Ancak, 3568 sayılı Kanunun "Yasaklar" başlıklı 45. maddesi; "Serbest Muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler bu unvanla, yeminli mali müşavirler ise bu unvan ve tasdik yetkisiyle; 2. maddede yazılı işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar, ticari faaliyette bulunamazlar, meslekle ve meslek onuru ile bağdaşmayan işlerle uğraşamazlar…" düzenlemesini getirmiştir.
Madde metnine bakarsanız ön şart, "bu unvanla" ibaresi vardır. Yani, meslek mensupları serbest çalışıyorsa, bu sıfatları ile işverene bağlı olarak çalışamaz ama başka sıfatla mesela sizin gibi tercüman sıfatıyla çalışabilirler.
SSK'lı da olabilirler.
Öte yandan, yasada "bu ünvanla" çalışamazlar kısıtı var iken, Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik madde 44'de; "Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar" denilmiştir.
Görüldüğü üzere yasada var olan (bu ünvanla) kısıtı, ön şartı yönetmelikte yoktur. Bu sebeple yönetmelik yasaya aykırıdır.
SSK Sorgulama ve Sigorta Sorgulama işlemleriniz için sırasıyla
SSK Sorgulama ve
Sigorta Sorgulama sayfalarını da ziyaret inceleyebilirsiniz.
Anayasamızın "Çalışma ve Sözleşme Hürriyeti" başlıklı 48. maddesi "Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. " denilmektedir. Dolayısıyla Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 44.maddesi hem Anayasaya hemde 3568 sayılı Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler kanunu aykırıdır.
3568 Sayılı Kanun:
Madde 2 - 1 – A) Muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin konusu :
Gerçek ve tüzelkişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;
a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço, kar-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.
b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.
c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.
Yukarıda sayılan işleri; bir işyerine bağlı olmaksızın yapanlara serbest muhasebeci mali müşavir denir.
Mali Müşavirler yukarıdaki 2.maddeye muhalif olmamak koşuluyla mesleki ünvanlarını kullanmadan, Mesleğin vakar ve onuruna aykırı olmamak koşuluyla meslekle bağdaşan işlerde 4/A (SSK) kapsamında sigortalı çalışabilmesinin önü açılmalıdır. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 44.maddesi değiştirilmesi gerekmektedir.
Anayasamızın "Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. " maddesiyele kişilere verilen çalışma ve sözleşme hakkı kısıtlanamaz. Meslek mensuplarının olayı yargıya intikal ettirmelerinde fayda var.
Fatih ÇOLAK
S.M. Mali Müşavir