lar, bilişim şirketleri, farklı kamu kurumları ile beş yıldır Ankara’da e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantıları’nı gerçekleştiriyoruz. Yayınlarımızla, etkinlik hizmetlerimizle, Ankara’da gerçekleştirdiğimiz bu toplantılarımızla, aynı zamanda sektörel araştırmalarımızla pazarımızın büyümesi konusunda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz ve artık geleceğe uluslararası boyutta bakıyoruz” açıklamasını yaptı.
e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’nın açılış konuşmasında Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Mesut Orta, yargının teknolojiye büyük ihtiyaç duyduğunun altını çizerek, bilişim sistemlerinin kurulması ve bu sistemlerle dış kurum bilişim sistemleri arasındaki bütünleşmenin sağlanmasının önemine değindi ve e-adalet’in bu şekilde sağlanacağını söyledi. UYAP’ın kamuya örnek bir proje olduğunu belirten Orta, “Eskiden bilgi çok kıymetliydi. Şu anda bilgiye erişmek çok kolay. Artık, veri; anlamlı bir bilgi, o bilgiyi sinerjiye dönüştürecek bir fikir daha kıymetli hale geldi. Çağdaş demokrasilerde ülkeler, kendi ülkelerinde; şeffaflık, hesap verilebilirlik, denetim, çalışanların performans denetimi, müşteri memnuniyeti, verilen hizmetin kalitesi konusundaki bütün ölçme değerlendirmelerini, iş yapış şeklillerini bilişim sistemlerinin yardımıyla gerçekleştiriyor” dedi.
‘Adalet Bakanlığı Teknoloji Yaklaşımları ve Projeleri’ başlığındaki toplantıda; Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi yetkilileri sunumlarını gerçekleştirdiler. Süleyman Türkaslan, İcra dairelerinin modernizasyonu kapsamında e-satış uygulamaları, Abdullah Uslu, Kurumlararası veri paylaşımında örnek uygulama: Entegrasyonlar, Yüksel Çakır da Açık kaynak sistemlerine örnekler: Haberci ve e-posta sistemiyle UYAP Editör’ü anlattı.
Toplantının ikinci bölümde ‘Teknoloji Beklentileri’ paylaşıldı. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi, yapısı gereği birçok kurum ile ilişki içinde bulunuyor ve bu kurumların birçoğuna da teknoloji desteği sunuyor. Yargıtay Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Emrullah Aycı, Jandarma Genel Komutanlığı UYAP Birim Sorumlusu Binbaşı Serdar Kovancı, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Dairesi Başkan Yardımcısı Mesut Elden, Danıştay Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Bayman, TÜBİTAK yetkilisi Mutlu Sancaktutar, HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Engin Durnagöl, Anayasa Mahkemesi Raportörü Hakan Atasoy, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile gerçekleştirdikleri çalışmaları aktardılar.
UYAP Türk bilişim tarihine damga vuruyor
‘Teknoloji Eğilimleri’ başlıklı üçüncü bölümde şirketler UYAP Projesi’nin Türk bilişim tarihindeki yerine vurgu yaparak teknolojileri optimum şekilde kullanmanın önemini dile getirdiler. Bu bölümde; Cisco Genel Müdür Yardımcısı Hakan Erkan, IBM Ankara Bölge Müdürü Metin Eskicioğlu, HP Ankara Bölge Yöneticisi Tuncay Marmara, McAfee Ülke Müdürü Armağan Zaloğlu, NetApp Ankara Bölge Müdürü Burak Koç, Microsoft Müşteri İlişkileri Yöneticisi Semih Puyan deneyimlerini ve teknoloji eğilimlerini anlattılar. TÜTED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Sözen de paylaşımla katkı oranlarının artırılabileceğinin altını çizdi.
Yatırımlarımıza devam edeceğiz
Değerlendirme bölümünde de, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Mesut Orta, e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’nın herkes için çok verimli geçtiğini belirterek Adalet Bakanlığı’nın önümüzdeki dönemdeki teknoloji ihtiyaçlarını, yaklaşımlarını dile getirdi. Orta, “Video çok hızlı artan bir süreç. Artık kağıttan daha fazla görüntülü sistemler, görüntü işleme; bunlar öne çıkıyor; ‘video processing’ işlemlere daha fazla ihtiyacımız var. Klasik usullerden daha ileriye gidip birtakım olanaklar sunarak soruşturma ve kovuşturma makamlarına teknolojinin yardımcı olmasını istiyoruz; detay çalışmalar gerekiyor. Konuşma tanıma sistemleri bizim için önemli. Güvenlik de önem verdiğimiz bir alan. Standartlar oluşturma, standartlar üzerinden işlem yapma hedeflerimiz arasında yer alıyor. Modelleme mühim bir başlık; veri madenciliği çalışmaları yapmamız gerekiyor. SEGBİS’de (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) 8 yıl tutmamız gerekiyor verileri. Bu kadar büyük bir sistemde durağanlığa hiçbir şekilde yer yok. Biz bu anlamda; daha uygun maliyetlerle, daha yüksek performanslarla daha kaliteli hizmet sunan başka bir ürün varsa bunun sürekli araştırması içerisinde olacağız. Şirket şapkamız ile TC vatandaşlığı şapkamızı sık, sık değiştirmemiz gerekiyor. Bizler kamunun kaynaklarını yöneten, hesap veren, hesap verebilir işler yapan kişiler olmak zorundayız” dedi. UYAP’ın yurt dışına ihracının yakın tarihli hedeflerinden olduğunu belirten Mesut Orta, yapay zeka uygulamalarının bundan sonraki çalışmalarında önemli yer tutacağını da vurguladı.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname