16 HAZİRAN 1972 doğumluyum. 14 Nisan 1999’da iş hayatıma başladım. 28 Şubat 2014’te evlilik yoluyla Almanya’ya geldim. Türkiye’de toplam 4 bin 860 sigortalı günüm var. İki sorum var size:
1-) Yeni sağlık sistemine göre, çalışmayan herkesten Türkiye’deki sağlık sisteminden yararlanmak istemezlerse, gelir seviyesine göre vergi ödemek zorunda. Ben 19 Mart 2014’ten bu yana Almanya’da yaşıyorum. Buraya taşınmadan önce SGK’ya gidip, Türkiye’de ikamet etmeyeceğim için bu katkı payı ödeme zorunluluğundan muaf tutulmayı istedim. Evlendiğimi de belgelerle ispat ettim. Fakat memur, ilerde bir zamanda Türkiye’ye geldiğimde yurtdışında yaşadığımı
belgelerle ispatlamam halinde, prim borcumun silineceğini söyledi. Verilen yanıt beni tatmin etmedi. Bana yol gösterebilir misiniz?
2-) İkili Sosyal Güvenlik Anlaşması’na göre, Türkiye’deki çalışma günlerimi Almanya’ya aktarabilir miyim? Bunu nasıl yapabilirim? (Hatice Gündoğdu Lichtl)
- EMEKLİ aylıklarından vergi kesilmez. Sadece sigortaya tabi veya kendi nam veya hesabına çalışan emeklilerden SGDP kesintisi yapılır. Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektiren serbest meslek yapan emeklilerden yüzde 15, SSK sigortalısı olmayı gerektiren işlerde çalışan emeklilerden iste yüzde 32 oranında SGDP kesilir. Bu kesintinin, evlilikle bir alakası yoktur. Ancak sigortaya giriş tarihin ve prim ödeme gün sayınıza göre, henüz emekli olmadığınız anlaşılıyor. Ancak sizden neden SGDP kestikleri anlaşılmıyor. Sanıyorum siz SGDP ile serbest meslek yapanların yatırdığı isteğe bağlı prim kesintilerini birbirine karıştırıyorsunuz.
En düşük ve en yüksek borçlanma miktarı nedir
31 MART 1964 doğumluyum. Türkiye’de sigorta başlangıç tarihim Aralık 1980. Toplam 2 bin 954 gün çalışmışlığım var. Emekli olmak için ne kadar para daha yatırmam gerekiyor? En düşük ve en yüksük borçlanma miktarı ne kadar? Bağlanacak aylık ne olur? (Erdal İlmi – Marl / Almanya)
EMEKLİ olmak için 46 yaş ve 5 bin 75 gün şartlarına tabisiniz. Asgari düzeyde emekli aylığı alabilmek için, eksik olan 2 bin 121 gün için, günlük 12,10 TL’den toplam 25 bin 665 TL yatırmanız gerekiyor. Arzu ederseniz, günlük taban miktar olan 12.10 TL ile bunun 6.5 katı olan günlük 78.5 TL arasında bir günlük miktar seçebilirsiniz. Ödemeyi tavandan yaparsanız, 166 bin 498.50 TL yatırmalısınız. Yaş ve 25 yıllık sigortalılık süresi şartlarını yerine getirdiğiniz için, parayı yatırır yatırmaz, aylık talebinde bulunabilirsiniz. Ancak bunun için Almanya’daki sosyal güvenlik sisteminden çıkmanız, yani işinizi sonlandırmanız gerekiyor.
BORÇ BÖYLE SİLİNİR
Sigortalı işten sonra kendi nam ve hesabınıza çalışmaya başlayıp, bu arada Almanya’ya geldiğiniz için Türkiye’de biriken prim borçlarınızı sildirebilirsiniz. Bunun için şu yolu izlemelisiniz: Almanya’da ikamet ettiğinizi gösteren belgeyi bağlı olduğunuz Başkonsolosluğa tasdikletip, bunu 28 Şubat 2014’ten itibaren biriken prim borcunuzun silinmesi talebinizi içeren dilekçeyle birlikte Bahçelievler SGK Bölge Müdürlüğü’ne göndermelisiniz.
Türkiye’den emekli olmak için 56 yaş ve 5 bin 975 gün şartlarına tabisiniz. Eksik olan 1 bin 115 gün kadar bir süreyi Almanya’da ikamet ettikten sonra, bu süreyi o zaman geçerli olacak günlük miktar üzerinden SGK’ya borçlanmanız gerekiyor.
PRİM AKTARILAMAZ
İkinci sorunuzun yanıtına gelince; Ne Türkiye’den Almanya’ya ne de tersine prim transferi uygulaması söz konusudur. Türkiye’deki sigortalı sürelerinizi Alman Emeklilik Sigortası’na bildirmeniz halinde, bunlar, Almanya’da emeklilik hakkının doğması için aranan asgari emeklilik süresi olarak dikkate alınır. Örneğin Almanya’da erken emekli olmak için aranan asgari 35 yıllık sigortalı süre şartını doldurmak için, Türkiye’deki yaklaşık 15 yıllık çalışmışlığınız dikkate alınır. Ancak Türkiye’deki sigortalı günleriniz, Almanya’dan bağlanacak emekli aylığının miktarına etki etmez. Türkiye’deki sürelerinizin Almanya’da dikkate alınması için, Alman Emeklilik Sigortası’na, SGK’dan alacağınız hizmet cetvelini tercüme ve tasdik ettirmeden ibraz etmeniz yeterli olacaktır.
Avusturya’da prim iadesi var mı
AVUSTURYA vatandaşıyım. 2 Nisan 1966 doğumluyum. Türkiye’de 27 ay çalıştım. 1989’da Avusturya’ya geldim ve bu ülkenin vatandaşlığına geçtim. Burada yaklaşık 17 yıl çalıştım. Burada biriken primlerimi Türkiye’ye aktarıp emekli olabilir miyim? Ne zaman emekli olurum, ne kadar aylık bağlanır? (İsmail Kasmer – Avusturya)
AVUSTURYA’da yürürlükte olan sosyal güvenlik mevzuatına göre, prim iadesi yapılmıyor.
Yurtdışına çıkmadan önceki dönemde Türkiye’de çalıştığınızdan hareketle, emeklilik için 50 yaş ve 5 bin 375 gün şartlarına tabi olduğunuzu söyleyebilirim. Türkiye’de zaten 810 gün çalışmışlığınız var. Avusturya’daki süreleriniz de, eksik olan 4 bin 566 günü borçlanmak için yeterli. Yıl sonuna kadar başvurursanız 55 bin 249 TL yatırmanız gerekir. Ancak Mavi Kart sahibi olarak yurtdışı borçlanması yapabilmek için, buna imkan sağlayacak olan Torba Yasası’nın TBMM’den geçmesini beklemelisiniz. Aksi takdirde, borçlanma başvurunuz TC vatandaşı olmadığınız için reddedilir. Size bağlanacak aylık, borçlanacağınız süreye bağlı. Eğer bu süreler ağırlıklı olarak 2000’dan önceyse, yaklaşık 1100-1200 TL bağlanır. Borçlanacağınız sürelerin büyük bölümü 2000 yılından sonraysa, aylığınız bin TL’nin altında kalabilir.
Emeklilik için iki kez borçlanmalısınız
1962 doğumluyum, 1978’de iki ay sigortalı çalıştım. Şu an Alman vatandaşıyım. Yaşadığım ülkede 12 yıl çalışmışlığım var. Borçlanarak emekli olabilir miyim? (Durmuş Kal)
EVET borçlanarak Türkiye’den emekli olabilirsiniz, ancak Almanya’daki çalışma süreleriniz emekli olmanıza yetmiyor. Şöyle ki, emeklilik için 44 yaş ve 5 bin gün şartlarına tabisiniz. Yaş şartını yerine getirdiğinize göre, geriye aslında eksik olan 4 bin 940 gün karşılığında 59 bin 774 TL yatırmak kalıyor. Ancak Almanya’daki çalışma sürenizin toplamı 4 bin 320 gün tutuyor. Yani iki kez borçlanma yapmalısınız. İlk borçlanmada 4 bin 320 gün için 52 bin 272 TL, daha sonra iki yıl sigortalı işte çalışmaya devam edip geriye kalan 620 gün için ikinci borçlanma başvurusunda bulunmalısınız.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname