Emekli ikramiyesi mağdurlarının dikkatine!

Memuriyetten Ayrılanların Emekli İkramiyesi Yolunu Anayasa Mahkemesi Bir Kez Daha Açtı.

T.C.Emekli Sandığı iştirakçisi yani memur veya 399 sayılı KHK'ye tabi sözleşmeli personel iken bu görevlerinden kendi isteğiyle veya kendi isteği dışında ayrılıp çalışma yaşamlarını SSK'lı veya Bağ-Kur'lu olarak tamamlayarak Emekli Sandığı, SSK veya Bağ-Kur'dan emekli olanlara memuriyet süreleri için “Emekli Sandığı iştirakçiliğinden sonra diğer kurumlara prim ödedikleri” gerekçesiyle emekli ikramiyesi ödenmiyordu.

Bu uygulamaya dayanak teşkil eden 2829 sayılı Kanunun ilgili maddesi Anayasa Mahkemesince iptal edilmiş, iptalin yürürlüğü için bir yıllık süre tanınmıştı. Bir yıl 01.06.2009'da dolmuş, ancak beklenen düzenleme yerine iptal edilen hüküm 5434 sayılı Kanunun içine konarak 01.06.2009'dan geçerli olarak yeniden yürürlüğe sokulmuş, bu ikinci kanun da CHP tarafından Anayasa Mahkemesine götürülmüştü. İşte Anayasa Mahkemesi 2009'da yeniden getirilen “Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve …” bölümünün Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiş bulunuyor. RG'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan Karar bu konuda açılan çok sayıda davaya ışık tutacak.

Bu haktan ilk yararlanacak olanları memuriyet sürelerinden sonra birkaç gün bile olsa SSK'ya, Bağ-Kur'a veya özel banka sandığına tabi olarak çalıştıktan sonra emekli oldukları için ikramiye alamayanlardan bu konuda dava açanlar oluşturuyor.

Ancak bu davayı kazanıp da 3-5 kuruş emekli ikramiyesi alma durumuna düşmemek için adımları bilerek atmak gerekiyor.

Emekli ikramiyesi sadece emekli olunduğunda kazanılan bir hak olduğundan memuriyetten yahut 399 sayılı KHK'ye tabi iken ayrılmış olmasına karşın halen bir kurumdan emekli durumda olmayanlar için henüz yapılacak bir şey bulunmuyor. Keza henüz dava açmamış olanlar, dava açabilir veya çıkartılması gerekli düzenlemeyi bekleyebilirler.

E-Devlet SSK Sorgulama ve SGK Sorgulama'ları

SSK Sorgulama ve Bağkur Sorgulama Video'lu Anlatım


Tüm SSK Videolar için