SGK Başkanı Fatih Acar, bazı ünlü futbolcular ve teknik direktörlerin asgari ücret beyan ettiklerini belirlediklerini, bunun üzerine TFF ve kulüp başkanlarıyla bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Bu görüşmenin ardından yıllık vergideki matrah 38 milyon TL arttı" dedi.
SGK Başkanı Fatih Acar, AOSB Müdürlüğü Seyhan Salonu'nda "Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları" konulu konferansa katıldı. Burada konuşan Acar, sosyal güvenlik olgusunun önemine değinerek, "Bu kurum, Türkiye'nin yüzde 40'lık bölümünü temsil ediyor. Sosyal güvenlik reformunun; tek bir emeklilik sisteminin kurulması, genel sağlık sigortası oluşturulması, yeni kurumsal yapının oluşturulması, primsiz ödemelerin oluşturulması olmak üzere 4 ana bileşeni var" dedi.
Sosyal güvenlik reformunun dört ana parametresinin olduğunu belirten Acar, bunların yaş sınırı, prim ödeme gün sayısı, aylık bağlama olanı ve güncelleme kat sayısı olduğunu ifade etti. 38 ya da 43 yaşında emekliliğin artık olmadığını anlatan Acar, "Çünkü Avrupa'da ortalama emeklilik yaşı 65. Yaşla ilgili 2036'dan itibaren kademeli olarak artış yapılacak. 2046'da 65 yaşında emekli olacağız. Niye? Biz de ortalama yaşam ömrü bizde 71, Avrupa'da 82'lerde" diye konuştu.
Aylık bağlama oranının Türkiye'de 2.6, İngiltere'de ise 1.5 seviyesinde olduğunu kaydeden Acar, bu rakamı 2'ye düşürdüklerini ve sürdürülebilir bir sistemi getirdiklerini söyledi. Emeklilikte iki ana kriter olan yaş ve pirimden yaşı kaldırdıklarını anlatan Acar, "Yaş konusu geleceğimize haksızlıktı. Bu reformla birlikte artık önümüzü rahatça görebileceğimiz bir sistemin temelleri atılmış oldu. Reform sürecinde önemli birçok çalışma yapıldı. Yasalar, düzenlemeler, prim yapılandırılması ile birlikte şu anda 25 milyar TL civarında para tahsil ettik" ifadelerini kullandı.
Acar, vatandaş odaklı hizmete yönelik çalışmalar yaptıklarını aktararak, 3.5 yılda 39 sosyal güvenlik il müdürlüğü ve 202 sosyal güvenlik merkezinin faaliyete girdiğini anlattı. Sadece mekanların değil kafaların da değişmesi gerektiğini anlatan Acar "Türkiye genelindeki yaklaşık 25 bin personelimize yılda en az 4 kez toplam kalite yönetimi konusunda eğitimler verdik. ‘Biz sorunu nasıl çözebiliriz, insanlara nasıl yardımcı olup, onların önünü nasıl açabiliriz' anlayışını hakim kurmamız gerekiyor ve bunu yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
2008 yılında 15 milyon 41 bin 268 sigortalı çalışan sayısının 2012 Haziran ayın itibariyle 18 milyon 514 bin 947'ye ulaştığını vurgulayan Acar, bu yükselişim önemli olduğunu söyledi. SGK'nın 133.2 milyar TL geliri, 156 bin 748 TL de giderinin olduğunu belirten Acar, sürdürülebilir bir sağlık sistemini kısa sürede hayata geçirmeleri gerektiğini söyledi.
2008 yılından bugüne kadar bir milyon 231 bin 877 işçinin kayıt altına alındığına dikkat çeken Acar, toplam tescilsiz iş yeri sayısının 80 bin 507, tespit edilen sahte sigortalı sayısının da 13 bin 759 olduğunu aktardı.
SGK Başkanı Acar, bazı ünlü futbolcuların ve teknik direktörlerin asgari ücret beyan ettiğini tespit ettiklerini kaydederek, bu durumun kendilerini üzdüğünü ifade etti. Bu durumu düzeltmek için TFF ve kulüp başkanlarıyla toplantı yaptıklarını vurgulayan Fatih Acar, "Dedik ki, bir ay içinde bu düzelecek. Bu görüşmenin ardından yıllık vergideki matrah artışı 38 milyon TL arttı" diye konuştu.
‘Risk Odaklı Denetim Modeli' sayesinde sağlık hizmet sunucuları başta olmak üzere sosyal güvenlik açısından risk unsuru taşıyan tüm sektörlerin daha etkin ve verimli şekilde denetleneceğini aktaran Acar, "Klasik denetim anlayışından vazgeçilecek. Hastanenin ameliyathanesi yok ama ameliyat yapıldığına dair fatura kesiliyor. Bu ve benzeri durumların önüne geçmemiz, gerekiyorsa sistemi kapatmamız gerekiyor. Şu anda eczane ve hastanelerimiz kalp atışlarını takip ediyoruz. Orada ne oluyor, ne bitiyor hepsinden haberdarız. Dediğim gibi sürdürülebilir bir sağlık sistemini kurmak zorundayız" dedi.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname