Kıdem tazminatı ile ilgili kritik toplantı

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren ancak sosyal tarafların bir türlü üzerinde anlaşamadığı için Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından rafa kaldırılan kıdem tazminatı “Çalışma Meclisi”yle yeniden masaya geldi.
10.Çalışma Meclisi 9 yıllık aradan sonra bugün kıdem, taşeron işçilik ve özel istihdam bürolarını tartışmak için toplandı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılacağı toplantıda önce HAK-İş, TÜRK_İŞ, DİSK, TİSK, TESK gibi işçi ve işveren örgütlerinin başkanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik konuşacak.

Başbakan'ın konuşmasından sonra ise Çalışma Meclisi, öğle yemeği arası verecek. Öğleden sonraki oturumda ise 'kıdem tazminatı' yeniden masaya yatırılacak. Yarınki oturumda ise teşaron işçilik ile kiralık işçilik ve esnek çalışma ele alınacak.

Açış konuşmasıyla başlayacak Meclis’te işçi, işveren ve diğer sosyal taraflar bu üç konuda görüşlerini söyleyecekler. Meclis’in en kritik görüşmesi kıdem üzerine olacak.

Çalışma Bakanlığı’nın Meclis’e sunmak için tarafların görüşlerini aldığı Kıdem Tazminatı raporunda “uzlaşma” görünmüyor. İşçi sendikaları kıdemde hak kaybını kırmızı çizgi olarak görürken işveren temsilcileri işçinin kıdemini yarı yarıya azaltılmasını istiyor.

İşte tarafların görüşleri: 

BİR YILDA 30 YERİNE 15 GÜN

TİSK: Kıdem tazminatı, işsizlik sigortası ve iş güvencesi hükümleri dikkate alınarak ve kazanılmış haklar korunarak tasarlanmalı. OECD ortalaması dikkate alınarak 15 günlük maliyeti geçmeyecek şekilde düzenlenmeli.

İŞSİZLİK SİGORTASI VARKEN, KIDEM UYGUN DEĞİL
 
TOBB: Temel sorun kıdem tazminatının işgücü maliyeti üzerinde yük yaratmasıdır. Halihazırda bir işsizlik sigortası sistemi varken, aynı zamanda yürürlükteki gibi bir kıdem tazminatı yapısının olması uygun değildir. Yürürlükteki kıdem tazminatı sisteminde asıl sorun, kamuda istihdam edilen alt işveren işçileri açısından ortaya çıkıyor. Bu yüzden özel sektörde 1 yıllık süre muhafaza edilirken, kamuda bu süre kısaltılabilir. 

KIDEM YARIYA İNSİN

TÜSİAD: Yürürlükteh sonraki çalışılan süreye ait veya işe yeni girenler için ödenecek tazminat, örneğin her tam yıl için mevcut gün sayısının yarıya indirilmesiyle azaltılmalı. Tavan da buna göre yeniden değerlendirilmeli.

FON OLSUN AMA HAKLAR KORUNSUN

Hak-İş: Kazanılmış haklar korunmalı. Kıdem tazminatının alınmasında yaşanan sorunların ortadan kaldırılması, sürdürülebilir bir noktaya taşınmasını garanti edecek güçlü sistem kurulmalı. Bağımsız fon olmalı.

GENEL GREV NEDENİ SAYARIZ

Türk-İş: Kıdem tazminatı konusunda işçi haklarında geriye gidiş içerecek herhangi bir yasal düzenlemeye kesinlikle karşıyız. Bu konuda yapılacak düzenleme, Türk-İş yönetimi kararı uyarınca genel grev nedeni sayılacak.

FON İŞ GÜVENCESİNİ BİTİRİR

DİSK: Fon sistemine geçilmesi durumunda fazlasıyla esnek bir işgücü piyasası ortaya çıkacak ve mevcut uygulamada işçilere sağlanan zımni iş güvencesi ortadan kalkacaktır.

FON İŞVERENİN YÜKÜNÜ AZALTIR

Hazine: Önceki kıdem tazminatı fonu taslağındaki sistem mevcut sıkıntıların aşılmasına yardımcı olacak. İşsizlik sigortasıyla bütünleşmiş şekilde kurgulanan tazminat fonunun işverenin üzerindeki yükü azaltabilecek.

İŞ BULAMAMA KORKUSU DAVALARI ÖNLÜYOR

Taşeron İşçi Dernekleri Federasyonu: İşverenler kıdem tazminatı ödememek için muvazaalı fesihlere başvuruyor. İşçi, daha sonra iş bulamayacağı korkusuyla yargı yoluna gidemiyor. Kıdem tazminatı fonu tartışılabilir ancak mevcut taslağın çok esnek yanı var. Kıdem tazminatına hak kazanmak için gerekli olan bir yıllık süre kaldırılmalı. Milli Eğitim Bakanlığı’nda 8 aylık, orman işletmelerinde 6 aylık sürelerle çalışan alt işveren işçileri bir yıllık süre yüzünden kıdem tazminatına hak kazanamıyor.

UYGUN ORAN OLURSA FONA KARŞI DEĞİLİZ

TESK: Kazanılmış hakların korunması kaydıyla, uygun oranlar üzerinden belirlenerek oluşturulacak bir kıdem tazminatı fonuna karşı değiliz.