E Devlet Uygulamaları

Tüm kamu işlemlerinin tek merkezden kontrol edilmesi kapsamında E Devlet Uygulamaları artık turkiye.gov.tr adresinde yapılabilmektedir. Aşağıda bazı e-devlet uygulamalarına tc kimlik no ve e-devlet şifrenizle ulaşabilirsiniz. E Devlet Uygulamaları için.
E-devlet uygulaması ülkemizde de hayata geçti. Peki ama bu uygulamadan nasıl yararlanacağız?

E-devlet Kapısı geçtiğimiz günlerde yapılan törenle açıldı. Bundan sonra 22 devlet hizmetini [Linkleri görmek için üye olun] adresi üzerinden yapabileceğiz. Böylece bürokratik işlemlerle boğuşmadan ve kapı kapı dolaşmadan gerekli hizmetleri alma şansımız olacak. Bunun yanında hizmet almakla kalmayacak, merak ettiğiniz bilgilere rahatlıkla ulaşabileceksiniz.

Örneğin, bir çocuğunuz oldu ve nüfusa nasıl ve ne zaman kayıt yaptırmanız gerektiğini bilmiyorsunuz. İşte bu sorunun cevabını artık en kısa yoldan bulabileceğiniz yer [Linkleri görmek için üye olun]. Bu adresten yapmanız gereken tüm işlemleri okuyabilir, böylece en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bunun dışında işsizlik ödeneğine başvurabilir ya da motorlu taşıtlar verginizi hesaplayabilirsiniz. T.C. Kimlik Numaranızı bilmiyorsanız öğrenebilir veya PTT'den yolladığınız bir mektup ya da paketi takip edebilirsiniz.

E-Devlet Kapısı’nın arkasında yapmak istenen işlem için sitenin içinde kaybolmaya gerek yok. Hizmetler, açılış sayfasında sol kolonda sıralanmış durumdalar. Hizmetlerin bir kısmından yararlanmak için sisteme giriş yapmış olma zorunluluğu yok ancak, kişiye özel işlemler için üç seçenek sunuluyor:

PTT bürolarına başvurularak alınan kişiye özel şifre, Özel firmalardan alınan elektronik imza (E-İmza), Avea ve Turkcell’den alınabilecek mobil imza (M-İmza).

KİŞİYE ÖZEL ŞİFRE NEDİR, NASIL ALINIR?

PTT Genel Müdürlüğü’ne bağlı ofislerden şahsen başvuruyla alınabilecek kişiye özel şifre, e-Devlet Kapısı’nda sunulan hizmetlerden faydalanmak isteyen vatandaşlara özel olarak yaratılacak bir şifre. Bunun için vatandaşlar en yakın PTT ofisine gidip, kendilerine özel şifrelerini TC Kimlik numaralarını ibraz ederek alabilecekler.

E-İMZA NEDİR, NASIL ALINIR?

5070 sayılı Elektronik İmza Yasası uyarınca BTK’ya bildirimini yapmış ve Türkiye’de bu hizmeti vermeye yetkili "Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı"lara yapılarak başvuruyla alınabilen, ıslak imza yerine geçen kimlik tanımlama aracıdır. E-İmza; tarafından yetkilendirilmiş dört kanaldan alınabiliyor. Kamu Kuruluşları için [Linkleri görmek için üye olun], vatandaşlar için [Linkleri görmek için üye olun], [Linkleri görmek için üye olun] ve [Linkleri görmek için üye olun] firmaları hizmet veriyor. Firmalar çevrimiçi başvuru formu doldurularak yapılan ödemenin ardından, başvuru sahibine geri dönerek işlemleri yerinde tamamlıyor. E-İmza ücretsiz değil, ücretler 320 YTL’ye kadar çıkabiliyor.

MOBİL İMZA NEDİR, NASIL ALINIR?

Türkiye’de [Linkleri görmek için üye olun] ve [Linkleri görmek için üye olun] tarafından dağıtılan Mobil İmza (M-İmza), kurumların servislerine SMS yollayarak, internet üzerinden ya da müşteri hizmetlerinin sunulduğu ofislerden alınabiliyor. Ancak kullanıcıların Mobil İmza almadan önce cep telefonlarının ve SIM kartlarının uyumluluğunu kontrol etmeleri gerekiyor. Mobil İmza da, Elektronik İmza gibi ücretli bir servis ve aktivasyonu 1 hafta sürüyor. M-İmza’nın ücretlendirmesi biraz daha insaflı. Turkcell kullanıcılarına iki seçenek sunuyor: işlem başına 1SMS ya da 2 kontör, aylık sınırsız işlem içinse faturalı hatlardan 5 YTL, kontörlü hatlardan ise haftada 10 kontör talep ediyor. Avea ise aylık olarak 4 YTL bedelle mobil imza servisini kullanıcılarına sunuyor.

ŞİFRE, M-İMZA YA DA E-İMZA GEREKTİRMEYEN HİZMETLER:

Başbakanlık İletişim Merkezi Yeni başvuru: Bu servis bilgi edinme amacıyla kullanılabiliyor.

PTT Kayıtlı Gönderi Takibi

PTT şube sorgulamayla en yakın PTT şubesinin iletişim bilgileri sorgulanabiliyor. Kriterlere göre açık iş sorgulama: Bu hizmet, sistemde kayıtlı iş ilanları içinden arama yapmak amacıyla kullanılıyor ancak, başvuru için sisteme giriş yapmış olmak gerekiyor.

Meslek Kursu Sorgulama

Türk meslek sözlüğü: İşkur tarafından tanımlanmış olan meslekleri sorgulanabilyior. MEB sınav yeri sorgulama: TC Kimlik numarası ile MEB tarafından düzenlenen sınavların yerlerini sorgulayabilirsiniz.

MEB Sınav Sonuç Sorgulama

Ulaştırma Bakanlığı araç yetki belgesi sorgulama: Bu hizmet, ticari araçların plaka numaralarıyla yetki belgelerini sorgulamaya yarıyor.

Uçuş mürettebatı lisans/rating müracaatı: Bu hizmet, uçuş mürettebat lisans/rating müracaatı yapmak isteyen öğrenci pilotlar tarafından kullanılabilir.

ŞİFRE, M-İMZA YA DA E-İMZA GEREKTİREN HİZMETLER:

E-Devlet Uygulamaları