Soru: İşçilere iş güvenliği ekipmanlarını teslim ederken tutanak tutmak gerekli mi? iş güvenliği ekipmanlarını kullanmak istemeyen işçiye ne gibi yaptırım uygulanabilir?(Abdullah B.)
Cevap : İşçilere ekipmanları teslim ederken tutanak tutmanız yararınıza olur. Denetim gerektiren bir olay olduğunda bunu ispat yükümlülüğünüz doğacak ve bunu ancak tutanakla sağlayabileceksiniz. Ancak şunu net olarak söyleyebilirim ki siz çalışana hangi ekipmanı verirseniz verin işyerinde meydana gelmiş bir ölümlü iş kazasında sorumluluktan kurtulmanız hemen hemen mümkün değil.
Çünkü kanunda öyle bir madde var ki denetim kapsamında biçok şey bu kapsama dahil edilebilir. "Denetim ve gözetim ödevi" diye özetlenebilecek bu noktada siz işçiyi astronot kıyafetiyle bile çalıştırsanız, başında değilseniz ya da o birimde görevli kimseyi bulundurmuyorsanız, gerekli "denetim ve gözetim ödevini" yerine getirmediğiniz size söylenebilir. Bunun için çalışma cetveli, onaylı organizasyon şemanızda veya noter onaylı bir defterinizde kayıtlı olmak üzere işverene vekaleten şef, usta v.b. pozisyonda herhangi bir çalışana bu görev tevdi edilebilir. Bu durumda sorumluluğunuz olayın durumuna göre azalacaktır veya kalkacaktır.
Bu ekipmanları kullanmayan işçiye uygulanacak yaptırım ise maalesef "işten çıkarma" olmalıdır. İş kanunu 25.madde de “işverenin haklı nedenlerle derhal fesih hakkı” başlığı altında bu da sayılmıştır. Bildirimsiz, tazminatsız işten çıkarabilirsiniz. Zira bir iş kazası hem onun ölümüne neden olup, ailesini mahvedeceği gibi işveren de hem SGK rücu davası hem de manevi tazminat davasından yüzbinlerce lira kaybedebilir.
Soru: Bağ-Kur(4/b) ödeyen bir kişi SSK'lı (4/a) olarak çalışmaya başlarsa Bağ-Kur düşermi? İki yerden prim ödememin ne katkısı olur? (Metin D.)
Cevap:
5510 Sayılı Kanun'un geçtiğimiz yıl çıkarılan 6111 Sayılı Kanun ile değiştirilen 53. maddesinde, "Sigortalının 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statüleri ile (c) bendinde yer alan sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi (Emekli Sandığı) kapsamında, (a) (SSK) ve (b) (Bağ-Kur) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde ise aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi (SSK) kapsamında sigortalı sayılır" denilmektedir. Yani yaptığınız iş devam ederken bir başka işyerinde SSK'lı işe girerseniz Bağ-Kur kaydınız sona erer, SSK geçerli olur.
İki yerden prim ödemeniz uygulamada hatalı bir şekilde mümkün olabilsede kanunen mümkün değil. İki yerden prim ödeniyorsa bir tanesi iptal edilecektir. Bu durumda ilk çalışmanıza göre ödediğiniz statüden prim ödemeye devam etmeli fazladan yatırdığınız primleri SGK il müdürlüğü veya size en yakın sosyal güvenlik merkezinden yazılı olarak talep etmelisiniz.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname