01.01.2000 tarihinden geçerli yasal düzenlemeler nedeniyle oluşan gelişme hızı farklarından kaynaklanan intibak ihtiyacı siyasi iradeyi bu konuya el atmak zorunda bırakmıştı. Ancak oluşan farkın kısa vadede göğüslenebilir olarak görülmemesi nedeniyle çözüme de kısmi olarak el atıldığı anlaşılıyor. İntibak ihtiyacının nedeni 2000-2008 yılları arasındaki gelişme hızı rakamlarının emekli aylıklarına yansıtılmamasından doğuyor . Bu bakımdan intibak sorunu tüm SSK emeklilerinin sorunu aslında.
Buna karşın intibak hakkında hazırlanan ve Kabineden kabul gören yasa tasarısı sadece 01.01.2000 tarihinden önce emekli olan SSK emeklileri ile sınırlı olarak hazırlanmış bulunuyor. Yani 2000 yılı öncesi SSK emeklilerinden 1 milyon 913 bin kişi artıştan faydalanabilecek. Yasa 2013 yılından geçerli olacak. Geriye dönük herhangi bir toplu para ödemesi olmayacak. İntibakla ilgili kimin ne kadar alacağını tablolardan öğrenebilirsiniz.
Genel Sağlık Sigortasında Haklı Merak Devam Ediyor
Soru: 25.08.1986 tarihli doğumluyum. Beş sene kadar çalıştım ve işten ayrıldım. Şu anda işsizim ve babamın sigortasından yararlanıyorum. Ayrıca ön lisans öğrencisiyim. Bu yeni yasa kapsamında 1990’dan önce doğan kız çocukları babalarının sigortasından yararlanacak mı? Ben de buna dâhil miyim? Tuğba YILMAZ
Cevap: Her ne kadar 25 yaşını aşmış bulunduğunuz için öğrencilik kapsamında babanızdan dolayı genel sağlık sigortasından yararlanmanız mümkün bulunmuyor ise de Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir tespitine tabi tutulmayacaksınız. Zira 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte (1 Ekim 2008 tarihinde) 18 yaşını doldurmuş olup, o tarihte babanızdan dolayı sağlık yardımı alma hakkına sahip bulunduğunuz ve halen işsiz ve bekâr olduğunuz için babanızdan dolayı sağlık yardımı alma hakkına sahipsiniz. Bu durumunuz işe girinceye veya evleninceye kadar devam edecek. İşten çıkma veya boşanma durumunda tekrar babanızdan dolayı sağlık yardımından faydalanabileceksiniz.
Soru: Asgari ücretten çalışıyorum, eşim çalışmıyor ve 5 aylık bebeğimiz var. Genel sağlık sigortası kapsamında ne yapmamız gerekiyor? Mehmet AYDIN
Cevap: Halen çalışıyor olduğunuz için 4/a sigortalısı olarak eşiniz ve çocuğunuza bakmakla yükümlü olunan aile bireyi kapsamında sağlık yardımından yararlanmalarını sağlayabiliyorsunuz. Bu nedenle genel sağlık sigortası kapsamında bir başvuruda bulunmanız gerekmiyor.
Soru: 19.05.1982 doğumluyum, bekârım ve şu an çalışmıyorum. 2005 ve 2011 yılları arasında bazı işlere girip çıktım. Babam Bağ-Kur emeklisi. Bayan olduğum için sağlık yardımı hakkı bakımından babamdan yararlanabiliyor muyum yoksa GSS'ye mi başvurmam gerekiyor? Ceylan SAKARYA
Cevap: Siz de 01.10.2008 tarihinden önce babanızdan dolayı sağlı yardımı alma hakkına sahip bulunduğunuzdan GSS gelir testi yaptırma veya GSS primi ödeme gibi yükümlülüklere tabi tutulmaksızın babanızdan dolayı sağlık yardımı almaya devam edebilirsiniz.
Soru: Annem 1962 doğumlu ve 2009 yılında boşandı. Herhangi bir sağlık güvencesi bulunmamakta olduğundan 2011 Aralık ayında emekli olan babasının sağlık güvencesinden faydalanmaya başladı. GSS için başvuru yapması gerekiyor mu? Yoksa babasından faydalanmakta olduğu sağlık güvencesi geçerli olmaya devam mı edecek? Semra DEMİR
Cevap: Anneniz emekli babasından dolayı sağlık yardımından yararlanabilir, ayrıca GSS primi ödemesine gerek yoktur. (Allah gecinden versin) Dedenizin vefatı halinde de yetim aylığı alan bir kız çocuğu olarak yine GSS primi ödemeden sağlık yardımından yararlanabilecektir. Anneniz tekrar evlenirse ancak o zaman GSS sorunu eşinin sosyal güvencesi olup olmamasına bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Kaynak:Sözcü Gazetesi
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname