Gerek isteyerek gerekse de 18 yaşından küçük çocuğu hastaneye gittiğinde zorunlu olarak başlayan GSS, işe girinceye veya emekli oluncaya kadar devam eder ve prim borçlarınız birikir...
27 ağustos 1986 doğumluyum. Yurtiçinde bir üniversiteden 2010 Haziran'ında lisans derecesinde mezun oldum. Mezun olduktan sonra Genel Sağlık Sigortası'ndan (GSS) yararlanmak üzere ilgili kurumlara başvuru yaptım.
Gerekli olan tüm evrakları, gelir ölçümü ve diğer işlemleri hallettikten sonra, ilgili kuruma aylık 30 TL yatırarak sağlık hizmetinden yararlanabileceğim söylendi. Bu 30 TL olan ücreti de 2010 Eylül ya da Ekim ayında derhal ödedim. Ödemeyi yaptığım kurum, 15 gün ilerisi gibi tarihten itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanmak üzere ilgili hastanelere gidebileceğimi söyledi. Bu ücreti yatırdıktan sonraki diğer ücretleri aylık olarak yatırmadım. Yani, o tarihten itibaren sadece ilk ayın ücretini yatırdım ve sonrakileri ödemedim. İlk ödemeyi yaptığım tarihten 3-4 ay sonra bir üniversite hastanesine gittim ve kaydımın görünmediği ve tedavi olamayacağım söylendi.
Sorum ise şu: Bu durumda, ilk aydan sonraki aylık 30'ar TL olan borçlarım toplamını ödersem, sigortadan yararlanmaya başlayabilir miyim? Herhangi bir faiz işlemiş midir? Benim durumum için cezai bir şart var mıdır? 25 yaşımı doldurduğum için mi yararlanamadım? Eyüp Civelek
01.10.1008 günü uygulanmaya başlanılan Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamaları gereğince, erkek ve kız çocukları fark etmez ana-babaları üzerinden; okumuyorlarsa 18, okuyorlarsa en az fazla 25 yaşına kadar sağlık yardımı alabilirler. Siz de hem okulunuzu hem de 25 yaşını tamamladığınızdan babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkını kaybetmişsiniz.
İsteğe bağlı GSS'li olmuşsunuz
Babanızdan sağlık yardımı alamayınca bu kere Kaymakamlığa gidip gelir testi yaptırmışsınız. Teste göre de ayda 30 lira ödeme ile isteğe bağlı GSS'li olmuşsunuz. Bu sebeple bu primlerinizi işe girinceye veya emekli oluncaya kadar ödemek zorundasınız. Ben 2 ayını öderim sonrasını ödemem diye bir hakkınız yok.
Borcunuzu ödeyinceye kadar sağlık yok
5510 sayılı Kanun gereğince, "b) 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi ile (g) bendine tabi olan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yukarıdaki bentte sayılan şartla birlikte, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilerek tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması," şart olduğundan, borcunuzu gecikme zam ve faizleriyle birlikte ödeyinceye kadar sağlık hizmetlerinden faydalanamazsınız.
Sigaraya güle güle dedirttiler
Günde 3 paket sigara içen birisiyim ve sigara içmeyi de seviyorum o nedenle ara sıra rahatsız olsam da sigarayı bırakmayı pek düşünmezdim. Cumartesi günü Ankara'da başlayacak "Sosyal Güvenlik Uzmanlık" eğitiminin ilk haftasıydı ve açılış haftasında da dersi ben veriyorum. Derse girdiğimde bir önceki dönemde de eğitim alan avukat ve mali müşavirler de oradaydı, hem yenilikleri öğrenmeye hem de beni görmeye gelmişler.
Öğle arasında avukat Abdulhalim EKE ile yemeğe çıkınca günde 2,5 paket sigara içen eşinin, sigarayı nasıl bıraktığını anlattı inanmadım. Hadi gidelim o zaman dedi ve saat 17'de bir saat süren bir süreçte elime, ayağıma, karnıma, sırtıma, kafama elektrotlar bağladılar, uyumuşum, bir saat sonra uyandırdıklarında sigarayı bırakmıştım. Hala inanamıyorum, her 10 dk da sigara içmeden duramayan, canlı yayınlarda reklam arası bekleyen, sigara içilmeyen araçlara binmeyen ben artık sigara içmiyorum, üstelik kendimi de zorlamıyorum, aklıma bile gelmiyor. Teşekkürler, Mora Plus Terapi teşekkürler Halim EKE...
İsteğe bağlıyı bir an önce kapatın
Eşim 31/03/1973 doğumlu. 01/07/1988 yılında sigortalı olarak işe girdi. 30/09/1994 yılına kadar çalıştı. Evlendikten sonra hiç çalışmadı. Daha sonra 01/01/2003 yılından itibaren bugüne kadar isteğe bağlı prim ödemesi yapıyoruz. 01/10/2008 yılına kadar 4200 gün prim ödemesi yapıldı. Bu tarihten sonra Bağ-Kur'lu olarak 2 yıl 9 aydır prim ödemesi yapıldı. 1997, 2000 ve 2005 yıllarında üç çocuğumuz oldu. Eşim ne zaman emekli olur ve doğum borçlanması hakkından yararlanıyor mu? Yararlanırsa ne zaman başvurmalıyız ve ne kadar bir ödeme yapacağız? Prim ödememiz bittiğinde SSK'ya başvurup isteğe bağlı kapaması yapmamız gerekiyor mu? Bize konuda bilgi verirseniz çok memnun oluruz. Abdülhamit GÜRE
Sayın okurum, eşiniz 01.07.1988 başlangıcı ve var olan 4200 gün ile bundan sonra prim ödemese bile 58 yaşında ( 31.03.2031 günü) SSK'dan emekli olabilir. Prim ödemeye devam eder ve 5300 günü tamamlarsanız da 45 yaşından sonra (31.03.2018) emekli olur. Ancak, 01.10.2008 gününden beridir isteğe bağlı (SSK değil) Bağ-Kur primi ödüyorsunuz ve bu ödemeye 28.02.2012 gününe kadar sona erdirmezseniz eşiniz Bağ-Kur'dan daha geç ve daha az emekli aylığı ile emekli olmak zorunda kalacaktır. Bu sebeple hemen isteğe bağlıyı sona erdirin SSK'lı olarak birkaç gün çalıştırın sonra da 5300 günü tamamlayacak kadar doğum borçlanması yapın.
Kaynak:Ali Tezel
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname