Motosiklet kazası sonucu sol kolunu kullanamayan Eyüp Sebeci, SGK'nın karşıladığı fizik tedavi seans sayısı dolduğundan yarım kalan tedavisinin tamamlanması için yetkililerden ek seans hakkı istedi.
Merkez Seyhan ilçesinde bir akrabasının kullandığı motosikletle geçirdikleri kazada ağır yaralanan Eyüp Sebici (26), hastanede 40 gün süren tedavisinin ardından hayata tek eliyle tutunmaya çalışıyor.
Kazada sol kolundaki 6 lifi kopan Sebici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazanın ardından Çukurova Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nde 15 gün yoğun bakımda, 25 gün de ortopedi servisinde tedavi gördüğünü belirtti.
Ardından özel bir hastanede yaklaşık 2 ay fizik tedavi gördüğünü ancak iyileşme kaydedilememesi üzerine İstanbul'da ameliyat edildiğini anlatan Sebici, ''Özel hastanede ameliyat edildim. Kopan lifleri yeniden diktiler. Ameliyat bana 30 bin liraya mal oldu. Babam varını yoğunu tedavim için harcadı'' dedi.
Ameliyatın ardından liflerin vücutla kaynaşması amacıyla fizik tedaviyi devam ettirmesi önerildiği için hastane yetkilileriyle görüştüğünü belirten Sebici, ''Yıl içerisinde ameliyattan önce 30 gün fizik tedavi gördüğümü, 30 gün daha görebilmek için doktordan onay almam gerektiğini söylediler. Ben bu sürenin hepsini ameliyattan önce doldurmuştum. Bunun için fizik tedavi göremeyeceğimi ve SGK'nın masrafları karşılamayacağını söylediler. SGK, yılda 60 seans fizik tedavi hakkı veriyor. Bu, benim durumumda olanlar için yeterli değil'' diye konuştu.
Özel hastaneye günden en az 100 lira ödemesi gerektiğini ancak imkanlarının buna el vermediğini ifade eden Sebici, ''Doktorlar, tedavinin kaslara elektroşok veren bir cihazla evde de yapabileceğini söyledi ancak cihazı fizyoterapist eşliğinde kullanmam gerekiyor. Bu yöntem çok masraflı oluyor ve ailem bunun altından kalkacak durumda değil. Yetkililerimizden bana kol olmalarını istiyorum'' dedi.
- Asker olmayı hayal ediyordu
Sol kolunun hareketsizlikten küçülmeye başladığını belirten Sebici, en büyük hayalinin askerlik yapmak olduğunu anlattı.
Kolu nedeniyle askerliğe elverişsiz raporu verildiğini aktaran Sebici, şöyle devam etti:
''Askere gidince orada kalarak görev yapmak istiyordum ama kolumdan dolayı askerliğimi bile yapamadım. Çürük raporum var ama kolumun iyileşmesi durumunda askerliğimi yapmak istiyorum. Çocukları kucağıma alıp, havaya atarak seviyordum. Onu da yapamıyorum. Artık ne asker olabileceğim ne de çocukları kucaklayabileceğim."
Anne Mevlüde Sebici de kazadan önce oğlunun hayat dolu olduğunu, imkanlarını kullanarak oğlunu ameliyat ettirdiklerini belirterek, "Ameliyatı yapan doktor, oğlumun kolunu eskisi gibi kullanamayacağını ama fizik tedaviyle biraz daha düzeleceğini söyledi. Oğlumun koluna tekrar sinir yerleştirildi ama fizik tedavi görmezse kasları eriyecek ve kolunu hiç kullanamayacak. Sağlık Bakanlığından rica ediyorum, ellerini bir an önce uzatsınlar'' diye konuştu.
- "Hasta mağduriyeti giderilmeli"
Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Dr. Ayşegül Ketenci ise hastaların tedavisindeki bu aksaklığı, fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimlerinin de tespit ettiğini vurguladı.
Dernek olarak buna benzer mağduriyetlerin giderilmesi için girişimde bulunduklarını dile getiren Ketenci, şunları kaydetti:
"Hasta mağduriyetinin giderilmesi için SGK'nın düzenleme yapması gerekiyor. Tanı gruplarının sınıflandırılmasından başlayarak operasyon sonrası rehabilitasyon uygulamalarının paket dışı tutulmasına kadar farklı alanlarda değişiklik yapılması lazım. Hasta mağduriyetinin giderilmesi için SGK'nın yapacağı düzenlemelere destek vermeye hazırız. Bu durumdaki hastalarımız dilekçeyle SGK'ya ve Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunsun.''
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname