İnsanların bu denetimsiz, insafsız döngüde hayatları altüst oluyor dahası hayatlarını dahi kaybedenler oluyor. Sosyal Güvenlik Sistemimiz ve hastaların bütçeleri adeta boşaltılıyor. Çoğu zaman insanlar kobay olarak kullanılabiliyor. Bu kepazeliğe, bu soyguna, bu vurdum duymazlığa dur diyecek bir devlet ve anlayış da maalesef yok. Tüm bu rezillikler insan hakları ihlali, kimi zaman soygun seviyesinde ilerliyor, ancak muhtemelki ilişkiler ağı var bu kepaze sistemde.
Tam donanımlı diye en son teknolojiyle donatılmış yeni binalarıyla devlet hastalerine gidiyorsunuz, ama hizmet verecek sağlık çalışanı yok içinde, özellikle doktorların durumu içler acısı. Devlet hastanesi özel hastane yaptırmadığımız tetkik test kalmadı, en sonunda internetten araştırmalarımızla kendimiz bulduk. Magnezyum eksikliğinden dolayı ellerde bileklerden itibaren kilitlenme oluyormuş. Kalp damar, noroloj, psikiyatri, iç hastalıkları uzmanı doktorlarımız bu teşhisi bulamadı maalesef.
İşini hakkıyla yapan kendini geliştiren doktor ve kurumları yine istisna tutarak insan şu soruyu sormadan edemiyor, bu insanlar bunca sene ne okuyorlar, bunca sene hiç mi birbirleriyle haberleşmiyorlar, hiç mi araştırmıyolar. Dahası doktorluk sadece okumak ve ezberci sistemden geçmek mi acaba. Hastayla nerdeyse hiç konuşmayan doktorlarımız var, bunları bizzat hayatın için de yaşıyoruz. Hasta doktoru görünce daha da hasta olabiliyor. Tıp fakültelerinin acilen reforma ihtiyacı var. Önemli özel sağlık kuruluşları hariç, görevini yerine getiremeyen özel sağlık kuruluşları ya devlete devredilmeli ya da kar amacı gütmeyen vakıf ve insani değerleri öncelik olan kuruluşlara devredilmeli.
Bir özel hastaneye gecenin 3'inde acil olarak gittik, doktor derin uykudan uyanamadığı için bugün gidin yarın sabah gelirsiniz cümlesini kuramadı, biz de rahatsızlık verdik kusura bakmayın uyumanıza devam edin dedik. Çalışma saatleriniz uzun olabilir, stresli olabilir ancak bunlar hastaların çözebileceği sorunlar değil yine sağlık sistemi aktörlerinin kendilerinin çözebileceği konu. Ettikleri yeminde de belirttikleri gibi sağlık en temel insan haklarından biridir. Ayrıca varoşlarda yaşayan hiç bir doktora rastlamadım, bu da doktorlarımızın diğer çalışan gruplarından daha kötü hayat standarlarında yaşamadıklarını gösteriyor.
Sorunun çözümü ancak hasta haklarının geliştirilmesi yasal alt yapının geliştirilmesiyle sağlanabilir. Bu yapılabilirse ABD'deki gibi devlet dahi denetim görevini tam olarak yerine getiremesede, bir oto kontrol gerçekleşmiş olacak. Sağlıkta reform yapılmak isteniyorsa Hasta Hakları Yasay'la korunsun. Devlet zaten çok iyi vergi toplar ancak üzerine düşenleri her zaman yarım yamalak yapar bazen de hiç yapmaz. Hastanın haklarını araması yasayla desteklenirse sosyal güvenlik kurumundaki kontrolsüz harcamalar, savurgunlıklar ve soygunların da önüne geçilir. Sağlık kuruluşları, sağlık çalışanları işlerini daha motive ve düzgün olarak yerine getirirler. Daha sağlıklı bir gelecek inşaa etmiş oluruz.
3 günlük bebek'den büyük insan iğnesiyle kan alan hastane çalışanını ve hastaneyi il sağlık müdürlüğüne ve sağlık bakanlığına şikayet ettim, lütfedip cevap dahi yazmadılar. Kimi kimi şikayet edeceksiniz, yapı birbirini tamamlıyor, tek çare Hasta Hakları yasasının geliştirilmesi.
Yurt dışında sıradan bir kliniğe gittiğimde beni gülümseyerek karşılayan ve intenliklikle dinleyen doktorlarımızı ülkemizde de görürüz umarım. Ciddi bir rahatsızlığım yoktu ancak daha muayenehaneden içeri girdiğimde iyileşme sürecim başlamıştı, daha az ilaç ve daha sevecen hastasını gerçekten iyileştirmek için çabalayan bir sağlık sistemi dilekleriyle.
SSK Sorgulama - SGK Sorgulama - Bağkur Sorgulama İşlemler